Τα δύο νομοσχέδια που επρόκειτο να υπογραφούν στην Πολωνία αφορούν τη μεταρρύθμιση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου.
 
Ο Άντρει Ντούντα σε διάγγελμα του έκανε λόγο για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης, καθώς και για ενίσχυση του δημοκρατικού χαρακτήρα του δικαστικού συστήματος, με τις ρυθμίσεις που προωθούνται.


Ενεργοποίηση του άρθρου 7 από την Κομισιόν 

 
Ωστόσο νωρίτερα, η Κομισιόν ενεργοποίησε κατά της Πολωνίας το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, το οποίο αφορά το κράτος δικαίου και μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποφάσισε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος κατάφωρης παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία» και κατά συνέπεια ενεργοποιείται το άρθρο 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
Η διάταξη προβλέπει μέχρι και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο με διαδικασία ειδικής πλειοψηφίας για όποιο κράτος – μέλος της Ε.Ε. διαπιστωθεί ότι έχει αποκλίνει από τις ευρωπαϊκές αρχές για ζητήματα δικαίου.
 
Η Πολωνία επικρίνεται για απόκλιση όσον αφορά στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, καθώς η συντηρητική δεξιά κυβέρνηση της χώρας έχει ψηφίσει νομοθεσία η οποία θέτει την παύση και τη συνταξιοδότηση δικαστών και ανώτατων δικαστών στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Δικαιοσύνης, ενώ επιφέρει αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.


Προειδοποιήσεις

 
Στις 26 Ιουνίου, η Κομισιόν είχε απευθύνει συστάσεις προς την πολωνική κυβέρνηση, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την σχεδιαζόμενη τότε μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Ο μηχανισμός επιβολής κυρώσεων δίνει στο Συμβούλιο των «28» τη δυνατότητα να αναστείλει ορισμένα από τα δικαιώματα της εν λόγω χώρας που απορρέουν από την εφαρμογή των Συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου της εν λόγω χώρας στο Συμβούλιο.


Πολιτικά κίνητρα πίσω από τις κυρώσεις βλέπει η Πολωνία

 
Είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίκληση του άρθρου 7 στην ιστορία της ΕE. Η Πολωνία πάντως επέκρινε την κίνηση των Βρυξελλών ως έχουσα «πολιτικά κίνητρα».
 
Απαράδεκτη χαρακτήρισε στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζολτ Σεμγέν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για την επιβολή κυρώσεων κατά της Πολωνίας. Παράλληλα, έκανε λόγο για πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.
 
Ο Ζ. Σεμγέν προειδοποίησε ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MTI.