Συνεχίζονται οι αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων στις περιοχές που βρίσκονται «στο κόκκινο». Γιατροί, φορείς και πολιτικά κόμματα έχουν καταθέσει ανακοινώσεις στις οποίες στηλιτεύουν την εν λόγω απόφαση, ενώ εξαπολύουν και κατηγορίες προς το κυβερνητικό έργο ότι δεν θωρακίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η κυβερνητική γραμμή άρχισε να γίνεται αντιληπτή ήδη από την Παρασκευή, όταν και ήρθε στο φως της δημοσιότητας έγγραφο του διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων που ζητάει τη μείωση των τακτικών χειρουργείων και ενημέρωση για τις γενικές κλίνες που μπορεί να μετατρέψει κάθε νοσοκομείο σε κλίνες για Covid.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο που ανάρτησε ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, αποτυπώνει ξερά την «γραπτή εντολή για αναστολή των τακτικών χειρουργείων», εντολή που στάλθηκε από τον διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων.

Στο έγγραφο με την ένδειξη «κατεπείγον» και με «προθεσμία εντός της ημέρας» ζητείται από τους διοικητές των νοσοκομείων ευθύνης του να περιορίσουν τα τακτικά χειρουργεία και να ενημερώσουν «για την πρόβλεψη κλινών παροχής αναπνευστικής υποστήριξης ασθενών που θα προκύψουν μετά από μετατροπή χειρουργικών αιθουσών, αιθουσών ανάνηψης, ειδικών κλινών (Θ/Χ, Ν/Χ, ΜΑΦ κλπ)».

Έγγραφο διαλύει την κυβερνητική «ετοιμότητα» σχετικά με τη θωράκιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας

Άξιο σημασίας είναι το γεγονός ότι αν και σε δεύτερο χρόνο οι διοικητές και των δύο ΥΠΕ δεσμευθήκαν να μην μειωθούν τα χειρουργεία, την επόμενη ημέρα ακολούθησαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του τόνισε: «Η εντολή για αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας».

Χωρίς ούτε μία πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, χωρίς ουσιαστική αύξηση των κλινών ΜΕΘ και του προσωπικού που τις λειτουργεί για να μην «πετάξουν λεφτά», όπως είπε με θράσος ο κ. Πέτσας πριν ένα μήνες, τώρα η κυβέρνηση ακυρώνει τα χειρουργεία σε χιλιάδες ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Ο κ. Μητσοτάκης όσο καιρό αυτοθαυμαζόταν, αρκέστηκε σε χειροκροτήματα για τους ήρωες με τις λευκές μπλούζες αλλά δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυσή τους, με αποτέλεσμα ήδη στις αρχές του δεύτερου κύματος της πανδημίας το ΕΣΥ να βρίσκεται στα όριά του και σε πολλές περιοχές να μην μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο σε κρούσματα κορονοϊού όσο και σε άλλα περιστατικά.

Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το «εσωτερικό lockhdown» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ιδίως σε τακτικά χειρουργεία και σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Κινδυνεύουμε ο μονόπλευρος προσανατολισμός του στην πανδημία να αυξήσει τις επιπλοκές και τη θνησιμότητα από άλλα σοβαρά νοσήματα.

Απαιτούνται:

Άμεση πρόσληψη μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών
Άμεση επίταξη ιδιωτικών ΜΕΘ
Άμεση συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ
Άμεση και ουσιαστική εμπλοκή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο κ. Μητσοτάκης είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την εγκληματική αδιαφορία.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος το ΚΚΕ σχολίασε ότι η «ανακοίνωση για περικοπή έως 80% των προγραμματισμένων χειρουργείων στις “κόκκινες” περιοχές και έως 20% στις “κίτρινες”, στο όνομα της αντιμετώπισης της πανδημίας, που ουσιαστικά μετατρέπει το δημόσιο σύστημα υγείας σε σύστημα υγείας «μιας νόσου», αποκαλύπτει τα ψέματα της κυβέρνησης για τη δήθεν θωράκισή του».

Διαβεβαιώσεις ότι τα έκτακτα χειρουργεία δεν θα σταματήσουν και παραπομπή στο παράδειγμα του εξωτερικού

Απέναντι στις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ το υπουργείο Υγείας απάντησε σε προσωπικό ύφος ότι «όπως ακριβώς έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας, έτσι και τώρα, το υπουργείο Υγείας λαμβάνει έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών που προσέρχονται στις δομές υγείας».

Η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων για την αντιμετώπιση της COVID-19, είναι τακτική που ακολουθείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες – επισημαίνεται δε ότι υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία νοσοκομείων από την άνοιξη.

Συγκεκριμένα, η προσωρινή μείωση των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων, εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ως μέτρο αύξησης της ανθεκτικότητας του συστήματος.

Ξεκαθαρίζεται ότι τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού) υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών.

Επίσης, τονίζεται ότι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και η λειτουργία των ειδικών νοσοκομείων συνεχίζονται κανονικά.

Η Κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την προστασία της υγείας των πολιτών και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ.

– Οι προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. έχουν φτάσει τις 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό. 4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν.

– Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν διπλασιαστεί, από 557 το 2019 σε 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ.

