Αναλυτικά, η Ελλάδα καλείται να έχει προχωρήσει μέχρι τον Νοέμβριο στη σύσταση κέντρων hot spot όπου θα καταγράφονται και θα διαχωρίζονται πρόσφυγες και οικονομικοί μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα, πριν προωθηθούν ή επαναπροωθηθούν.

Το μέτρο αποτελεί προϋπόθεση -«συμπλήρωμα», όπως τονίζει η ΕΕ- στην απόφαση για ανακατονομή προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. 

Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, οι «28» αποφάσισαν ότι στις χώρες πρώτης γραμμής -δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία- θα δημιουργηθούν κέντρα hot spot, «το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο», όπως υπογραμμίζει το κείμενο συμπερασμάτων.

EASO, Frontex και Europol

Σε αυτά τα κέντρα, με την εμπλοκή των ευρωπαϊκών υπηρεσιών (της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για το άσυλο EASO αλλά και των Frontex και Europol) θα «διασφαλίζεται η ταυτοποίηση, η καταγραφή και η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων» προσφύγων και μεταναστών.

«Παράλληλα, θα διασφαλίζονται η μετεγκατάσταση και οι επιστροφές» αναφέρει το κείμενο της Συνόδου.

Η απόφαση για την ανακατανομή αρχικά 50.400 προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες των «28», που είχε επικυρωθεί στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών την Τρίτη, περνά από τη δημιουργία των hot spot.

Ενισχύσεις στη φύλαξη συνόρων

Παράλληλα, η Σύνοδος αποφάσισε και ενίσχυση της Frontex για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Αρχικά, hot spot θα δημιουργηθούν και στην Ιταλία -η Ουγγαρία φαίνεται ότι θα μείνει εκτός. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, και η Βουλγαρία -η οποία δεν είναι στη ζώνη Σένγκεν- «επεσήμανε» ότι και εκείνη συνορεύει με την Τουρκία, μέσω της οποία φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με τους ηγέτες των «28» να περιορίζονται στο ότι δεν θα αποκλειόταν, αν διαπιστωνόταν ανάγκη, ανάλογη κίνηση και για τη Σόφια.