Σε λεωφόρους όπως η Nτελμάς ή η Καναπέ Βερτ, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε οδοφράγματα από ελαστικά, πέταξαν πέτρες στο δρόμο και διέκοψαν την κυκλοφορία, ενώ σε περιοχές όπως η Νατκομ ή η διάβαση του αεροδρομίου ακούστηκαν πυροβολισμοί, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Telesur.

Σύμφωνα με τις αρχές και τον ιδιωτικό τομέα που διαχειρίζεται τα καύσιμα, η Αϊτή υποφέρει από μια επαναλαμβανόμενη κρίση καυσίμων από τις αρχές του έτους, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Η τιμή των καυσίμων έχει πενταπλασιαστεί, δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές στο πρακτορείο Sputnik, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει μέτρα. Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης την ανασφάλεια που εμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία και την αύξηση των ένοπλων συμμοριών.

Πολλά πρατήρια καυσίμων παρέμειναν κλειστά τους τελευταίους μήνες ή άνοιξαν περιστασιακά. Εν τω μεταξύ, οι άτυπες πωλήσεις καυσίμων αυξάνονται κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, με τους συνδικαλιστές να κατηγορούν την κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο γενικός συντονιστής του Εθνικού Εργατικού Κέντρου της Αϊτής, Ντομινίκ Σεντ Ελόι, κάλεσε τον πληθυσμό να είναι σε εγρήγορση σχετικά με τις τιμές της βενζίνης. “Είναι οι εκμεταλλευόμενες μάζες που είναι οι εργάτες, οι αγρότες και οι κάτοικοι των λαϊκών γειτονιών που πληρώνουν τις συνέπειες της ακριβής ζωής και της ύφεσης”, ανέφερε στο Twitter.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε από τον πρόσφατο πόλεμο συμμοριών στα βόρεια της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, πολύ κοντά στην τοποθεσία του τερματικού σταθμού Βαρούξ, της μεγαλύτερης αποθηκευτικής ικανότητας της χώρας. Από τις 8 Ιουλίου, τα φορτηγά διανομής δεν μπορούν να προσεγγίσουν την εγκατάσταση και οι μεταφορές καυσίμων έχουν μπλοκαριστεί στο λιμάνι της πόλης.