Στη γερμανική κοινή γνώμη το θέμα έχει ήδη αρχίσει να συζητείται με όρους «φακελώματος» και τις απόψεις να διίστανται -έστω κι αν ακόμη δεν είναι σαφές το αίτημα που φέρεται να έχει απευθύνει το Βερολίνο στους εταίρους.

To ζήτημα πρέπει να μπει στο πλαίσιο της πολιτικής συγκυρίας: Δύο και κάτι μήνες πριν τις εκλογές, οι εικόνες από τα εκτεταμένα επεισόδια στο Αμβούργο έχουν βάλει στο περιθώριο τις πολυπληθείς και ειρηνικές διαδηλώσεις της G20 και όλη η χώρα συζητά ακόμη το χάος του Σαββατοκύριακου. 

Όλα τα πολιτικά κόμματα έχουν κατακεραυνώσει τα επεισόδια και τους δράστες τους.
Πέραν του CDU ή του SPD, το κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς (Linke) Ζάρα Βάγκενκνεχτ έγραψε τη Δευτέρα χαρακτηριστικά στο Facebook: «Βαρεμένοι ταραξίες που δήθεν διαδήλωναν κατά της G20 αλλά στην πραγματικότητα επιτίθεντο σε πολίτες, τραυμάτιζαν αστυνομικούς, έσπαγαν καταστήματα και έκαιγαν οικογενειακά αυτοκίνητα δεν είναι ούτε αριστεροί ούτε έχουν τίποτα να κάνουν με τις επιδιώξεις της Αριστεράς».

«Είναι απλώς εγκληματίες και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστούν» έγραψε χαρακτηριστικά η πολιτικός της Linke, μιλώντας προηγουμένως για «λύκους με προβιά αρνιού».

Το ότι τέτοια είναι η στάση που εκφράζεται σε όλα τα σημεία του πολιτικού φάσματος δείχνει πώς αντιλαμβάνεται η Γερμανία τα περιστατικά στο Αμβούργο. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, η κυβέρνηση πιέζεται να βρει τους υπαίτιους και να αποδώσει ευθύνες – και εδώ έρχεται η αναφορά του γερμανικού ομίλου ενημέρωσης Funke που θέλει τον υπουργό Δικαιοσύνης Χάικο Μάας να ζήτησε από τους υπόλοιπους ευρωπαίους υπουργούς βοήθεια στον εντοπισμό δραστών.

Από τους συνολικά 51 που βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση την Τρίτη για τα επεισόδια οι περισσότεροι είναι Γερμανοί υπήκοοι, αλλά μεταξύ τους βρίσκονται και υπήκοοι Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ρωσίας, Ολλανδίας, Ελβετίας και Αυστρίας.