Σε έκθεση-κόλαφο, το Παρατηρητήριο αναφέρεται στην κράτηση των παιδιών αυτών για εβδομάδες ή και μήνες, κάνοντας λόγο για κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς και της ελληνικής νομοθεσίας.
«Οι συνθήκες στις οποίες ζουν αυτά τα παιδιά είναι συγκλονιστικές, συχνά χειρότερες στα αστυνομικά τμήματα από ό,τι στα κέντρα κράτησης», τόνισε στην Guardian η Ρεμπέκα Ρίντελ, συντάκτρια της 27σέλιδης έκθεσης η οποία φέρει τον τίτλο «Γιατί με κρατάτε εδώ;».
Επισκέψεις σε κέντρα και 42 συνεντεύξεις
Σύμφωνα με την Ρίντελ, η έκθεση βασίστηκε σε επισκέψεις σε κέντρα κράτησης και σε αστυνομικά τμήματα, καθώς και σε 42 συνεντεύξεις με παιδιά τα οποία βρίσκονταν ή βρίσκονται ακόμη υπό κράτηση σε κέντρα που δεν τους εξασφαλίζουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.
Είναι καινούριο το πρόβλημα; Ασφαλώς και όχι, απαντά η Ρίντελ, για να επισημάνει ωστόσο ότι η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει εξαιτίας των αυξανόμενων προσφυγικών ροών και της ανάλγητης αδράνειας χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Μιλάμε για παιδιά τα οποία είναι μόνα τους και τα οποία έφυγαν από τις χώρες τους, στην πλειονότητά τους για να ξεφύγουν από τη βία», σχολιάζει στη Guardian.
Βάσει των επίσημων στοιχείων, η Ελληνική Αστυνομία έθεσε υπό κράτηση 161 ασυνόδευτα παιδιά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Στο μεταξύ οι ελληνικές Αρχές επιμένουν ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για όλα αυτά τα παιδιά, ενώ ιδιωτικά φιλανθρωπικά ιδρύματα παλεύουν να καλύψουν τα κρατικά κενά.
«Προστατευτική κράτηση» από την ΕΛ.ΑΣ
Στο διάστημα ωστόσο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2016, οι τοπικές Αρχές έχουν καταγράψει περισσότερες από 3.300 περιπτώσεις ασυνόδευτων παιδιών που ζητούν άσυλο. Καθώς τα κέντρα κράτησης είναι πολύ επιβαρυμένα, η Ελληνική Αστυνομία απαντά από την πλευρά της ότι είναι υποχρεωμένη να θέσει αυτά τα παιδιά υπό προστατευτική κράτηση έως ότου βρεθεί το κατάλληλο κατάλυμα.
Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνεται στην έκθεση του Παρατηρητηρίου, τα παιδιά καταλήγουν να βρίσκονται υπό κράτηση για περισσότερο από 25 μέρες, όπως ορίζει η ελληνική νομοθεσία.
Η Ελλάδα πρέπει να βάλει ένα τέλος στην αδικαιολόγητη κράτηση των ασυνόδευτών ανηλίκων και να τους εξασφαλίσει την κατάλληλη στέγη, επιμένει η Ρίντελ. Όσον αφορά τη στάση της ΕΕ σε όλα αυτά τα παιδιά, το Παρατηρητήριο τονίζει ότι η απλή στήριξη στις προσπάθειες της Ελλάδας δεν είναι πλέον αρκετή. Η ΕΕ θα πρέπει να διευθετήσει τη μεταφορά τους από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ένωσης μέσω της μετεγκατάστασης, αλλά και της οικογενειακής επανένωσης.