X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η ΑΔΑΕ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα «βαλιτσάκια» υποκλοπών συνομιλιών

Ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος, δήλωσε ότι και λόγω υποχρηματοδότησης κανείς δεν είναι σε θέση να ξέρει το πόσα «βαλιτσάκια» υποκλοπών κυκλοφορούν στην επικράτεια αυτή τη στιγμή. Το ΚΚΕ κατήγγειλε πως η υπόθεση συνακροάσεων - υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της Κεντρικής Επιτροπής του στον Περισσό το 2016 οδεύει προς «κουκούλωμα». Κάνουν λόγο για συγκάλυψη, υπογραμμίζοντας ότι «εάν μια τόσο σοβαρή υπόθεση υποκλοπών με την εμπλοκή κομμάτων πάει για "θάψιμο", ενώ με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα θα μπορούσε άμεσα να διαλευκανθεί, φανταστείτε τι γίνεται με τον απλό κόσμο, ο οποίος είναι εκτεθειμένος στα κυκλώματα παρακολούθησης».
Η ΑΔΑΕ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα «βαλιτσάκια» υποκλοπών συνομιλιών
Nick Paleologos / SOOC
|

Παρουσιάζοντας στη Βουλή την έκθεση Πεπραγμένων της ΑΔΑΕ  για τα έτη 2017 και 2018, ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος και ο αντιπρόεδρος, Μιχάλης Σακκάς, έκαναν λόγο για υποχρηματοδότηση, τη στιγμή που η ΑΔΑΕ δεν είναι σε θέση να ελέγξει το πόσα «βαλιτσάκια» υποκλοπών κυκλοφορούν στη χώρα. «Κανείς δεν ξέρει πόσα βαλιτσάκια κυκλοφορούν στην επικράτεια αυτή τη στιγμή, ούτε η ΕΥΠ δεν το ξέρει αυτό. Δηλώνουμε αδυναμία να απαντήσουμε σε κάτι τέτοιο. Δεν γνωρίζω προσωπικά, θα ήταν επιπόλαιο να εκτιμήσω κάτι τέτοιο με τρόπο δημοσιογραφικό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χ. Ράμμος.

Παράλληλα, έκανε λόγο για σοβαρή υποστελέχωση της ΑΔΑΕ ενώ χαρακτήρισε «επείγουσα ανάγκη» την πρόσληψη προσωπικού δυναμικού όσο και επάνδρωση της Ανεξάρτητης Αρχής με τεχνολογικό εξοπλισμό, γιατί όπως είπε οι σοβαρές αυτές ελλείψεις δημιουργούν πρόβλημα στους ελέγχους.

Τόνισε πως βασικό πρόβλημα είναι η βαριά γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου και επιβολής προστίμων και τόνισε ότι είναι σημαντικός ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ. «Υπάρχουν ασάφειες ως προς τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ σε μια εποχή που ήρθαν τα πάνω κάτω. Εξίσου απηρχαιωμένο είναι και το καθεστώς για την άρση του απορρήτου. Η διαδικασία είναι αδιαφανής. Για παράδειγμα όταν ζητείται από εισαγγελείς η άρση του, με το αιτιολογικό της προστασίας της εθνικής ασφαλείας δεν προσδιορίζονται επακριβώς οι λόγοι».

Το ΚΚΕ ζητά εξηγήσεις

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης επεσήμανε πως παρότι έχουν περάσει σχεδόν 3 χρόνια από την πρώτη επίσημη καταγγελία του ΚΚΕ την 1/12/2016, ακολούθησε δεύτερη καταγγελία το 2017, ενώ έγινε επίσημη καταγγελία για νέο κρούσμα και στις 18/1/2019, το μόνο που έχουν να δείξουν οι αρμόδιες αρχές και κυρίως η ΑΔΑΕ είναι μια άνευ προηγουμένου κωλυσιεργία.

Επισήμανε ότι ακόμα και από τη σχετική έκθεση της ίδιας της ΑΔΑΕ για την υπόθεση αυτή «βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα, τα οποία σαφέστατα υποδηλώνουν ότι για να έχει κάποιος πρόσβαση και δυνατότητα χρήσης μιας τόσο εξειδικευμένης τεχνολογίας υποκλοπών σημαίνει ότι είναι και γνώστης του αντικειμένου», όσο και αν η ΑΔΑΕ καταλήγει στο αντιφατικό συμπέρασμα ότι «δεν διαπιστώθηκε κάποιο γεγονός το οποίο να συνιστά παραβίαση του απορρήτου».

Κουτσούμπας: Οι συνακροάσεις δεν γίνονται από κάποιον ερασιτέχνη

Ζήτησε ξεκάθαρες απαντήσεις από την ΑΔΑΕ, επισημαίνοντας ότι οι πολίτες είναι έκθετοι απέναντι στις υποκλοπές συνομιλιών του. «Φαίνεται ότι κάποιος ή κάποιοι εμποδίζουν να πάει η υπόθεση σε βάθος. Αυτό σημαίνει συγκάλυψη, δεν θα αφήσουμε το ζήτημα. Θα τα εξαντλήσουμε όλα αυτά τα περιθώρια. Το ερώτημα είναι: Τι προτίθεται να κάνει η ΑΔΑΕ, με την πληθώρα των αρμοδιοτήτων που έχει, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες με δεδομένη τη σοβαρότητα του θέματος, έτσι όπως αναδείχθηκε και στο πόρισμα της ΑΔΑΕ για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα και αυτός είναι ο ρόλος της ΑΔΑΕ, μιας και συζητάμε περί διαφάνειας και διαφθοράς. Εάν μια τόσο σοβαρή υπόθεση υποκλοπών με την εμπλοκή κομμάτων πάει για «θάψιμο», ενώ με τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα θα μπορούσε άμεσα να διαλευκανθεί, φανταστείτε τι γίνεται με τον απλό κόσμο, ο οποίος είναι εκτεθειμένος στα κυκλώματα παρακολούθησης».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις