Σύμφωνα με πληροφορίες του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, η αυτοαποκαλούμενη κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης (GNA) της Λιβύης επικύρωσε την Κυριακή την συμφωνία με την Άγκυρα  που προβλέπει τη δημιουργία θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες και αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Στο κείμενο που υπέγραψε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Φαγίζ Ες Σεράκ, αναφέρεται ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να εγκρίνει τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν στις 27 Νοεμβρίου και ότι η απόφαση θα ισχύει από την ημερομηνία υιοθέτησής τους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μνημόνια που υπέγραψαν η Τουρκία με τη Λιβύη «στόχο έχουν την προστασία των δικαιωμάτων Τουρκίας και Λιβύης, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, στις ζώνες των δύο χωρών δεν επιτρέπονται μονομερείς και παράνομες δραστηριότητες από άλλες χώρες και διεθνείς εταιρείες»

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η  Άγκυρα έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με τη Λιβύη το Σάββατο, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως το συγκεκριμένο κείμενο της συμφωνίας έχει σταλεί και στον ΟΗΕ.

Με ευχολόγια αλλά χωρίς αποφάσεις για Συρία και Λιβύη η συνάντηση Ερντογάν και Ευρωπαίων ηγετών

«Δεν παραβιάζουμε καμία συνθήκη» υποστηρίζει η Τουρκία

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, υποστήριξε ότι η συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία δεν παραβιάζει καμία συνθήκη και δεν καταπατά το διεθνές δίκαιο, ενώ δεν αποτελεί απειλή για κάποια άλλη χώρα, ωστόσο άφησε να εννοηθεί πως οι τουρκικές προκλήσεις στη Μεσόγειο θα συνεχιστούν.

«Η συμφωνία με την Λιβύη δεν αποτελεί απειλή σε άλλες χώρες, ούτε και παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων χωρών. Πρόκειται για μια συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο των δικαιωμάτων δύο κυρίαρχων χωρών. Παράλληλα με τις επιχειρήσεις που διεξάγονται κατά της τρομοκρατίας, εντός και εκτός συνόρων, συνεχίζονται με αποφασιστικότητά και οι ενέργειες στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο

Το ευκολότερο που μπορεί να γίνει στο θέμα αυτό είναι η δίκαιη διανομή κάθε πόρου και πλούτου που βρίσκεται στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Αν δεν συμβεί αυτό, δεν θα επιτρέψουμε μια αντίθετη απόφαση. Δεν μπορεί να επιβιώσει καμία απόφαση, η οποία δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Η Κύπρος είναι δική μας υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουμε».