Την ίδια ώρα που αποκαλύφθηκε η μελέτη – «βόμβα» των Τσιόδρα και Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, η οποία πιστοποιεί τα ψέματα του πρωθυπουργού καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία καταθέτουν αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με στοιχεία για την κατάσταση στις ΜΕΘ.

«Εμείς σήμερα θα καταθέσουμε αναφορά στον εισαγγελέα με συγκεκριμένα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Υγείας. Όχι στιγμιαία, κάθε μέρα, κάθε στιγμή προκύπτει ότι υπάρχουν 40 με 50 κρεβάτια κενά ΜΕΘ, και υπάρχουν 120 και πλέον διασωληνωμένοι εκτός» ανέφερε. «Να μας πει ο κ. Πλεύρης, αφού υπάρχουν αυτά τα κρεβάτια κενά κάθε ώρα, κάθε μέρα, κάθε στιγμή γιατί δεν γεμίζουν με τους δεκάδες διασωληνωμένους που είναι εκτός;» σημείωσε.

«Δεν είναι δυνατόν να διασωληνώνεται ασθενής, να παίρνει σειρά προτεραιότητας και να έρχεται η σειρά του μετά τον θάνατο. Όλα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν από τον εισαγγελέα» υπογράμμισε ο Μιχ. Γιαννάκος.

Η ΠΟΕΔΗΝ συγκέντρωσε τα στοιχεία μετά τον σάλο που προκάλεσαν οι καταγγελίες του Μιχάλη Γιαννάκου για VIP κλίνες ΜΕΘ και για επιλεκτική μεταχείριση των διασωληνωμένων ασθενών, και η αναφορά στον Άρειο Πάγο είναι η απάντηση των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία στην επίθεση που δέχθηκαν μετά τις καταγγελίες τους από τον Θάνο Πλεύρη με την κατάθεση από τον υπουργό Υγείας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για αξιόποινες πράξεις.

Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ προγραμματίζει συγκέντρωση στις 11 στο Υπουργείο Υγείας με οικονομικά και θεσμικά αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών.

Να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη είναι και προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την Εισαγγελία Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος και της έκθεσης, έρευνες οι οποίες συμπεριέλαβαν και τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ.