Οι Βρετανοί στρατιώτες που ευθύνονται για την πυρκαγιά που κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα στην πόλη Νανιουκι της Κένυας, την 26η Μαρτίου 2021, δεν δικαιούνται διπλωματική ασυλία όσον αφορά τις μηνύσεις στην Κένυα, αποφάσισε δικαστήριο της αφρικανικής χώρας.

Οι στρατιώτες, οι οποίοι ήταν υπό την επήρεια κοκαΐνης, όπως αποδείχθηκε από τις εξετάσεις, προκάλεσαν την τεράστια πυρκαγιά στη στρατιωτική βάση Νανιουκι που χρησιμοποιείται από την Εκπαιδευτική Μονάδα του Βρετανικού Στρατού στην Κένυα (British Army Training Unit Kenya, BATUK) για στρατιωτικές ασκήσεις.

Όταν το Αφρικανικό Κέντρο για την Διορθωτική και Προληπτική Δράση (African Centre for Corrective and Preventive Action) κινήθηκε νομικά κατά της BATUK ζητώντας αποζημίωση και αποκατάσταση, οι βρετανοί αρνήθηκαν τις κατηγορίες και ισχυρίστηκαν πως οι στρατιώτες προστατεύονταν από τυχόν διώξεις λόγω διπλωματικής ασυλίας.

Ωστόσο, η δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αντονίνα Μπορέ, αποφάσισε πως η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποποιήθηκε της διπλωματικής ασυλίας όσον αφορά νομικές διαδικασίες με την υπογραφή συμφωνίας, το 2015, η οποία προσδιόριζε τους όρους υπό τους οποίους επιτρέπεται να δραστηριοποιούνται στην Κένυα οι στρατιώτες των βρετανών.

“Είναι εμφανές πως, όπως ορίζει η συμφωνία, η Κένυα έχει δικαιοδοσία όσον αφορά αγωγές αστικού δικαίου που προκύπτουν από δραστηριότητες στην επικράτειά της ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δικαιοδοσία όσον αφορά αγωγές αστικού δικαίου που προκύπτουν από δραστηριότητες στην επικράτειά του”, δήλωσε η δικαστής. Ακόμη, αποκάλυψε πως η συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο χώρες ορίζει πως η BATUK είναι υποχρεωμένη να σέβεται τις παραδόσεις, τα έθιμα και την κουλτούρα των κοινοτήτων στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται. 

Σε περίπτωση παραβίασης των όρων και προϋποθέσεων, οφείλουν να “πληρώσουν αποζημίωση εφόσον κριθούν υπεύθυνοι για την πρόκληση θανάτου, τραυματισμού, απώλειας ή ζημίας στα άτομα ή/και την περιουσία των μελών τέτοιων τοπικών κοινοτήτων”.