Οι πύλες του Πολυτεχνείου άνοιξαν στις 8:30 και θα κλείσουν στις 13:00, με την εκδήλωση μνήμης κεκλεισμένων των θυρών. Τότε θα αποχωρήσουν όλοι οι επισκέπτες, θα ακολουθήσει η τελετή λήξης στον προαύλιο χώρο με ομιλία καθηγητή του ΕΜΠ, θα γίνει προσκλητήριο νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου από εκπρόσωπο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών και ανάκρουση του ύμνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατέθεσε στεφάνι σήμερα το πρωί στο Πολυτεχνείο κι αποχώρησε από το μνημείο χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Νωρίτερα στο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι παρευρέθη και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας.

Την Τρίτη, μικροί και μεγάλοι απέτισαν φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν. Ένα λουλούδι στη μνήμη των νεκρών. Στεφάνι στο Πολυτεχνείο, του οποίου υπήρξε και ο ίδιος φοιτητής, κατέθεσε χθες 16 Νοεμβρίου ο Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τη γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ράνια Σβίγκου. «Η εξέγερση του Πολυτεχνείου θα θυμίζει για πάντα ότι κάθε αυταρχικό καθεστώς πέφτει μπροστά στους αγώνες των πολιτών για δημοκρατία και δικαιοσύνη», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για εποχές που αντιμετωπίζουμε νέες μορφές αυταρχισμού και ανελευθερίας και μια πολιτική εξουσία που λεηλατεί την κοινωνία για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων και ταυτόχρονα δεν σέβεται το κράτος δικαίου και την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δίνουν ραντεβού στις 16.00 στα Χαυτεία.

Andrea Bonetti / SYRIZA Hand Out / SOOC

Τη Δευτέρα συμμετείχε σε πολιτική εκδήλωση στον χώρο του ΕΜΠ ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και χθες κατέθεσε στεφάνι αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ένα κόκκινο γαρίφαλο στο μνημείο του Πολυτεχνείου άφησε επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας που αποτελεί εθνικό ορόσημο αγώνων. «Η αλληλεγγύη και η αυταπάρνηση των φοιτητών, η δίψα τους για ελευθερία και δημοκρατία εμπνέει όσους θέλουν έναν διαφορετικό κόσμο με ειρήνη και συνεννόηση των λαών, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, με ισχυρό κράτος δικαίου. Έναν πιο δίκαιο και ανθρώπινο κόσμο. Τιμή, λοιπόν, σε όσους θυσιάστηκαν, σε όσους αγωνίστηκαν εκείνες τις ιστορικές ημέρες του Νοέμβρη» δήλωσε.

Aris Oikonomou/ SOOC

Σήμερα στις 10 το πρωί θα καταθέσει στεφάνι ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης, μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος. Όπως αναφέρεται στο μήνυμα του ΜέΡΑ 25, ο αγώνας του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρος, ειδικά «σήμερα που η παρούσα μνημονιακή κυβέρνηση, αυτή του κ. Μητσοτάκη, η οποία λειτουργεί ως ντίλερ ολιγαρχικών συμφερόντων, επιτίθεται καθημερινά στα δικαιώματα, τον αγώνα και τις διεκδικήσεις της κοινωνίας, χτίζοντας παράλληλα ένα νέο αυταρχικό, αστυνομικό κράτος, μαζί με ένα επιτελικό παρακράτος μέσα στη 12ετή Χρεοδουλοπαροικία, ώστε να είναι ακόμα πιο εύκολη η περαιτέρω φτωχοποίηση του λαού μας». Το ΜέΡΑ 25 καλεί στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 4.30 μ.μ.

Καλέσματα για την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στις 17 Νοεμβρίου απευθύνουν:

 • Φοιτητικοί Σύλλογοι Αθήνας: 1 μ.μ. προσυγκέντρωση στο Πολυτεχνείο και 3 μ.μ. στην Κλαυθμώνος
 • Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ): 4.30 μ.μ. στα Προπύλαια
 • Συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς [ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΝΑΡ-νΚΑ, ΣΕΚ, ΚΚΕ(μ-λ), ΟΚΔΕ], ΚΕΕΡΦΑ: 3.μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος
 • Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974: 4 μ.μ.
 • Κ.Ο. Αττικής του ΚΚΕ: 5 μ.μ. στη συμβολή των Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου

ΜΜΜ και ειδικά ωράρια

Κλειστοί θα παραμείνουν για μερικές ώρες τρεις σταθμοί του μετρό την Πέμπτη, λόγω των μέτρων της Ελληνικής Αστυνομίας για τις διαδηλώσεις. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, ο σταθμός του μετρό «Μέγαρο Μουσικής» θα κλείσει την Πέμπτη στις 15:00 και οι σταθμοί «Σύνταγμα» και «Ευαγγελισμός» θα κλείσουν στις 16:30.

Ταυτόχρονα, ο ΟΑΣΑ ανακοίνωσε πως θα προβεί σε προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή/και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών και γραμμών τρόλεϊ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Χ95 ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS) θα εκτελούνται μέχρι τον σταθμό μετρό Εθνική Άμυνα.

 • Αλλάζει το ωράριο λειτουργίας των μουσείωνΣυγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΠΟΑ, το ωράριο λειτουργίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Επιγραφικού Μουσείου, του Νομισματικού Μουσείου, του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, του Μουσείου Λοβέρδου – Τσίλλερ και του Αρχαιολογικού Χώρου Λυκείου διαμορφώνεται στις 17/11 ως εξής:
 • Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: 08:30-13:00
 • Επιγραφικό Μουσείο: 08:30-13:00
 • Νομισματικό Μουσείο: 08:30-13:00
 • Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο: 08:30-13:00
 • Μουσείο Λοβέρδου – Τσίλλερ: Κλειστό
 • Αρχαιολογικός Χώρος Λυκείου: 08:00-13:00