Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», οι αυξήσεις που επέβαλε στα τιμολόγια της ΔΕΗ το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οδήγησε 37.000 καταναλωτές να αποχωρήσουν από την επιχείρηση και να επιλέξουν ιδιώτες παρόχους τον Σεπτέμβριο, τον πρώτο μήνα εφαρμογής των αυξήσεων στα τιμολόγια που ανακοίνωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.
Οι αποχωρήσεις φαίνεται ότι πολλαπλασιάστηκαν τον Οκτώβριο και αφορούν κυρίως καταναλωτές μέσης τάσης (ξενοδοχεία, μικρές βιομηχανίας κ.λπ.) όπου τα τιμολόγια ανέβηκαν κατά 20%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι αποχωρήσαντες ήταν στην πλειονότητα τους καλοπληρωτές που έκαναν χρήση του πριμ συνέπειας, το οποίο θεσπίστηκε το 2017. Το πριμ είχε οριστεί στο 15% και το προτιμούσε περίπου 65% των οικιακών καταναλωτών, αλλά μειώθηκε στο 10% από την 1η Απριλίου και περιορίστηκε στο 5% από την 1η Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι προ ημερών η ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ είχε ζητήσει την αποπομπή του Κ. Χατζηδάκη λόγω του νομοσχεδίου του υπουργείου του, το οποίο ορίζει πως οι νεοπροσλαμβανόμενοι στη ΔΕΗ θα εργάζονται με ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες θα διέπονται «από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης».
Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται η δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου με επιβάρυνση της εταιρείας, ενώ απελευθερώνεται η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών του ομίλου ΔΕΗ και προς το Δημόσιο.
Ο Χατζηδάκης τονίζει ότι 60.000 πλούσιοι οφείλουν 800 εκατ. στη ΔΕΗ
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, οι νέοι εργαζόμενοι στην επιχείρηση θα υπογράφουν ατομικές συμβάσεις που θα διέπονται «από τις κείμενες κάθε φορά διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας που ρυθμίζουν τις σχέσεις εργοδότη και εργαζόμενου στον ιδιωτικό τομέα και από τις διατάξεις της προκήρυξης».
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες προβλέπεται η δυνατότητα εφαρμογής προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου «με επιβάρυνση της εταιρείας», απελευθερώνεται η δυνατότητα μετακίνησης εργαζομένων μεταξύ των εταιρειών του ομίλου ΔΕΗ και προς το Δημόσιο.