Η διεθνούς φήμης Sharbat Gulla έγινε γνωστή το 1985 ως το Αφγανό προσφυγόπουλο χάρη στο πορτραίτο που τράβηξε ο πολεμικός ανταποκριτής και φωτορεπόρτερ Steve McCurry και το δημοσίευσε στο εξώφυλλο του National Geographic. Η φωτογράφιση είχε γίνει ένα χρόνο νωρίτερα, το 1984, σε καταυλισμό προσφύγων στο Νασίρ Μπαγκ στο Πακιστάν, την περίοδο κατά την οποία το Αφγανιστάν τελούσε υπό Σοβιετική κατοχή.

Ο Steve McCurry την ξαναβρήκε το 2002. Τον Ιανουάριο του 2002 οργανώθηκε αποστολή από το National Geographic η οποία ταξίδεψε στο Αφγανιστάν για τον εντοπισμό της κοπέλας. Επισκέφτηκαν τον καταυλισμό προσφύγων ο οποίος υπήρχε ακόμα, και ρωτώντας τους παλαιούς κατοίκους και δείχνοντας τους την φωτογραφία, κατάφεραν να βρουν κάποιον ο οποίος γνώριζε τον αδερφό της Σαρμπάτ και την πόλη από την οποία κατάγονταν.  Η ταυτότητα της εξακριβώθηκε και μέσω αναγνώρισης της ίριδάς της σε σύγκριση με την φωτογραφία. Η ίδια θυμόταν την φωτογράφιση της, καθώς το 1984 ήταν η μοναδική φορά που είχε φωτογραφηθεί στην ζωή της, μαζί με τις φωτογραφίες του 2002 που πήρε η αποστολή για τις ανάγκες της ταυτοποίησης. Η Σαρμπάτ δεν είχε δει ποτέ προηγουμένως δει την φωτογραφία με την οποία είχε γίνει διάσημη στον υπόλοιπο κόσμο.

Το 2014, η Sharbat εμφανίστηκε στο Πακιστάν, αλλά όταν οι πακιστανικές αρχές την κατηγόρησαν ότι αγόρασε μια πλαστή πακιστανική ταυτότητα, διατάχθηκε να απελαθεί. Επέστρεψε με αεροπλάνο πίσω στη Καμπούλ όπου την υποδέχτηκε ο τότε πρόεδρος.

Η Ιταλία ήταν μία από τις χώρες της Δύσης που βοήθησαν στην εκκένωση μέσω αεροπλάνων εκατοντάδων Αφγανών όταν η χώρα του Αφγανιστάν έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού.

Ο Μάριο Ντράγκι, σε ανακοίνωσή του για τον ερχομό της Sharbat Gulla στη Ρώμη, δήλωσε ότι αυτή η φωτογραφία έφτασε στο σημείο να “συμβολίζει τις αντιξοότητες και τον πόλεμο που βίωνε το Αφγανιστάν και οι πολίτες του για μεγάλο διάστημα στην ιστορία”. ΜΚΟ και αντιπρόσωποι από την κοινωνία των πολιτών ζήτησαν να φυγαδευτεί με ασφάλεια η Sharbat Gulla ενώ η Ιταλία οργάνωσε ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκκένωσης, υποδοχής και ένταξης των Αφγανών πολιτών .