Στην απόφαση να μην παραδοθούν τα μαχητικά αεροσκάφη F – 35 στην Τουρκία, προχώρησε χθες Τετάρτη η Ουάσιγκτον. Σύμφωνα με δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, η Τουρκία δεν γίνεται να παραλάβει την παραγγελία πάνω από 100 αεροσκαφών F – 35 εξαιτίας της αγοράς της συστοιχίας πυραύλων S – 400 από την Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε τις εξαιρετικές σχέσεις που έχει με την Τουρκία αλλά και συγκεκριμένα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια στην οποία αναγκάζεται να προβεί η αμερικανική πλευρά, είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας της κυβέρνησης Ομπάμα να πουλήσει στην Τουρκία το πυραυλικό σύστημα Patriot.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «Έχουμε μια κατάσταση όπου η Τουρκία είναι πολύ καλή μαζί μας, και τώρα λέμε στην Τουρκία ότι επειδή στην πραγματικότητα αναγκαστήκατε να αγοράσετε ένα άλλο σύστημα πυραύλων, δεν θα σας πουλήσουμε τα μαχητικά F – 35». Την ίδια σχεδόν ώρα με τις δηλώσεις Τραμπ, ο υποψήφιος υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, στην ακροαματική διαδικασία επικύρωσης του διορισμού του, ανέφερε στην Επιτροπή της Γερουσίας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποκτήσει και τους S – 400 και τα F – 35.

Να σημειωθεί ότι το State Department με ανακοίνωσή του δήλωσε ότι ενστερνίζεται τις ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας στην Α. Μεσόγειο. Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η εκπρόσωπος, Μόργκαν Ορτέιγκους, «όπως και οι Ευρωπαίοι, έχουμε εκφράσει βαθιές ανησυχίες για τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις σε αυτά τα νερά της Κύπρου. Και είμαι σίγουρη ότι εκδώσαμε μια ανακοίνωση στις 9 Ιουλίου. Θα σας παραπέμψω λοιπόν στη δήλωση αυτή». Επιπλέον δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και ο ΥΠ.ΕΞ., Μάικ Πομπέο, εξετάζουν πακέτο κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

Από πλευράς του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διαμέσου τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με την  Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, διαμήνυσε στην ΕΕ ότι η Τουρκία πρόκειται να θέσει «αντίμετρα», στα μέτρα που έλαβε η ΕΕ εναντίον της χώρας σχετικά με τις γεωτρύσεις της τελευταίας στην Α. Μεσόγειο. Ωστόσο δεν κατονόμασε αυτά τα αντίμετρα.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», Ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ. είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με έξι τουλάχιστον υπουργούς Εξωτερικών της  Ένωσης και τόνισε ότι ο μόνος τρόπος αποκλιμάκωσης της έντασης στην Α. Μεσόγειο είναι η αποδοχή των προτάσεων του φερόμενου ως προέδρου του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Επιπλέον ο Τσαβούσογλου, απείλησε την ΕΕ και την Κύπρο, λέγοντας ότι αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις Ακιντζί, τότε η Τουρκία θα εντείνει την δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» η τηλεφωνικές συνομιλίες του Τσαβούσογλου, είχαν ως στόχο να ανατρέψουν τις κυρώσεις που ενέκρινε η ΕΕ προς την Τουρκία, παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν συνέβη αν και η Φ.Μογκερίνι δεν αποκάλυψε την έκβαση της συνομιλίας τους.

Σήμερα Πέμπτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω την απόφαση αποπομπής της χώρας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών F – 35. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠ.ΕΞ. της Τουρκίας, χαρακτήρισε την απόφαση άδικη και απευθύνθηκε στην Ουάσιγκτον προτρέποντάς την να ανακαλέσει πριν να υπάρξουν ανεπούλωτες πληγές στις στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών. Επιπλέον το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι οι ισχυρισμοί, σχετικά με τις ευαίσθητες πληροφορίες για τα F – 35 που θα κινδυνεύσουν λόγω του πυραυλικού συστήματος S – 400 που θα διαβάζει πληροφορίες των αεροσκαφών, είναι αβάσιμοι.

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα ότι η απόφαση των ΗΠΑ δεν καλύπτεται νομικά επαναφέροντας έτσι το «νόμιμο δικαίωμα» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, με την δικαιολογία ύπαρξης του ψευδοκράτους. Ακόμα η ανακοίνωση τονίζει ότι η Τουρκία έχει προτείνει την δημιουργία επιτροπής για το θέμα με συμμετοχή του ΝΑΤΟ, ωστόσο δεν έχει πάρει κάποια απάντηση σχετικά.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα αναφέρει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα F – 35 που εν τέλει δεν θα παραλάβει η Τουρκία με αεροσκάφη Su – 35 αν υπάρχει «θέληση» όπως αναφέρει από την τουρκική πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην συμμαχία Ρωσίας – Τουρκίας.