Με δήλωσή του στην εφημερίδα «Real News» ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστηρίζει πως με το πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας που ανακοίνωσε, η πολιτεία έχει κάνει το καθήκον της και έχει αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί για τη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι τώρα αναμένει από τους επιχειρηματίες να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και την στήριξη της απασχόλησης και τους ενθαρρύνει να δράσουν.

«Όπου υπάρχει περιθώριο ευελιξίας το εξαντλούμε»

Από πλευράς του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε σημερινές του δηλώσεις αναφέρθηκε αναλυτικά στη «μεγάλη εικόνα» στον τομέα της οικονομίας τονίζοντας ότι «από την κρίση πλήττεται περισσότερο αυτός που μπορεί να χάσει το εισόδημά του 100%. Δηλαδή, να μείνει άνεργος ή να μην εισπράξει καθόλου ενοίκιο. Για τα ενοίκια, για παράδειγμα, βάλαμε μία οριζόντια ρύθμιση, η οποία είναι στο μέσο άλλων πολιτικών που ακολούθησαν άλλες χώρες. Κάναμε μία προσωρινή παρέμβαση, λέμε «όλοι βάζουμε πλάτη». Στους ιδιοκτήτες ακινήτων που χάνουν ένα μέρος, θα καλύψουμε το 1/3 από αυτό που χάνουν. Σχέδιο, ορατότητα υπάρχει για τους επόμενους 4-5 μήνες. Αν τηρήσουμε όλοι τα υγειονομικά μέτρα και ακολουθήσουμε τις συμβουλές και το πλέγμα προστασίας που έχουμε απλώσει στην οικονομία, θα βγούμε πολύ πιο ισχυροί απ’ ό,τι κάποιοι προέβλεπαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο».

Αναφορικά με την εστίαση, ο κ. Πέτσας σχολίασε ότι στις πρώτες συζητήσεις «όταν μιλούσαμε τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο ήταν σχεδόν χαμένη υπόθεση για φέτος». Στη συνέχεια όπως είπε «όταν παρουσιάσαμε το σχέδιό μας, η πρόβλεψη ήταν να ανοίξουν μέσα Ιουνίου. Όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τέτοια που επιτρέπουν το άνοιγμα τρεις εβδομάδες πιο μπροστά από το αρχικό σχέδιο».

Απηύθυνε ταυτόχρονα όμως έκκληση εφιστώντας την προσοχή στο να «διαφυλάξουμε, αυτό που πετύχαμε τηρώντας τα βασικά στοιχεία: Ατομικά μέτρα υγιεινής και προστασίας και αποστάσεις. Αυτά είναι τα εργαλεία μας για να έχουμε μια οικονομική δραστηριότητα πολύ καλύτερη από αυτή που όλοι προέβλεπαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο». Και πρόσθεσε: «Μέσα στο πλέγμα των συζητήσεων που κάναμε με την ΚΕΔΕ, με τους Δημάρχους, υπήρχε από την αρχή ένα σχέδιο το οποίο επεξεργάζονταν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ώστε να μην δοθούν μόνο τραπεζοκαθίσματα έξω, αλλά να υπάρχει και μία πρόνοια για τον εσωτερικό χώρο, τουλάχιστον σε μία απόσταση από την πόρτα ή από τα παράθυρα. Αυτό θα το δούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα να εκτυλίσσεται. Πάρα πολλά καταστήματα, που δεν είχαν εξωτερικούς χώρους, έκλειναν εποχικά, από τα μέσα Ιουνίου, τέλος Ιουνίου. Εδώ υπάρχει ένα θέμα προς διευθέτηση, το οποίο το κοιτάζουμε, σε συνδυασμό με τις αναστολές, τη στήριξη των εργαζομένων, τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Όλα αυτά τα συζητάμε και όπου υπάρχει περιθώριο ευελιξίας το εξαντλούμε».