Χιλιάδες σημαίες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου θα διανεμειθούν στους θεατές του ματς Γερμανία-Ουγγαρία που θα πραγματοποιηθεί απόψε το βράδυ, ως απάντηση στην άρνηση της UEFA να φωταγωγήσει την «Αλιάντς Αρένα» με τα χρώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Όλα ξεκίνησαν από την ψήφιση νομοθεσίας από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, που κάνει διακρίσεις εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων και παραβιάζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, με το πρόσχημα της προστασίας των παιδιών. Οι κυβερνητικές πηγές τον αποκαλούν «νόμο κατά της παιδοφιλίας» ενώ στην πραγματικότητα ο νέος αυτός νόμος ομαδοποιεί την ομοφυλοφιλία με παιδόφιλους παραβάτες και απαγορεύει τη διάδοση περιεχομένου που η κυβέρνηση θεωρεί ότι προωθεί τον διαχωρισμό των φύλων, την αλλαγή φύλου ή την ομοφυλοφιλία.

Τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας στην Ουγγαρία έχουν ήδη χάσει τα δικαιώματα στον γάμο, την τεκνοθεσία και την νομική αναγνώριση φύλου και πλέον θα συνδέονται με την παιδεραστία. Ο ομιλητής της Εθνικής Συνέλευσης της Ουγγαρίας, László Kövér, είπε «ηθικά, δεν υπάρχει διαφορά» μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου που θέλουν να τεκνοθετήσουν ή να παντρευτούν και των παιδόφιλων ενώ πρόσθεσε«Πρέπει να καταπολεμήσουμε αυτές τις δυτικές ιδέες και να διατηρήσουμε τις χριστιανικές αξίες».

Με τις εκλογές στην Ουγγαρία να πλησιάζουν, ο Βίκτορ Όρμπαν γίνεται ολοένα και πιο συντηρητικός στην Κοινωνική Πολιτική της χώρας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις «παραδοσιακές χριστιανικές αξίες από τον δυτικό φιλελευθερισμό». Ο λαϊκιστής πρωθυπουργός που έχει κερδίσει τρεις συνεχόμενες εκλογές και βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, στοχεύει στη συσπείρωση της βάσης των ψηφοφόρων του και ο εντοπισμός νέων εχθρών φαίνεται να είναι μια γενική πολιτική.

Απαγορεύσεις και περιορισμοί σε «μηνύματα που απεικονίζουν την ομοφυλοφιλία» στην Ουγγαρία

Η απάντηση της Γερμανίας

Ως απάντηση στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε λίγες μέρες πριν στην Ουγγαρία και με αφορμή το επικείμενο ματς που θα έχουν οι δύο χώρες, ο δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, έκανε πρόταση προς την UEFA, να φωταγωγηθεί το στάδιο «Αλιάντς Αρένα» που θα διεξαχθεί ο αγώνας, στα χρώματα του ουράνιου τόξου, σε μία ένδειξη στήριξης και μήνυμα αλληλεγγύης στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της Ουγγαρίας.

Η UEFA ωστόσο, απέρριψε την πρόταση: «Η UEFA είναι ένας πολιτικά και θρησκευτικά ουδέτερος οργανισμός. Δεδομένου του πολιτικού πλαισίου αυτού του συγκεκριμένου αιτήματος – ένα μήνυμα που στοχεύει σε μια απόφαση που λαμβάνεται από το ουγγρικό εθνικό κοινοβούλιο – η UEFA πρέπει να απορρίψει αυτό το αίτημα» τόνισε με ανακοίνωσή της.

Και ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, στήριξε την απόφαση της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, τονίζοντας πως το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς: «Όποια κι αν είναι η άποψή μας για το πόσο δικαιολογημένο μπορεί να είναι αυτό το μήνυμα, το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί για πολιτικούς σκοπούς. Η UEFA έχει δεσμευτεί να καταπολεμήσει κάθε μορφή διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των προκαταλήψεων και της ομοφοβίας. Ήταν ένα αίτημα πολιτικού χαρακτήρα, ήταν σαφώς ένα μήνυμα που αποσκοπούσε σε μια πολιτική πράξη από μια κυβέρνηση άλλης χώρας».

Το αποτέλεσμα ήταν η γερμανική οργάνωση Christopher Steet Days και η Διεθνής Αμνηστία να αποφασίσουν τη διανομή 11.000 σημαιών με τα χρώματα του ουράνιου τόξου στους θεατές του αγώνα ανάμεσα στη Γερμανία και την Ουγγαρία, έτσι ώστε η διαμαρτυρία τους να είναι ορατή σε όλους, και οι γερμανικές ομάδες να συπειρωθούν και να δημοσιεύσουν στα Social Media τους φωτογραφίες στα χρώματα της κοινότητας δείχνοντας έτσι την εναντίωσή τους στην απόφαση του οργανισμού, ενώ κάποιες από αυτές δήλωσαν πως θα φωταγωγήσουν τα γήπεδά τους με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

Η κοινή δήλωση που δεν υπέγραψε η Ελλάδα

Αντιδράσεις ήρθαν και από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 13 χώρες να συνυπογράφουν μία ασυνήθιστη ανακοίνωση καλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει δράση σχετικά με την κίνηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν να απαγορεύσει την απεικόνιση της ομοφυλοφιλίας σε ανηλίκους, χαρακτηρίζοντάς την ως «κατάφωρη μορφή διάκρισης».

Το Βέλγιο, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία σε συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους στο Λουξεμβούρο δήλωσαν ότι η κίνηση της Ουγγαρίας, δεν είναι σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρότυπα. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι πρωτίστως μια ενιαία αγορά ή μια νομισματική ένωση. Είμαστε μια κοινότητα αξιών, αυτές οι αξίες μας δεσμεύουν όλους», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Ευρώπης Μίχαελ Ροτ σε δημοσιογράφους, ενώ ο Σουηδός υπουργός είπε ότι ο ουγγρικός νόμος ήταν «τρομερός» και ο Ολλανδός συνάδελφός του κάλεσε τη Βουδαπέστη να την αναιρέσει.

Λίγο αργότερα υπέγραψε και η Ιταλία και ενώ αρχικά η Ελλάδα απείχε, μετά τις αντιδράσεις, δήλωσε επίσης τη στήριξή της. «Η Ελλάδα μετά τις ανεπαρκείς εξηγήσεις της Ουγγαρίας στο χθεσινό συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συνυπογράφει την κοινή δήλωση των χωρών που ζητούν δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον νόμο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Η ξεκάθαρη θέση που πήραμε στο χθεσινό συμβούλιο σήμερα αποτυπώνεται και στην συνυπογραφή της σχετικής κοινής δήλωσης» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.