Σύμφωνα με το Reuters, όλες οι ψήφοι υπέρ προήλθαν από την κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών, ενώ οι ψήφοι «όχι» προήλθαν τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς, υπογραμμίζοντας το χάσμα εντός του Δημοκρατικού κόμματος σχετικά με την πολιτική του προέδρου Μπάιντεν απέναντι στην κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Συγκεκριμένα, εβδομήντα εννέα από τους 100 γερουσιαστές ψήφισαν κατά της προώθησης ενός ψηφίσματος που θα εμπόδιζε τις πωλήσεις βλημάτων τεθωρακισμένων στο Ισραήλ, ενώ 18 το ενέκριναν και ένας ψήφισε παρών. Εβδομήντα οκτώ καταψήφισαν ένα δεύτερο μέτρο, το οποίο θα σταματούσε την αποστολή βλημάτων όλμων, ενώ 19 το υποστήριξαν και ένας ψήφισε παρών.
Επίσης, 80 ψήφισαν κατά ενός τρίτου μέτρου, το οποίο θα σταματούσε τις αποστολές κιτ κοινών πυρομαχικών άμεσης επίθεσης (JDAMS), ενώ 17 ψήφισαν υπέρ και ένας ψήφισε παρών.
Τα «ψηφίσματα αποδοκιμασίας» κατατέθηκαν από τον γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, έναν προοδευτικό ανεξάρτητο που συγκυβερνά με τους Δημοκρατικούς, και συνυπογράφηκαν από μια χούφτα Δημοκρατικούς που επίσης έχουν επικρίνει τη μεταχείριση των αμάχων στον πόλεμο, σύμφωνα με το ίδιο μέσο.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν αντιτάχθηκε στα ψηφίσματα. Σε έναν κατάλογο 11 σημείων συζήτησης που εστάλη στους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ότι η παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ αποτελεί επένδυση στη μακροπρόθεσμη ασφάλεια του Ισραήλ, καθώς αντιμετωπίζει απειλές από το Ιράν και αλλού, και ότι η κυβέρνηση «εργάζεται συνεχώς» για τη βελτίωση των συνθηκών στη Γάζα.
Βέτο ξανά από ΗΠΑ σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Ταυτόχρονα, χθες Τετάρτη 20/11 οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, προκαλώντας επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Μπάιντεν, επειδή μπλοκάρει για άλλη μια φορά τη διεθνή δράση με στόχο να σταματήσει η σφαγή στην Μέση Ανατολή.
Το 15μελές συμβούλιο ψήφισε ψήφισμα που προτάθηκε από 10 μη μόνιμα μέλη και το οποίο ζητούσε «άμεση, άνευ όρων και μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη 13μηνη σύγκρουση και ζητούσε ξεχωριστά την απελευθέρωση των ομήρων.
Μόνο οι ΗΠΑ καταψήφισαν, χρησιμοποιώντας το βέτο τους ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου για να εμποδίσουν το ψήφισμα. Ο Ρόμπερτ Γουντ, αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε καταστήσει σαφές ότι θα υποστήριζε μόνο ένα ψήφισμα που θα ζητούσε ρητά την άμεση απελευθέρωση των ομήρων στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός.
«Ο διαρκής τερματισμός του πολέμου πρέπει να επέλθει με την απελευθέρωση των ομήρων. Αυτοί οι δύο επείγοντες στόχοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι. Αυτό το ψήφισμα εγκαταλείπει αυτή την αναγκαιότητα και για το λόγο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να το υποστηρίξουν», δήλωσε.
88 Νεκροί Παλαιστίνιοι από ισραηλινά χτυπήματα
Την ίδια στιγμή η γενοκτονία στην Γάζα συνεχίζεται, με τις ισραηλινές δυνάμεις να σφυροκοπούν το βόρειο κομμάτι της, σκοτώνοντας 88 Παλαιστίνιους σε δύο κύματα επιθέσεων στην Beit Lahiya και στη συνοικία Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας, όπως μεταδίδει το Aljazeera.