Η αμερικανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποιεί εδώ και καιρό τη βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, αλλά μέχρι τώρα τα αμερικανικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούνταν για τα πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους απογειώνονταν από τις αεροπορικές βάσεις Αλ-Ντάφρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Άλι αλ-Σάλεμ στο Κουβέιτ και Αλ-Ουντέιντ στο Κατάρ.

«Οι λεπτομέρειες της αξιοποίησης (των τουρκικών βάσεων) εξακολουθούν να βρίσκονται υπό επεξεργασία», δήλωσε Αμερικανός  αξιωματούχος ζητώντας να μην κατονομασθεί.

Η Ουάσιγκτον εξέφραζε τελευταία την δυσφορία της για την απροθυμία της Τουρκίας να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία.

Εν μέρει απώθηση


Επί του πεδίου, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έστειλαν χθες, Κυριακή, ενισχύσεις στο Κομπάνι, την πόλη της βόρειας Συρίας στη μεθόριο με την Τουρκία, όπου οι κουρδικές δυνάμεις προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι Κούρδοι μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) προωθήθηκαν χθες κατά περίπου 50 μέτρα προς την κατεύθυνση του γενικού επιτελείου τους, απ' όπου οι τζιχαντιστές τους είχαν απωθήσει την Παρασκευή.

Το ΙΚ εκτόξευσε 11 ρουκέτες εναντίον του κέντρου του Κομπάνι, διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση. Οι τζιχαντιστές εξακολουθούν να υπερτερούν, καθώς είναι περισσότεροι και καλύτερα οπλισμένοι. Ελέγχουν περίπου το 40% της πόλης, κυρίως τον ανατολικό τομέα καθώς και νότιες και δυτικές συνοικίες.


Σύμφωνα πάντως με το Παρατηρητήριο, η σθεναρή αντίσταση των κουρδικών δυνάμεων υποχρέωσε ωστόσο το ΙΚ να φέρει ενισχύσεις από τη Ράκα και το Χαλέπι, τα προπύργιά του στη βόρεια Συρία. «Στέλνουν ακόμη και ανθρώπους που δεν έχουν πολλή πείρα από μάχες», δήλωσε ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου. «Είναι γι' αυτούς μια κρίσιμη μάχη. Αν δεν καταφέρουν να πάρουν το Κομπάνι, η εικόνα τους θα πληγεί σοβαρά (…)», πρόσθεσε.

Δεν επιτρέπει τον ανεφοδιασμό του YPG η Τουρκία

Οι υπερασπιστές του Κομπάνι από την πλευρά τους δεν μπορούν να λάβουν ενιχύσεις επειδή η Τουρκία έχει αποκλείσει τα σύνορά της, εμποδίζοντας κυρίως τους Κούρδους της Τουρκίας να σπεύσουν προς βοήθεια των πολιορκημένων ομοεθνών τους.

Η στάση αυτή της Άγκυρας έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες φιλοκουρδικές ταραχές στην Τουρκία, οι οποίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 34 ανθρώπους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επιβεβαίωσε πάντως χθες, Κυριακή, πως η χώρα του θα ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της μετριοπαθούς συριακής αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας ουσιαστικά τη δημιουργία ενός σουνιτικού καθεστώτος στα σύνορά της και προσβλέποντας στην πτώση του Άσαντ, αλλά και ταυτόχρονα την αποκοπή του PKK από τα κουρδικά εδάφη στη Συρία, απ' όπου ανεφοδιαζόταν όλα αυτά τα χρόνια.
 

Φόβοι για σφαγή στα συρματοπλέγματα

Φόβους για το ενδεχόμενο να ακολουθήσει σφαγή αμάχων στο Κομπάνι, την κουρδική πόλη της Συρίας που οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ)πολιορκούν στην τουρκική μεθόριο, εκφράζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.  Για τραγωδία κάνει λόγο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ο οποίος ωστόσο υποβαθμίζει τη δράση του ΙΚ στη Συρία και δίνει έμφαση στη δράση του στο Ιράκ.


Την Κυριακή, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης των δωρητών για την ανοικοδόμηση της Γάζας, ο Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση «σε όλες τις πλευρές να ορθώσουν το ανάστημά τους προκειμένου να εμποδίσουν μία σφαγή αμάχων στο Κομπάνι».

«Επαναλαμβάνω τη βαθιά μου ανησυχία για την κατάσταση στο εσωτερικό και τα περίχωρα της συριακής πόλης Κομπάνι. Με το Ισλαμικό Κράτος να συνεχίζει να εξαπολύει επιθέσεις, χιλιάδες ζωές βρίσκονται σε κίνδυνο» τόνισε.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, είχε ήδη δηλώσει την Παρασκευή ότι «είναι πολύ πιθανό» οι άμαχοι «να σφαγιαστούν» εάν το Κομπάνι καταληφθεί από τους τζιχαντιστές που ξεκίνησαν την επίθεση αυτή από την 16η Σεπτεμβρίου.

Περίπου 700 άμαχοι βρίσκονται στο κέντρο της πόλης και 10.000 με 13000 έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα, είχε εκτιμήσει ο ίδιος.
 

Τι είναι το Κομπάνι μπρος στα πετρέλαια του Ιράκ… 


Την ίδια ώρα, επίσης από το Κάιρο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία των ΗΠΑ και χαρακτήρισε «τραγωδία» αυτό που εκτυλίσσεται στη συριακή πόλη Κομπάνι.

Σε ομιλία που εκφώνησε στη σύνοδο των δωρητών ο Κέρι επισήμανε ότι θα χρειαστεί χρόνος για συγκροτηθεί πλήρως ένας συνασπισμός που θα αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο Ιράκ υποβαθμίζοντας την ισχύ του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

«Προφανώς όλοι μας ανησυχούμε πολύ για τις αναφορές που λαμβάνουμε ότι το Ισλαμικό Κράτος σημειώνει πρόοδο στο Κομπάνι και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Στην πραγματικότητα δεν παρακολουθούμε απλώς, έχουμε βαθύτατα εμπλακεί πραγματοποιώντας αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες ημέρες και σήμερα υπήρξαν περισσότεροι βομβαρδισμοί» είπε ο Κέρι.

«Υπήρξαν αναφορές σήμερα ότι συνεχίζουν να αντιστέκονται, δεν έχει καταληφθεί πλήρως, τμήματα της πόλης έχουν περιέλθει» στον έλεγχο των τζιχαντιστών.


Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι 60 και πλέον εταίροι έχουν δεσμευτεί στο να συμμετάσχουν στις προσπάθειες των ΗΠΑ να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος.

«Το Κομπάνι είναι μία κοινότητα και πρόκειται για μία τραγωδία αυτό που συμβαίνει εκεί και εμείς δεν το υποβαθμίζουμε αυτό, ωστόσο το έχουμε δηλώσει από την πρώτη ημέρα ότι θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να συγκροτήσουμε πλήρως το συνασπισμό» σημείωσε ο ίδιος.