Υπενθυμίζεται ότι δύο περιστατικά πρωτοφανούς αστυνομικής παρεμβατικότητας φέρονται να σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο, κατά την προβολή της ταινίας «Τζόκερ» σε δύο διαφορετικούς κινηματογράφους. Αστυνομικοί εισέβαλαν σε κινηματογραφικές αίθουσες για να ελέγξουν εάν παρακολουθούν την ταινία ανήλικοι, προχωρώντας στην απομάκρυνση παιδιών από την αίθουσα. Στη συνέχεια αποδείχθηκε η εμπλοκή υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού πίσω από τις «καταγγελίες» που δέχθηκε η αστυνομία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, γονείς και παιδιά βρέθηκαν στο αστυνομικό τμήμα για αρκετές ώρες.

Αφορμή για να γίνουν γνωστά τα περιστατικά στάθηκαν καταγγελίες μέσω κοινωνικών δικτύων, που ανέφεραν πως αστυνομικοί εισέβαλαν την Κυριακή στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ, έπειτα από καταγγελία πως την ταινία παρακολουθούν ανήλικοι. Κατά τις δημοσιεύσεις, στην αίθουσα βρέθηκαν δυνάμεις των ΕΚΑΜ και έβγαλαν από τον χώρο παιδιά κάτω των 18 ετών, ακόμα και σε περιπτώσεις που βρίσκονταν εκεί συνοδεία γονέων.

Τζόκερ: Ανήλικοι στην αίθουσα – Αστυνομικοί και υπουργείο Πολιτισμού εισβάλουν σε κινηματογράφους

Η κ. Μενδώνη δήλωσε πλήρη άγνοια για το περιστατικό, προσθέτοντας ότι η πρώτη αντίδρασή της ήταν να ρωτήσει όλη την ιεραρχία του υπουργείου για το ποιος έδωσε την εντολή και ποιος βρίσκεται πίσω από την ενέργεια αυτήν.

«Πήρα τον υπουργό Προστασίας του Πολίτης, πήρα τα στοιχεία των δύο γυναικών και έμαθα ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες λειτουργούσαν αυτόνομα», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη και τόνισε πως το υπουργείο δεν είχε δώσει καμία εντολή, αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις ούτε για το τι έκαναν, αγνοούσαν όλη την ιεραρχία.

Όπως επισήμανε, θα κινηθεί όλη η διαδικασία με βάση τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα για την τιμωρία τους.

«Δεν είναι δυνατόν κανείς να προκαλεί τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα επικαλούμενος την υπαλληλική του ιδιότητα » είπε ακόμη επαναλαμβάνοντας ότι «λειτούργησαν αυθαιρέτως» και ότι «δεν είχαν καμιά τέτοια αρμοδιότητα».

«Λειτούργησαν αυθαιρέτως, δεν έχει γίνει ποτέ τέτοιο πράγμα, δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε σε αυτή την πράξη», συμπλήρωσε η ίδια.

Όπως εξήγησε η Υπουργός, πρόκειται για υπάλληλους της Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, η οποία εξετάζει την ακαταλληλότητα των ταινιών. Διευκρίνισε ωστόσο, ότι ο ρόλος τους είναι καθαρά γνωμοδοτικός και το δικαίωμα ελέγχου τους περιορίζεται στο αν παρατηρούνται παραβάσεις στον κινηματογράφο. «Είναι μέλη επιτροπής που εξετάζει την καταλληλότητα των ταινιών. Η επιτροπή είναι γνωμοδοτική, έχουν δικαίωμα ελέγχου στο πλαίσιο του γνωμοδοτικού τους έργου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο έλεγχος δε σημαίνει φωνάζω την ΕΛΑΣ και δημιουργώ προβλήματα σε ανηλίκους και τις οικογένειές τους, αλλά παρατηρώ παραβάσεις στον κινηματογράφο», κατέληξε η Υπουργός.