X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Human Rights Watch: Η Τουρκία προβαίνει σε επαναπροωθήσεις Αφγανών στα σύνορα με το Ιράν

Η Τουρκία επαναπροωθεί συστηματικά δεκάδες χιλιάδες Αφγανών στα χερσαία σύνορα με το Ιράν ή τους απελαύνει απευθείας στο Αφγανιστάν με συνοπτική ή καμία εξέταση των αιτήσεών τους για διεθνή προστασία, ανακοίνωσε η Human Rights Watch σε μία έκθεσή της που δημοσίευσε σήμερα.


Στην έκθεση 73 σελίδων, με τίτλο «Κανείς δεν με ρώτησε γιατί έφυγα από το Αφγανιστάν», καταγγέλλεται πως η Τουρκία έχει εντείνει τις επαναπροωθήσεις και απελάσεις προς το Αφγανιστάν μετά την εκεί κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν επιβάλει σοβαρούς περιορισμούς σε ολόκληρη τη χώρα, προβαίνοντας σε δολοφονίες, σε κρατήσεις και ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων, σε εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ατόμων φερόμενων ως πολεμιστών του Ισλαμικού Κράτους. Η Human Rights Watch αναφέρει επίσης στην έκθεσή της ότι η Τουρκία παρεμποδίζει Αφγανούς να καταχωρούν αίτημα διεθνούς προστασίας και ότι συχνά δεν δίνεται στους Αφγανούς που αντιμετωπίζουν άμεση απέλαση η ευκαιρία να υποβάλουν αίτηση ασύλου.

Στις 20 Οκτωβρίου 2022 η Προεδρία Διαχείρισης της Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι παρεμποδίστηκε η είσοδος 238.448 «παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας» το 2022, οι περισσότεροι των οποίων ήταν Αφγανοί. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι απέλασε 44.768 Αφγανούς αεροπορικώς προς την Καμπούλ στους πρώτους οχτώ μήνες του 2022, μία αύξηση κατά 150% σε σχέση με τους πρώτους οχτώ μήνες του 2021.

Η Human Rights Watch πήρε συνέντευξη από 68 Αφγανούς, 38 από τους οποίους περιέγραψαν 114 παράνομα περιστατικά επαναπροώθησης από τον Ιανουάριο 2021 έως τον Απρίλιο 2022.  Όλοι οι άνδρες και τα αγόρια που ταξίδευαν χωρίς γυναίκες συγγενείς βίωσαν ή υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες ξυλοδαρμού ή άλλης κακοποίησης εκ μέρους των τουρκικών αρχών είτε των ιδίων είτε ανθρώπων που ήταν μαζί τους. Πολλοί είπαν επίσης ότι οι τουρκικές αρχές πυροβολούσαν προς το μέρος τους, μερικές φορές τους στόχευαν καθώς προσέγγιζαν ή επιχειρούσαν να διασχίσουν τα σύνορα, όπως καταγράφηκε στην έκθεση.

«Τους είπα ότι είμαι δημοσιογράφος, ότι κινδυνεύει η ζωή μου και ότι ήθελα να πάω στην Ευρώπη και όχι να μείνω στην Τουρκία, αλλά δεν με άκουσαν,» είπε ένας 25χρονος δημοσιογράφος από την Επαρχία Πακτιά, ανακαλώντας την εμπειρία επαναπροώθησής του στις 30 Αυγούστου 2021, αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. «Μας χτυπούσαν με γκλομπ, και με τα σιδηρένια ραβδιά που χρησιμοποιούνται στις οικοδομές». Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι οι Τούρκοι συνοριοφύλακες περίμεναν ώσπου δεν υπήρχαν πλέον Ιρανοί φύλακες από την άλλη πλευρά και έπειτα τον ανάγκασαν μαζί με άλλους 29 άνδρες να επιστρέψει διασχίζοντας πάλι τα σύνορα.

Τον Φεβρουάριο του 2022 ο υφυπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Ismail Çataklı δήλωσε ότι οι αιτήσεις διεθνούς προστασίας δεν θα γίνονταν δεκτές στην Άγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και σε 14 ακόμα επαρχίες. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραμονής από αλλοδαπούς δεν θα γίνονταν δεκτές σε οποιαδήποτε συνοικία στην οποία το 25% ή περισσότερο του πληθυσμού αποτελείται από αλλοδαπούς. Τον Ιούνιο ο υπουργός Εσωτερικών Süleyman Soylu ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου και εξής το ποσοστό θα μειωνόταν σε 20% και ότι ο αριθμός των συνοικιών που δεν δέχονται πλέον την καταχώρηση αλλοδαπών αυξήθηκε σε 1.200.

Εν τω μεταξύ, αστυνομικοί και χωροφύλακες έχουν προβεί σε κρατήσεις σημαντικού αριθμού Αφγανών χωρίς χαρτιά και συχνά τους έχουν εξαναγκάσει ή παραπλανήσει προκειμένου να υπογράψουν τα λεγόμενα έντυπα εκούσιου επαναπατρισμού και κατόπιν τους απελαύνουν στο Αφγανιστάν.  Η τουρκική κυβέρνηση εμμένει στον ψευδή ισχυρισμό ότι σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για οικειοθελείς επιστροφές. H Human Rights Watch διαπίστωσε ότι σε πολλούς Αφγανούς που αντιμετωπίζουν άμεση απέλαση δεν δίνεται η ευκαιρία  να υποβάλουν αίτηση ασύλου ή να αμφισβητήσουν με άλλο τρόπο την απέλασή τους και οι υπογραφές ή τα δακτυλικά αποτυπώματα στα έντυπα εκούσιου επαναπατρισμού είναι συχνά αποτέλεσμα εξαναγκασμού ή αποκτούνται με παραπλανητικό τρόπο ή ακόμα και με πλαστογράφηση.

Επειδή οι τουρκικές αρχές εμποδίζουν την πρόσβαση στο άσυλο, επιστρέφοντας αναγκαστικά ανθρώπους που φαίνεται να είναι πρόσφυγες, και διαπράττουν άλλες καταχρηστικές πρακτικές εις βάρος μεταναστών και ανθρώπων που αναζητούν διεθνή προστασία, η Τουρκία δεν πληροί τα κριτήρια ασφαλούς τρίτης χώρας που προβλέπονται στην ενωσιακή νομοθεσία δυνάμει του Άρθρου 38 της Οδηγίας για τις Διαδικασίες Ασύλου, ανέφερε η Human Rights Watch.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις