συνέντευξη στους Κωνσταντίνο Πουλή και Θάνο Καμήλαλη, στο ραδιόφωνο του TPP

το ηχητικό στο δέυτερο μισό της εκπομπής:

Υπενθυμίζεται ότι ένας από τους πέντε συλληφθέντες στην Κυψέλη τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφηγήθηκε την Κυριακή στο TPP όλα όσα βίωσε. Από την πόρτα του σπιτιού του φορώντας τις πυτζάμες του, βρέθηκε σε λίγα λεπτά ξυλοκοπημένος και φορτωμένος με βαριές κατηγορίες. «Τι θα πούνε αυτοί οι εγκληματίες όταν της ομάδας “Δράση” οδηγηθούν στα δικαστήρια για αυτά που έκαναν σε μένα, αλλά και σε άλλους αυτή τη νύχτα;» αναρωτιέται.

Από την πόρτα του σπιτιού του στην Κυψέλη, αιμόφυρτος και φορτωμένος με βαριές κατηγορίες: Μαρτυρία στο TPP

«Στην υγεία του, στον ψυχισμό του είναι καλά. Αυτό είναι το πρώτο ευτυχές της υπόθεσης. Σωματικά, αυτή τη στιγμή βρίσκεται με τρία δόντια λιγότερα, και με θλαστικά τραύματα στο κεφάλι, για να μιλήσουμε κατ’ ευθείαν για τα συγκεκριμένα. Τα θλαστικά τραύματα στο κεφάλι προκλήθηκαν, διότι αστυνομικός της ομάδας δράσης αυτής της νεοσύστατης ομάδας, η οποία αντικατέστησε την πάλαι ποτέ ομάδα ΔΕΛΤΑ τον πέταξε αναίτια και απρόκλητα στο έδαφος και από κει και πέρα τον κλωτσούσαν διάφοροι άλλοι αστυνομικοί ενώ βρισκόταν στο έδαφος ακινητοποιημένος. Ενώ προηγουμένως μάλιστα είχε φωνάξει το: “παιδιά είμαι κάτοικος”. Και βρέθηκε ξαφνικά στο έδαφος χτυπημένος και περικυκλωμένος από αστυνομικούς, οι οποίοι με πραγματική μανία τον κλωτσούσαν και τον χτυπούσαν και ο ίδιος ήταν σε μία κατάσταση σοκ, καθ’ ότι δεν κατάλαβε πώς του ήρθε, που λέμε καθημερινά, αλλά και γιατί συνέβησαν όλα αυτά» ανέφερε στην αρχή ο κ.Πατρικουνάκος, συνήγορος του Γ.Κ., προσθέτοντας ότι ακόμα δεν έχει καταφέρει, παρότι συνήγορος, να αποκτήσει πρόσβαση στη δικογραφία:

«Αρχικά να σας πω ότι ήρθαν στο αυτόφωρο το Σάββατο το πρωί και δεν υπάρχει η δυνατότητα εμείς να πάρουμε τη δικογραφία. Δηλαδή, όσο δικονομικά παράδοξο κι αν είναι, εκπροσωπούμε ανθρώπους από τους οποίους δεν έχουμε λάβει ακόμα τη δικογραφία, καθ’ ότι  δεν υπήρχε φωτοτυπικό ανοιχτό εντός της Ευελπίδων το Σάββατο το πρωί και ταυτόχρονα σήμερα που πήγαμε από τη Γραμματεία του Αυτοφώρου, για την έκδοση του κειμένου, να πάρουμε τη δικογραφία, δεν είναι ανοιχτή προς το κοινό.

Επομένως αυτή τη στιγμή έχουμε την εικόνα που μας μετέφεραν οι εντολείς μας.»

«Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος άκουσε δύο η ώρα το βράδυ απ’ το σπίτι του ουρλιαχτά.»

Σχετικά με τις καταθέσεις των αστυνομικών, που μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι ο Γ.Κ. «γλίστρησε κι έπεσε», κατά το «κυνηγητό», ο δικηγόρος σημείωσε ότι «αυτό το οποίο επικαλούνται οι αστυνομικοί είναι ότι τον κυνηγούσαν -λέει- από την πλατεία της Κυψέλης, ή την πλατεία του Αγίου Γεωργίου, δεν ήταν ακριβώς σαφείς στο τι ακριβώς συνέβη, τον κυνηγούσαν για ένα χιλιόμετρο, και ως που τον συνέλαβαν ξάφνου μεταξύ Σπετσών και Παξών.

