Νομικές διαδικασίες κατά της Ουγγαρίας και κάποιων περιοχών της Πολωνίας κίνησε η Ευρωπαϊκή Κομισιόν την Πέμπτη 15 Ιουλίου, για διακρίσεις κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με τα δύο κράτη μέλη να έχουν δύο μήνες για να απαντήσουν.

«Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει ποτέ στιγματισμό τμημάτων της κοινωνίας μας», δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Twitter και συμπλήρωσε: «Ξεκινάμε νομική δίωξη εναντίον της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων».

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, περισσότερες από 100 περιοχές της Πολωνίας έχουν κηρυχθεί «LGBTQ-free zones» (ζώνες χωρίς την ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία) αντιμετωπίζοντας τις αντιδράσεις της ΕΕ, ενώ η αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ δράση της Ουγγαρίας με το νομοσχέδιο που πέρασε μέσα στο καλοκαίρι, εν όψει τον επερχόμενων εκλογών, είναι γνωστή.

Υπενθυμίζεται, πως η ουγγρική κυβέρνηση, προώθησε διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες μπαίνουν ομοφοβικοί περιορισμοί σε «υλικό που διαδίδει ή απεικονίζει την ομοφυλοφιλία», ενώ μάλιστα απαγορεύεται τέτοια μηνύματα σε παιδιά κάτω των 18 ετών.