«Το παιδί είναι νεφροπαθής, είχε κάνει μεταμόσχευση νεφρού στην πατρίδα του κι ήρθε στο νοσοκομείο με ένα σακούλι φάρμακα. Το φαρμακείο μας δεν είχε τα εξειδικευμένα φάρμακα που απαιτούνταν, αλλά και το παιδί δεν είχε ΑΜΚΑ και κανονικάδεν επιτρεπόταν να του χορηγήσουμε. Ο ΕΟΠΥΥ, με τον οποίο τελικά επικοινώνησα, μας έδινε το φάρμακο δανεικό, το πληρώσαμε και αναγκαστήκαμε να κάνουμε εισαγωγή στο παιδί για να λύσουμε με νόμιμο τρόπο το θέμα. Το ποσό το επιβαρύνθηκε τελικά το νοσοκομείο» τόνισε στο ιατρικό σάιτ iatropedia η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης «Βοστάνειο», Αννα Ζερβού.
«Δεν ξέρω ποιος αποφάσισε να μη χορηγείται ΑΜΚΑ και να μην έχουν φαρμακευτική περίθαλψη οι πρόσφυγες. Παλαιότερα, τους έδιναν ένα νούμερο που είχε ισχύ ΑΜΚΑ, αλλά τώρα δεν το δίνουν σ’ αυτούς που βγαίνουν με τις βάρκες. Και έχουν βγει πάρα πολλοί. Ο καθένας μας μπορεί να το φανταστεί αυτό: Είναι ένας επιβαρυμένος πληθυσμός, που ζει σε camp, μπήκαν μέσα στα νερά, ταξίδεψαν, ταλαιπωρήθηκαν, μπορεί να έχουν ασθένειες, είναι λογικό. Δεν γίνεται να μην έχουν παροχές και φάρμακα», κατέληξε η κ. Ζερβού.
Όπως προσθέτει το δημοσίευμα το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τον τελευταίο καιρό στο νοσοκομείο Μυτιλήνης και οι γιατροί προβληματίζονται, με ποιο τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιαίτερα επιβαρυμένους -από άποψη υγείας- πρόσφυγες ασθενείς.Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, κυρίως, υπάρχουν αρκετοί νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και επειδή δεν έχουν ΑΜΚΑ, δεν μπορούν να αγοράσουν το απαραίτητο για τη νόσο τους φάρμακο, της ερυθροποιητίνης.
Όπως υποστηρίζει, μιλώντας στο iatropedia.gr η κα. Ιωάννα Κατσάρα, νεφρολόγος και διευθύντρια της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, οι γιατροί δεν μπορούν να συνταγογραφήσουν φάρμακα για τους αιμοκαθαιρόμενους πρόσφυγες:
“Παλαιότερα, όταν μπορούσε να εκδοθεί ΑΜΚΑ τους γράφαμε συνταγή στους ανθρώπους. Τώρα που δεν μπορεί να εκδοθεί, ό,τι συνταγή τους γράφουμε είναι χωρίς βοήθεια στη συμμετοχή τους και πρέπει να το αγοράσουν. Τα φάρμακα των νεφροπαθών είναι αρκετά ακριβά, οπότε είναι δύσκολο να τα προμηθευτούν. Έχουμε δώσει μια προσωρινή λύση, κάποια φάρμακα νοσοκομειακά, επειδή γίνεται εισιτήριο για την αιμοκάθαρση να μπορούν να πάρουν τουλάχιστον το φάρμακο τους εκείνης της ημέρας. Αυτό είναι πολύ σημαντική βοήθεια γι’αυτούς τους αρρώστους και είναι προς τιμήν του νοσοκομείου που έδωσε αυτή τη λύση, αλλά δεν ξέρω κατά πόσο θα συνεχιστεί έτσι. Εκτός νοσοκομείου, πάντως, δεν μπορούν να αγοράσουν αυτά τα φάρμακα που τους είναι απαραίτητα”.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο iatropedia.gr
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, το Νοσοκομείο Καβάλας πιστό στην υποχρέωση του για την προστασία της υγείας των ανθρώπων, εμβολίασε 127 προσφυγόπουλα ηλικίας από 12 μηνών έως 15 χρόνων – εκ των οποίων τα 83 με δική του δαπάνη καθώς ήταν χωρίς ΑΜΚΑ – προκειμένου «να διασφαλιστεί η υγεία των παιδιών και να μπορούν να ενταχθούν στις εκπαιδευτικές διαδικασίες και δομές των σχολείων. Όταν και όπου χρειαστεί θα είμαστε δίπλα τους» δήλωσε η διοίκηση.
Το Νοσοκομείο Καβάλας εμβολίασε προσφυγόπουλα που έμειναν χωρίς ΑΜΚΑ από την απόφαση Βρούτση