Αυτό βέβαια είναι ψέμα, δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια. Αυτόπτες μάρτυρες βεβαιώνουν το εντελώς αντίθετο, εφόσον κατέβηκε κάτω. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος άκουσε δύο η ώρα το βράδυ απ’ το σπίτι του ουρλιαχτά από κάποιο κορίτσι που φώναζε και βγήκε να δει τι συμβαίνει. Και ξαφνικά βρέθηκε με 4 βαριά πλημμελήματα και χτυπημένος από τους αστυνομικούς. Εδώ έχουμε επίθεση σε μία γειτονιά. Και αυτό είναι ξέρετε το πιο τρομακτικό. Ότι ξαφνικά με έναν τρόπο που οφείλουν να μας εξηγήσουν, οι αστυνομικοί εφόρμησαν σε μια λαϊκή γειτονιά και πολυπληθή γειτονιά, με σκοπό, δεν ξέρω, ό,τι κινείται να συλλαμβάνεται; Ό,τι κινείται να προσαγάγεται; Ό,τι κινείται να χτυπιέται; Εδώ πέρα έχουμε μια αστυνομική επιχείρηση, της οποίας το εύρος της είναι περίπου στο ενάμιση χιλιόμετρο. Επομένως ας αφήσουν αυτές τις προφάσεις, ότι πήγαν δήθεν για να κυνηγήσουν συγκεντρωμένους στην πλατεία ή εν ξέρω πώς το μεταφέρανε. Για τον κορονοϊό, εν πάση περιπτώσει, για την ασφάλεια. Γιατί όλα αυτά ξέρετε, δηλαδή μεταφέρθηκε και βγήκε και μία ανακοίνωση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που τη διαβάσαμε και πραγματικά είναι μνημείο αναλήθειας».

«Δεν δόθηκε οιαδήποτε βοήθεια»

Ζήτημα προκύπτει και σχετικά με την παντελή αδιαφορία των αστυνομικών αρχών για την τήρηση μέτρων προστασίας. Πέραν του Γ.Κ, τέσσερις προσαχθέντες έστειλαν, τη Δεύτερα κοινή καταγγελία στο TPP, παρουσιάζοντας λεπτομέρειες γύρω απο τη μεταφορά τους στη ΓΑΔΑ, συνωστισμένοι και με σοβαρό κίνδυνο για την Υγεία τους, πολύ μεγαλύτερο όπως υποστηρίζουν από το σημείο όπου κάθονταν, τηρώντας τις αποστάσεις.

«Τα ξημερώματα του Σαββάτου η Ελληνική Αστυνομία κυριολεκτικά μας άρπαξε από το ασφαλές μέρος όπου βρισκόμασταν, δίπλα από τα σπίτια μας, για να μας εγκλωβίσει σε συνθήκες υγειονομικής βόμβας. Χωρίς καμιά προειδοποίηση, ήρθε να εκφοβίσει μια ολόκληρη γειτονιά ασκώντας αδικαιολόγητη βία ενάντια στους κατοίκους της, οι οποίοι παρευρίσκονταν στους ελάχιστους υπαίθριους χώρους που διαθέτουν» τονίζουν, μεταξύ άλλων.

Από ασφαλές μέρος σε συνθήκες υγειονομικής βόμβας στοιβαγμένοι από την ΕΛ.ΑΣ

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Πατρικουνάκος επιβεβαίωσε ότι «ότι δεν τηρήθηκε κανένα μέτρο προστασίας κατά την προσαγωγή. Επίσης να έχουμε το νου μας, ότι μιλάμε για την προσαγωγή 37 ανθρώπων. Οι οποίες μοιράστηκαν, οι περισσότερες στο τμήμα ασφάλειας Κυψέλης. Το τμήμα ασφάλειας Κυψέλης είναι μια παλιά πολυκατοικία, αν έχουμε εικόνα, στην οποία συνωστίστηκαν στο διάδρομο 40 άτομα, μαζί με τους αστυνομικούς συνοδούς, χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας.

Επί πλέον στα κρατητήρια οι συνθήκες ήταν οι κλασικές των κρατητηρίων, δηλαδή άθλιες και ταυτόχρονα δεν δόθηκε οιαδήποτε βοήθεια σε ανθρώπους που ήταν χτυπημένοι και ζητούσαν ένα ντεπόν. Ένα νερό ρε παιδιά. Υπάρχει η μαρτυρία ανθρώπου, ο οποίος προσήχθη μέσα και που άνθρωπος που ήταν μαζί του, επίσης προσαχθείς, δεν ένιωθε καλά, ζαλιζόταν, ζητούσε βοήθεια και τελικά έκανε εμετό μέσα στο κελί. Δεν υπήρξε καμία μέριμνα γι’ αυτό. Ούτε καμία αντίδραση. Συνεχίστηκε η νύχτα κανονικά. Όλοι κάνανε τη δουλειά τους».

