Παρουσιάζοντας στη Βουλή την έκθεση Πεπραγμένων της ΑΔΑΕ  για τα έτη 2017 και 2018, ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος και ο αντιπρόεδρος, Μιχάλης Σακκάς, έκαναν λόγο για υποχρηματοδότηση, τη στιγμή που η ΑΔΑΕ δεν είναι σε θέση να ελέγξει το πόσα «βαλιτσάκια» υποκλοπών κυκλοφορούν στη χώρα. «Κανείς δεν ξέρει πόσα βαλιτσάκια κυκλοφορούν στην επικράτεια αυτή τη στιγμή, ούτε η ΕΥΠ δεν το ξέρει αυτό. Δηλώνουμε αδυναμία να απαντήσουμε σε κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζω προσωπικά, θα ήταν επιπόλαιο να εκτιμήσω κάτι τέτοιο με τρόπο δημοσιογραφικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Ράμμος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για σοβαρή υποστελέχωση της ΑΔΑΕ ενώ χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη» την πρόσληψη προσωπικού δυναμικού όσο και επάνδρωση της Ανεξάρτητης Αρχής με τεχνολογικό εξοπλισμό, γιατί όπως είπε οι σοβαρές αυτές ελλείψεις δημιουργούν πρόβλημα στους ελέγχους.

Τόνισε πως βασικό πρόβλημα είναι η βαριά γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου και επιβολής προστίμων και τόνισε ότι είναι σημαντικός ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ. «Υπάρχουν ασάφειες ως προς τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ σε μια εποχή που ήρθαν τα πάνω κάτω. Εξίσου απηρχαιωμένο είναι και το καθεστώς για την άρση του απορρήτου. Η διαδικασία είναι αδιαφανής. Για παράδειγμα όταν ζητείται από εισαγγελείς η άρση του, με το αιτιολογικό της προστασίας της εθνικής ασφαλείας δεν προσδιορίζονται επακριβώς οι λόγοι».

Το ΚΚΕ ζητά εξηγήσεις

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε πως παρότι έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από την πρώτη επίσημη καταγγελία του ΚΚΕ την 1/12/2016, ακολούθησε δεύτερη καταγγελία το 2017, ενώ έγινε επίσημη καταγγελία για νέο κρούσμα και στις 18/1/2019, το μόνο που έχουν να δείξουν οι αρμόδιες αρχές και κυρίως η ΑΔΑΕ είναι μια άνευ προηγουμένου κωλυσιεργία.

Επισήμανε ότι ακόμα και από τη σχετική έκθεση της ίδιας της ΑΔΑΕ για την υπόθεση αυτή «βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα, τα οποία σαφέστατα υποδηλώνουν ότι για να έχει κάποιος πρόσβαση και δυνατότητα χρήσης μιας τόσο εξειδικευμένης τεχνολογίας υποκλοπών σημαίνει ότι είναι και γνώστης του αντικειμένου», όσο και αν η ΑΔΑΕ καταλήγει στο αντιφατικό συμπέρασμα ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός το οποίο να συνιστά παραβίαση του απορρήτου».

Κουτσούμπας: Οι συνακροάσεις δεν γίνονται από κάποιον ερασιτέχνη

Ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις από την ΑΔΑΕ, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες είναι έκθετοι απέναντι στις υποκλοπές συνομιλιών του. «Φαίνεται ότι κάποιος ή κάποιοι εμποδίζουν να πάει η υπόθεση σε βάθος. Αυτό σημαίνει συγκάλυψη, δεν θα αφήσουμε το ζήτημα. Θα τα εξαντλήσουμε όλα αυτά τα περιθώρια. Το ερώτημα είναι: Τι προτίθεται να κάνει η ΑΔΑΕ, με την πληθώρα των αρμοδιοτήτων που έχει, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος, έτσι όπως αναδείχθηκε και στο πόρισμα της ΑΔΑΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και αυτός είναι ο ρόλος της ΑΔΑΕ, μιας και συζητάμε περί διαφάνειας και διαφθοράς. Εάν μια τόσο σοβαρή υπόθεση υποκλοπών με την εμπλοκή κομμάτων πάει για “θάψιμο”, ενώ με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα θα μπορούσε άμεσα να διαλευκανθεί, φανταστείτε τι γίνεται με τον απλό κόσμο, ο οποίος είναι εκτεθειμένος στα κυκλώματα παρακολούθησης».