Υπό τον τίτλο «Πρωτοβουλίες μετά το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο», οι συνεργάτες του Σόιμπλευ έχουν καταρτίσει ήδη προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που θα ακολουθήσουν. Αρνητικό το Βερολίνο στην πρόταση Ιταλίας και Γαλλίας για προϋπολογισμό των χωρών της Ευρωζώνης.
Στα σχέδια του Σόιμπλε βρίσκεται η αξιόπιστη τήρηση των κανόνων για το χρέος, καθώς «οι χώρες μέλη δεν θα πρέπει να απαλλαγούν από την ιδία ευθύνη για σταθερούς προϋπολογισμούς και φιλικές προς την ανάπτυξη διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η υλοποίηση των λεγόμενων «ειδικών ανά χώρα συστάσεων» θα μπορούσε να συνδεθεί με τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, αναφέρεται στο έγγραφο. Σε αντίθεση με τα όσα ζητούν Ρώμη και Παρίσι, η γερμανική πλευρά δεν προτείνει τη σύσταση ενός νέου ταμείου, αλλά την αξιοποίηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την πρόταση Σόιμπλε, η Κομισιόν θα μπορούσε να αποδεσμευτεί από το ρόλο του «θεματοφύλακα των συνθηκών», κάτι που θα σήμαινε ότι η επιτήρηση της δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών μελών θα πραγματοποιούνταν από μια ανεξάρτητη αρχή και όχι από έναν επίτροπο. Στο τραπέζι είναι και η μείωση του αριθμού των επιτρόπων. Σύμφωνα με τον Σόιμπλε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), θα μπορούσε να πάρει περισσότερες ευθύνες πάνω και να αναλάβει μέρος των ευθυνών από ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Με πληροφορίες από DW