Θα αντιδράσουμε συντονισμένα νομικά και στον Συνήγορο του Πολίτη

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές ενέργειες που εξετάζει ο εντολέας του, αλλά και οι υπόλοιποι 37 προσαχθέντες της αστυνομικής «εφόδου», ο συνήγορος ανέφερε ότι:

«Το πρώτο πράγμα όμως που θέλω να σας πω είναι ότι καταρχάς υπάρχει κινητοποίηση ήδη από το Συνήγορο του Πολίτη.

Και υπάρχει πρόθεση και από εμάς για συμπληρωματικά υπομνήματα όπου πρόθεσή μας είναι να μεταβιβάσουμε στον ίδιο, στο Συνήγορο του Πολίτη που έχει και ανακριτικές αρμοδιότητες όλο τον πλούτο του υλικού που είναι πάρα πολύ. Από βίντεο, από μαρτυρίες ανθρώπων, να τεθούν υπόψιν του Συνηγόρου του Πολίτη και ο ίδιος με την αρμοδιότητα που έχει να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες, του ελέγχου, να ζητήσει εξηγήσεις και ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα να καλέσει τους αστυνομικούς να καταθέσουν ενώπιόν του. Και ο ίδιος βέβαια να κινήσει τη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση όμως εμείς θα έρθουμε σε επικοινωνία με τους υπόλοιπους συναδέλφους για να δούμε συντονισμένα. Δεν είναι μόνο ο άνθρωπος τον οποίο εγώ εκπροσωπώ. Υπάρχουν άλλοι 4 άνθρωποι οι οποίοι επίσης εδάρησαν αγρίως. Προσήχθησαν χωρίς κανένα λόγο και τελικά συνελήφθησαν και άλλοι 32 άνθρωποι οι οποίοι προσήχθησαν και εδάρησαν και τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι, οι οποίοι θέλουν να μιλήσουν. Και θέλουν να μιλήσουν για το πρωτοφανές της βίας και ταυτόχρονα το πρωτοφανές της κατάληψης μιας περιοχής από τις δυνάμεις της αστυνομίας με έναν πρωτοφανή τρόπο.

Έγινε εφόρμηση  Αυτό θέλουμε να γίνει καθαρό. Ό,τι έγινε εφόρμηση σε μία περιοχή αναιτίως και απροκλήτως.»

Ποιος έδωσε την εντολή να σβήσουν τα φώτα;

Ένα από τα ζητήματα που προκαλούν πολύ σοβαρά ερωτήματα και αποσιωπάται από κυβέρνηση και ΕΛ.ΑΣ, είναι το γιατί, όπως καταγγέλλεται, έκλεισαν τα φώτα της πλατείας Αγίου Γεωργίου, λίγο πριν την αστυνομική επίθεση. Ο κ.Πατρικουνάκος στάθηκε ιδαιίτερα σε αυτό το κομμάτι, ζητώντας μια απάντηση από τον δήμο Αθηναίων:

«Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι ακόμα περιμένουμε μία απάντηση από τον Δήμο Αθηναίων για ποιο λόγο τα φώτα της πλατείας Αγίου Γεωργίου έκλεισαν λίγο πριν έρθει η αστυνομία. Αυτό είναι μία εφιαλτική σκηνή σε ένα σενάριο όπου έχει αποφύγει πολύ έντεχνα να αναφερθεί και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕλληνικήΑστυνομία  στο γιατί κλείσαν τα φώτα. Δηλαδή εφορμούν σε μια γειτονιά και της κλείνουν τα φώτα που είναι θέμα ασφάλειας και υγείας, να μην κλείνουν τα φώτα. Πόσο μάλλον αφήνονται υπόνοιες σαφείς και νομίζω προκύπτει ότι υπήρχε συνεργασία του Δήμου και της αστυνομίας.

Περιμένω μία απάντηση από τον Δήμαρχο Αθηναίων σχετικά στο γιατί έκλεισαν τα φώτα ή πώς έκλεισαν τα φώτα, ποιος έδωσε εντολή να κλείσουν τα φώτα. Αυτό δεν είναι άποψη που την έχω εγώ. Είναι πάρα πολλοί πολίτες από την Κυψέλη που βρίσκονταν εκεί ή βρίσκονταν στο μπαλκόνι τους, όπου επικοινωνώντας μαζί μας, μας είπαν απευθείας: “παιδιά κλείσαν τα φώτα πριν γίνει η εφόρμηση της αστυνομίας”.

