«Ο Τσίπρας θέλει τον μεγάλο συνασπισμό στο Βερολίνο» αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt, υπογραμμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πολιτικός εκτός Γερμανίας που πιέζει περισσότερο από όλους τον Σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς να συμμετάσχει στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, ευελπιστώντας σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει ότι με έναν σοσιαλδημοκράτη υπουργό Οικονομικών θα μειωθούν οι πιέσεις για λιτότητα που ασκούσε μέχρι πρόσφατα ο Β. Σόιμπλε. Επιπλέον η ιδέα των Σοσιαλδημοκρατών για ευρωομόλογα πρέπει να ηχεί σαν μουσική στα αυτιά του Αλέξη Τσίπρα. Κυρίως όμως στο ζήτημα των ελαφρύνσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός ελπίζει στην στήριξη του Μάρτιν Σουλτς. Παρά την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για σύσταση ομάδας εργασίας που θα εξετάσει το ζήτημα και θα καταθέσει προτάσεις μέχρι τέλη Μαρτίου, αποφάσεις δεν είναι εφικτές όσο δεν σχηματίζεται κυβέρνηση στο Βερολίνο».


«Εντυπωσιακή αναστροφή ρόλων»

Το δημοσίευμα τονίζει πως ο Α. Τσίπρας ελπίζει σε «καθαρή έξοδο» από το τρίτο μνημόνιο και βλέπει ως σημαντική «βάση» τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών στη γερμανική κυβέρνηση. Παράλληλα, στέκεται στην εντυπωσιακή αναστροφή ρόλων ανάμεσα σε Τσίπρα και Σουλτς, επισημαίνοντας ότι με την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ο Σουλτς ως πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου καλούσε τον πρωθυπουργό να έχει πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις, ενώ πλέον είναι ο Α. Τσίπρας που καλεί τον πρόεδρο του SPD να συμβιβαστεί.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει σε “καθαρή έξοδο” από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. Για να την επιτύχει χρειάζεται ωστόσο την πολιτική στήριξη των υπολοίπων ευρωπαίων ηγετών. Προς το παρόν ζούμε μια εντυπωσιακή αναστροφή ρόλων: Στις αρχές του 2015 ο τότε πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προέτρεπε τον, νέο τότε, Έλληνα πρωθυπουργό σε πιο ρεαλιστικές πολιτικές προσεγγίσεις. Τώρα όμως είναι ο Τσίπρας, ο οποίος με τις παραινέσεις του, τηλεφωνικά ή με SMS, προτρέπει τον Μάρτιν Σουλτς να πει “ναι” στον μεγάλο συνασπισμό. Εκτός από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Μάρτιν Σουλτς είναι σήμερα για τον Έλληνα πρωθυπουργό ο σημαντικότερος σύμμαχος».


Δυσαρέσκεια για Σουλτς στο εσωτερικό του SPD

Ο Μάρτιν Σουλτς βρίσκεται σε επικοινωνία με την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU/CSU), έχοντας ανοικτά μέτωπα στο εσωτερικό του κόμματος του. Μεγάλος αριθμός Σοσιαλδημοκρατών ζητά βελτιώσεις στην επί της αρχής συμφωνία με την Ένωση της Μέρκελ σχετικά με την πολιτική στα εργασιακά, την περίθαλψη και το προσφυγικό.

Η νεολαία του SPD αντιδρά στη συμμετοχή του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την Μέρκελ. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος της νεολαίας, Κέβιν Κιούνερτ, πρόκειται να υπάρξουν εκδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία ενάντια στο μεγάλο συνασπισμό. Μιλώντας στο «Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας» (Redaktionsnetzwerk Deutschland) δήλωσε ότι «για μας ξεκινά τώρα το σημαντικότερο μέρος της δουλειάς μας. Θέλουμε να πείσουμε τα μέλη ότι η άποψή μας είναι η σωστή και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε».

Υπογράμμισε πως η νεολαία θα συνεχίσει να μάχεται κατά της συμμετοχής του κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, στηριζόμενος στο ότι υπάρχουν έντονες διαφωνίες στη βάση του κόμματος. «Όταν υποβληθεί το σχέδιο της συμφωνίας για νέο συνασπισμό, εμείς, οι νέοι Σοσιαλδημοκράτες, θα οργανώσουμε εκδηλώσεις σε όλη τη Γερμανία και θα υποστηρίξουμε την άποψη μας. Μετά τη -με μικρή διαφορά- απόφαση του συνεδρίου να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τους Χριστιανοδημοκράτες για τον σχηματισμό νέου μεγάλου συνασπισμού. Το συνέδριο έλαβε την απόφαση με μικρή διαφορά, μάλλον μικρότερη από αυτήν την οποία ανέμεναν πολλοί. Οι διαφωνίες στη βάση ήταν πολύ έντονες, το διαπίστωσα σε όλες τις εκδηλώσεις στις οποία πήγα».

Εμπόδιο το προσφυγικό

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό γερμανικής κυβέρνησης έχουν παγώσει προσωρινά, λόγω του ζητήματος της προσφυγικής κρίσης. Κύκλοι του SPD κάνουν λόγο για έντονες αντιπαραθέσεις, αν και ο Σουλτς έχει ξεκαθαρίσει πως προτίθεται να δεχτεί τη μη μετεγκατάσταση προσφύγων στη Γερμανία, προκειμένου να υποχωρήσει η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση ως προς την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, ανέφερε επί του θέματος πως «εργαζόμαστε εντατικά και σκληρά ώστε να βρούμε λύσεις. Έχουμε τη σταθερή βούληση να το επιτύχουμε». Από το SPD αναφέρουν ότι πιέζουν ασφυκτικά ώστε να γίνονται δεκτοί πάνω από 1.000 πρόσφυγες το μήνα προκειμένου να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Χριστιανοδημοκράτη υπουργό Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, «η υποδοχή προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα φτάνει στο τέλος της». Όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Welt» «τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν μεμονωμένες μεταφορές, οι οποίες δεν μπόρεσαν να γίνουν το περασμένο έτος. Στο μεταξύ δεν υπάρχουν πλέον σχεδόν καθόλου αιτούντες άσυλο, οι οποίοι να έπρεπε ενδεχομένως να μεταφερθούν».