Ο συνταγματάρχης των Φρουρών της Επανάστασης, Χασάν Σαγιάντ Χονταεϊ δολοφονήθηκε σήμερα, Κυριακή, έξω από το σπίτι του, στην Τεχεράνη, από δύο δολοφόνους που επέβαιναν σε μηχανή. Η δολοφονία αποδίδεται τόσο από τους Ιρανούς όσο και από τα διεθνή μέσα στη Μοσάντ. 

Ο συνταγματάρχης δέχθηκε πέντε σφαίρες, στο φως της μέρας, την ώρα που κινούνταν, με το αυτοκίνητό του, στην κεντρική οδό Μοζαχεντίν ε- Ισλάμ, κοντά στο κοινοβούλιο της Τεχεράνης. 

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές οι λεπτομέρειες της δολοφονίας, την οποία οι ιρανικές αρχές απέδωσαν στην «παγκόσμια αλαζονεία» – όρο με τον οποίο χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Αντίστοιχες δολοφονίες, κυρίως πυρηνικών επιστημόνων, έχουν γίνει από τη Μοσάντ, και πάλι με τη χρήση δολοφόνων σε μοτοσυκλέτες.

Λίγες ώρες πριν, είχε ανακοινωθεί από το Ιράν ότι αποκαλύφθηκε δίκτυο της Μοσάντ, που λειτουργούσε στη χώρα, και συνελήφθησαν τα μέλη του. 

Δυτικά μέσα αποδίδουν την αναφορά των Ιρανικών αρχών στον συνταγματάρχη ως «Υπερασπιστή του Ιερού», στην πιθανή παρουσία του στο μέτωπο της Συρίας. 

Η δολοφονία συνέβη ενώ η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν έχει υποταχθεί στις προθέσεις του Ισραήλ, που επιδιώκει και να αποτύχουν οι συνομιλίες της Βιέννης και να οξυνθεί η κατάσταση με το Ιράν. Μόλις προχθές το MSNBC ανέφερε ότι η πολιτική Μπάιντεν «έχει φέρει ένα βήμα κοντύτερα τον πόλεμο με το Ιράν», προβάλλοντας την απόφαση των ΗΠΑ να συμμετέχουν σε πολεμική άσκηση του Ισραήλ, που προσομοιώνει επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει μάλιστα αλλάξει και την ρητορική της, σε σχέση με όσα υποστήριζε, και αυτή και οι εγγυητές, πριν διακοπούν και πάλι οι συνομιλίες.

Η εμπλοκή του Ισραήλ στον πόλεμο της Ουκρανίας, κι η αλλαγή της αρχικά ουδέτερης στάσης του, έχει αποδοθεί στην αποδοχή, από τις ΗΠΑ, του αιτήματος του Ισραήλ για απόσυρση των ΗΠΑ και πάλι από τις συνομιλίες της Βιέννης και την παραμονή των Φρουρών της Επανάστασης – κανονικού στρατιωτικού σώματος – στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις των ΗΠΑ.

Οπως έγραφαν οι Τάιμς του Ισραήλ, μάλιστα, ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν επεδίωξε πρόσφατα – παρά τις προηγούμενες πληροφορίες και τον διχασμό των δημοκρατικών – να παραμείνουν οι Φρουροί στη λίστα.