Και επαναλαμβάνω γιατί θέλω και αυτό να μείνει, ότι εδώ έχουμε ένα εύρος καταστολής το οποίο είναι σε ακτίνα ενός και ενάμιση χιλιομέτρου. Δηλαδή είναι σε όλη την περιοχή της Κυψέλης μέχρι τα Πατήσια. Από την Ευελπίδων μέχρι τα Πατήσια. Αυτό αναβαθμίζει το περιστατικό. Δεν είναι απλά κάποια αυθαιρεσία κάποιων.»

«Να μην ξεχαστεί αυτή η νύχτα στην Κυψέλη»

Η εξαιρετικά πλούσια εμπειρία σε τέτοιες υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας, δείχνει ότι συνήθως, οι άνθρωποι που φορτώνονται με τις συνηθισμένες βαριές κατηγορίες από την ΕΛ.ΑΣ, τελικά, έστω και με μεγάλο κόπο, δικαιώνονται. Ωστόσο, μολονότι οι υποθέσεις τους φεύγουν από την επικαιρότητα και επανέρχονται με την είδηση μίας αναβολής της εκδίκασης ή της αθώωσης, για μήνες, ή και χρόνια, μία τέτοια διαδικασία σημαίνει μεγάλο ψυχολογικό βάρος και πρόσθετα έξοδα. «Είναι μια πολύ σοβαρή εκκρεμότητα η οποία θα ακολουθεί για ένα κομμάτι της ζωής του, το αμέσως επόμενο ας πούμε, βραχυχρόνια συνήθως ή και μακροχρόνια ακόμα, το οποίο το κουβαλάς όπως αυτό που λέτε. Και επιβαρύνεσαι και με έξοδα και κυρίως με ψυχικό βάρος και όλο αυτό είναι μια ταλαιπωρία η οποία στο τέλος φτάνει να αθωώνονται ενδεχομένως τις περισσότερες φορές, γιατί πάρα πολλές φορές αυτά στο ακροατήριο Αποδεικνύονται, οι ανακρίβειες της αστυνομίας ή όλα αυτά και στο τέλος αθωώνεται ένας άνθρωπος ο οποίος έχει τραβήξει ήδη μια κατάσταση εκκρεμοδικίας, η οποία δεν είναι εύκολο για τον κάθε πολίτη» σχολιάζει σχετικά ο συνήγορος του Γ.Κ.

Κλείνοντας, ο κ.Πατρικουνάκος κάνει μία παράκληση:

Ξέρετε κάτι; Αν θέλετε, αν είμαστε σε στάδιο να κλείσουμε θα ‘θελα να κλείσουμε μ’ αυτό. Ότι η πρόθεση η δική μας είναι να μην ξεχαστεί το περιστατικό. Εμείς ήδη θέλουμε να απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε ανθρώπους οι οποίοι είναι κάτοικοι της Κυψέλης ή βρίσκονταν εκεί στα διάφορα σημεία, σ’ όλο το εύρος της Κυψέλης και υπάρχει κάποιο βιντεοληπτικό υλικό ή υπάρχουν μαρτυρίες ακόμα ανθρώπων, να έρθουν σε επαφή μαζί μας. Να μιλήσουν. Να μην ξεχαστεί αυτή η νύχτα στην Κυψέλη ως ακόμα ένα μικρό μεμονωμένο περιστατικό της αστυνομίας. Δεν θέλουμε να ξεχαστεί αυτό γιατί είναι  ζήτημα ξέρετε δημοκρατίας. Είναι ζήτημα κοινωνικών δικαιωμάτων και είναι σοβαρό. Δεν μπορούμε έτσι να τα παρακάμπτουμε αυτά και δεν μπορούμε να λέμε ότι για μια ακόμα φορά συνέβη κάτι, ρουτίνα.

Να μην επιτρέψουμε να μείνει αυτό απλά σε μία ειδησεογραφική αναφορά για δύο, τρεις, τέσσερις ημέρες και μετά απλώς μέρα με τη μέρα να πηγαίνει και πιο κάτω, ώσπου την τέταρτη μέρα να μην μιλά κανείς γι’ αυτό. Θέλουμε λοιπόν να απευθύνουμε ένα κάλεσμα σε ανθρώπους και πολίτες που μας ακούνε ή θα μάθουν ενδεχομένως γι’ αυτό.

Έχουμε ένα mail στο οποίο ζητάμε σε μία πρώτη απεύθυνση κόσμος ο οποίος έχει στη διάθεσή του τέτοιο υλικό ή ήταν αυτόπτης μάρτυρας να έρθει σε επαφή μαζί μας. Αν μου επιτρέπετε κιόλας να πω το mail. Είναι [email protected].