Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε την Τρίτη δεν προχώρησε όσο επιδίωκαν οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Παρόλα αυτά, αν ψηφιστεί, θα είναι η πιο σημαντική δράση για την καταπολέμηση της ένοπλης βίας που έχει αναδειχθεί από το Κογκρέσο εδώ και χρόνια, επισημαίνει το Reuters.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει διατάξεις που θα βοηθήσουν τις πολιτείες να κρατήσουν τα όπλα μακριά από τα χέρια όσων θεωρούνται επικίνδυνοι για τον εαυτό τους, εμποδίζοντας τις πωλήσεις όπλων σε όσους έχουν καταδικαστεί για κακοποίηση συντρόφων τους εκτος γάμου.

Μετά τους μαζικο’υς πυροβολισμούς σε ένα παντοπωλείο της Νέας Υόρκης και ένα δημοτικό σχολείο του Τέξας, που σύμφωνα με τις αρχές διαπράχθηκαν από εφήβους, η νομοθεσία θα επιτρέψει στις πολιτείες να παρέχουν αρχεία ανηλίκων στο εθνικό σύστημα ελέγχου ιστορικού για αγορές όπλων. Ωστόσο, το νομοσχέδιο δεν προβλέπει την αύξηση του ηλικιακού ορίου από τα 18 στα 21 έτη για τις αγορές αυτόματων επιθετικών όπλων. Οι δράστες τόσο στο Τέξας όσο και στη Νέα Υόρκη ήταν 18χρονοι που χρησιμοποίησαν αυτόματα τουφέκια που αγόρασαν οι ίδιοι.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είπε ότι αναμένει ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, ενώ ο γερουσιαστής Κρις Μέρφι, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στις συνομιλίες για τη σύναψη νομοθετικής συμφωνίας με τους Ρεπουμπλικάνους, το χαρακτήρισε «το πιο σημαντικό νομοσχέδιο κατά της βίας που θα έχει περάσει το Κογκρέσο εδώ και 30 χρόνια».

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, χαρακτήρισε τη νομοθεσία «ένα πακέτο κοινής λογικής» και υποσχέθηκε την υποστήριξή του.

Το μεγαλύτερο λόμπι όπλων στη χώρα, η National Rifle Association, ανέφερε στο Twitter ότι αντιτίθεται στη νομοθεσία επειδή θα μπορούσε να γίνει κατάχρηση για τον περιορισμό των νόμιμων αγορών όπλων. Η δήλωση της πολιτικά ισχυρής ομάδας θα μπορούσε να επηρεάσει τον αριθμό των Ρεπουμπλικανών που ψηφίζουν για το μέτρο.

Ο γερουσιαστής Τζον Κόρνυν, ο κύριος Ρεπουμπλικανός διαπραγματευτής στις δικομματικές συνομιλίες, εξέφρασε την ελπίδα ότι η νομοθεσία θα πετύχει. Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τέλειο νομοσχέδιο. Είμαστε ατελείς άνθρωποι. Αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε και πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Κόρνυν στη Γερουσία.