Η Ελλάδα ασκεί πιέσεις τους δανειστές της για να εξαιρεθεί η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος από τη λίστα των μεταρρυθμήσεων που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης σε μια προσπάθεια να αποφύγει την κοινωνική αντίδραση, αναφέρουν στο Reuters δύο αξιωματούχοι με γνώση του θέματος
Η Αθήνα βρίσκεται εν μέσω αυτού που θεωρείται να είναι η τελευταία αξιολόγησης προόδου στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει υπό το πρόγραμμα στήριξης και βρίσκεται υπό πίεση να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν πριν λάβει την τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ.
Αλλά η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αντιστέκετανι στην δέσμευσή να περάσει ένα λόγο για την ενοποίηση των επικουρικών ασφαλιστικών ταμείων έως το Νοέμβριο, διότι το σχέδιο θα σημαίνει ουσιαστικά μια περαιτέρω περικοπή στις συντάξεις πολλών Ελλήνων – υπονομεύοντας την εκπεφρασμένη δέσμευση της κυβέρνησης για αποφυγή νέων μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, αναφέρει ένας Έλληνας αξιωματούχος.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters, έχει στείλει επιστολή σε Ε.Ε. και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με την οποία ζητά την εξαίρεση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος από την τρέχουσα αξιολόγηση, υποστηρίζοντας ότι το ελληνικό συνταξιοδοτικό σύστημα – που ήδη αναθεωρήθηκε το 2010 – είναι βιώσιμο μέχρι το 2060, δηλώνει ο αξιωματούχος.
Μια άλλη πηγή με γνώση της υπόθεσης καθώς και αξιωματούχος κοντά στην τρόικα δήλωσαν ότι το ΔΝΤ πιέζει την Αθήνα να ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις, και αυτό περιλαμβάνει και τις συντάξεις, πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια για ευελιξία, με βάση και την πρόοδο που θα σημειώσει η Ελλάδα σε άλλους τομείς.
“Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο”, δήλωσε ο αξιωματούχος από την πλευρά των δανειστών.
Το Reuters σημειώνει ότι η λιτότητα έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η οποία έχασε τον μικρότερο κυβερνητικό εταίρο και αρκετούς βουλευτές από την ανάληψη της εξουσίας το 2012.
Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί πλέον να διασφαλίσει την επιβίωση της βγαίνοντας από το πρόγραμμα ένα χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει αρκετή υποστήριξη για να εξασφαλίσει την εκλογή του επόμενου Προέδρου το επόμενο έτος, αναφέρει το πρακτορείο. Αλλά η Αθήνα θα πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει την υφιστάμενη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει σκληρές διαπραγματεύσεις σε άλλες τομείς, από την αντιμετώπιση των επισφαλών δανείων στις τράπεζες μέχρι το ενιαίο σύστημα μισθών στο δημόσιο.
Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να ολοκληρώσει την κυβέρνηση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου όταν θα πραγματοποιηθεί μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σημειώνει το πρακτορείο.
«Κοινό μέτωπο» ζήτησε ο Σαμαράς
«Κοινό μέτωπο» στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, ζήτησε από τις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό και ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό μία ελάχιστη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, αυτή η έλλειψη συναίνεσης «δεν επιτρέπει να εμφανιστεί η Ελλάδα με μία ενωμένη γροθιά».
Ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι είναι σαφές ότι τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά εργαλεία θα λαμβάνουν υπόψη τις ευρύτερες μακροοικονομικές προοπτικές. «Δεν θα λέμε μόνο μειώστε τα ελλείμματα, αλλά θα λένε σε κάποιες άλλες χώρες, όπως τη Γερμανία, «αυξήστε τη ζήτησή σας’» είπε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή ανάκαμψη απειλείται από διάφορα πολιτικά γεγονότα και εξωγενείς παράγοντες, όπως η κρίση στην Ουκρανία, οι σχέσεις με τη Ρωσία και ο Έμπολα.
Χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Γιούνκερ, για πρόσθετη χρηματοδότηση 300 δισ. ευρώ για επενδύσεις την περίοδο 2015-2017.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που είχε πει κατά την προσέλευσή του στη Σύνοδο Κορυφής, την Παρασκευή, ότι το σημαντικό για την Ελλάδα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα.
«Η επιστροφή στην κανονικότητα έχει αρχίσει» σημείωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.
«Συζητήσεις γίνονται συνεχώς και δεν πρέπει αυτό να εκπλήσσει κανέναν. Συναντήθηκα και με τον Ντράγκι και με τον πρόεδρο της Γαλλίας και άλλων χωρών. Δεν αποτελεί είδηση. «Είναι λάθος οι επαφές μου να αποτελούν αφετηρία για εξαγωγή συμπερασμάτων» υπογράμμισε.
Παράλληλα περιέγραψε το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική πλευρά και τι ακριβώς σημαίνει σύνεση, λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμα μπει σε τροχιά ανάπτυξης, ενώ «αναπτυξιακή δυσανεξία» υπάρχει και σε άλλα σημεία του πλανήτη, όπως στη Βραζιλία και την Κίνα.
«Άρα, επιβάλλεται μεγαλύτερη προσοχή. Η χώρα μας χρειάζεται μια αίσθηση ασφάλειας ιδίως στα πρώτα της βήματα. Όλα αυτά είναι ένα πλαίσιο συζήτησης. Ακόμα δεν έχει υπάρξει κατάληξη της διαπραγμάτευσης» τόνισε.
Σε ερώτηση για το τι περιμένει από το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα και για το κατά πόσο θα έπρεπε ο ΣΥΡΙΖΑ να δεσμευθεί σε αυτό το νέο πλαίσιο, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «δεν είναι ο χρόνος και ο χώρος να κάνω αναφορές τι θέλει το άλλο κόμμα. Μπορώ να πω αυτό που λέει ο μέσος πολίτης:
» Όσο πιο ενωμένοι είμαστε για να βγούμε από το τούνελ, τώρα που οι αριθμοί έχουν επαληθεύσει τις προβλέψεις μας, τόσο καλύτερα. Θεωρώ ότι είναι σημαντικό και θα ήταν πιο ασφαλές για την Ελλάδα αν υπήρχε μια συναίνεση, έστω και ελάχιστη».
Ξεκαθάρισε πάντως, ότι άσχετα από το τι θα πράξει η Αντιπολίτευση, «εμείς θα το κάνουμε για να βγάλουμε τη χώρα από το τούνελ. Καλώ τους πάντες σε αυτή τη διαδικασία συναίνεσης. Αλλά όπως λέει και ο λαός