Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο η οικονομία της χώρας -σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο- αναπτύχθηκε κατά 0,5%, δηλαδή σαφώς περισσότερο του αναμενόμενου από τους αναλυτές. Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τακαλώτος εξέπληξε με τα θετικά στοιχεία. Εξοικονόμησε στους πρώτους δέκα μήνες του 2016 ένα πρωτογενές πλεόνασμα (άνευ της εξυπηρέτησης του χρέους) ύψους 6,5 δισ. ευρώ, δηλαδή σαφώς περισσότερα από τα αναμενόμενα 1,8 δισ. ευρώ.

Ο Ομπάμα ζήτησε μεν τη συνέχιση των αναγκαίων πλην δύσκολων μεταρρυθμίσεων, αλλά στο Βερολίνο θα τονίσει ότι η αυστηρή πολιτική της λιτότητας δεν δημιουργεί ανάπτυξη, όπως είπε.

Ο Τσίπρας έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό την απαίτησή του να γίνει κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, διότι γνωρίζει ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν θα το δεχτούν, αλλά είναι κυρίως το Βερολίνο το οποίο φρενάρει το θέμα των ελαφρύνσεων, επειδή η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει πως δεν μπορεί να το περάσει εύκολα στη Μπούντεστακ λόγω του κόμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Γι? αυτό ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να μεταθέσει τη σχετική συζήτηση τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 και ή δυνατόν μετά το κλείσιμο του τρέχοντος προγράμματος για την Ελλάδα, δηλαδή στα μέσα του 2018, όπως γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα. Ο Τσίπρας όμως δεν θέλει να περιμένει τόσο πολύ Χρειάζεται επιτυχίες στο εσωτερικό και μια από αυτές είναι και η ρύθμιση του χρέους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