– Τα ημερήσια τεστ φτάνουν τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και έχουν φτάσει συνολικά τα 1,8 εκατομμύρια.

– Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.

– Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία) και ήδη έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός εξετάσεων, ο οποίος έχει αποφορτίσει την εφημερία των νοσοκομείων.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας, δοκιμάζουν τις αντοχές τόσο των ανθρώπων όσο και των Κρατών, σε όλο τον πλανήτη.

Στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ, όμως, της πολιτικής απομόνωσης και ανυποληψίας, κυριαρχεί η μικροπολιτική σκοπιμότητα και ο λαϊκισμός».

Υπενθυμίζεται ότι την αναστολή του 80% των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων στις περιοχές που βρίσκονται στον αυξημένο κίνδυνο για τον Covid-19 και 20% στις υπόλοιπες ανακοίνωσε η κυβέρνηση το απόγευμα του Σαββάτου, χωρίς μάλιστα η ανακοίνωση να πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Υγείας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έντονη ήταν η αντίδραση από την Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών, που κάνει λόγο για «ανοιχτή ομολογία ότι τόσους μήνες δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική θωράκιση και ενίσχυση του δημοσίου συστήματος Υγείας».

«Ομολογία» μη ενίσχυσης του ΕΣΥ με αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%

 

«Σοβαρά έκτακτα χειρουργεία θα γίνονται και δεν θα βρίσκουν μετά κλίνη ΜΕΘ για να σταθεροποιηθούν»

Σε μία σοβαρή επισήμανση σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης προχώρησε μέσω δηλώσεων του στο Θέμα 104,6, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τονίζοντας ότι «γιατί όλα τα σοβαρά χειρουργεία μετά από το χειρουργείο χρειάζεται να νοσηλευτούν κάποιες ημέρες μέχρι να σταθεροποιηθούν σε κλίνη ΜΕΘ» κάτι που φαίνεται ότι δεν θα είναι εφικτό με την εν λόγω απόφαση.

«Με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης μειώνονται κατά 80% τα τακτικά χειρουργεία και αυτό συμβαίνει γιατί είναι πάρα πολλά τα περιστατικά τα οποία εισάγονται με κορονοϊό στα δημόσια νοσοκομεία και ταυτόχρονα δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ» είπε.

Ο ίδιος εξήγησε πως: «υπάρχουν στη λίστα αναμονής δυο και τρία χρόνια περιμένοντας χειρουργείο και δυστυχώς τώρα που ήρθε η σειρά τους θα αναβληθεί για άλλη μια φορά και αυτό συμβαίνει γιατί είναι ελάχιστες οι κλίνες ΜΕΘ και θα πρέπει να γίνει προσπάθεια να αυξηθούν και σε αυτό τον τομέα δεν έχουμε καλό βαθμό».

Τόνισε ακόμα για τη Θεσσαλονίκη ότι «τα περιστατικά αυξήθηκαν και μέσα σε ένα σαββατοκύριακο αφού οι διαθέσιμες κλίνες για κορωνοϊό σε όλη τη χώρα είναι 240, αυτές ουσιαστικά αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί. Ειδικά σε περιοχές όπως στη Θεσσαλονίκη έχουν γεμίσει όλες οι κλίνες ΜΕΘ οι διαθέσιμες μέσα σε τρεις μέρες».

Προειδοποίησε ότι «θα δούμε από εδώ και στο εξής πολλούς διασωληνωμένους ασθενείς γενικά περιστατικά τα οποία θα είναι σε κοινούς θαλάμους περιμένοντας ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Σοβαρά χειρουργεία έκτακτα θα γίνονται και δεν θα βρίσκουν μετά κλίνη ΜΕΘ για να σταθεροποιηθούν και θα μείνουν σε κοινούς θαλάμους».

«Σχέδιο εμβολιασμών», «επιπολαιότητα των λίγων» και δικαιολογίες για την κατάσταση του ΕΣΥ από τον Κικίλια

Σε συνέντευξη του την Κυριακή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μίλησε για την κατάσταση και την ανεπαρκή προετοιμασία της κυβέρνησης στο δεύτερο κύμα της πανδημίας τονίζοντας την «πίεση» που ασκείται στο σύστημα Υγείας, καθώς πριν καν μπούμε στον βαρύ χειμώνα, ο ίδιος σπεύδει να υπογραμμίσει πως «θέλω να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες κανενός Συστήματος Υγείας».

Για το ΕΣΥ είπε πως «δεν είναι μόνο κορονοϊός», υποστηρίζοντας ωστόσο πως «απέχουμε ακόμη από το “κόκκινο”», παρότι μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και στενός συνεργάτης του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ομολόγησε στο 31ο Αιματολογικό Συνέδριο πως υπάρχουν περιοχές στη χώρα που οι ΜΕΘ έχουν ήδη φτάσει «στο κόκκινο». Συγκεκριμένα, ο Σ. Τσιόδρας δήλωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αττική είναι πάνω από 60%, ενώ στη Δυτική Μακεδονία η πληρότητα είναι ήδη 100%.

Μέχρι και το 100% φτάνει η πληρότητα των ΜΕΘ σε περιοχές της Ελλάδας