«Θέλουμε να πετύχουμε την αυτογνωσία. Να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε τους εαυτούς μας και να αποκτήσουμε μια νέα εθνική αυτοπεποίθηση για το μέλλον» τονίζει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.

Προσθέτει, επίσης, ότι «επειδή η Επανάσταση του 1821 είναι και ένα λαμπρό τμήμα της ευρωπαϊκής ιστορίας, στόχος της Επιτροπής είναι να προσκαλέσει την Ευρώπη να συνταξιδεύσουμε στις κοινές αξιακές μας αφετηρίες». Ως προς το ενδεχόμενο επιρροής του αναστοχασμού της Ιστορίας στην εξωτερική πολιτική της χώρας, η Πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζει «μην εμπλέξουμε την ιστορική γνώση με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής που ασκείται, πάντα, μόνο από την υπεύθυνη κυβέρνηση».

Στη συνέντευξή της, η Γ. Αγγελοπούλου επέλεξε να απαντήσει και στα «πυρά» που δέχτηκε για την συμπερίληψη δικτατόρων και δωσίλογων στην ενότητα «ηγέτες του ελληνικού κράτους» ζήτησε συγγνώμη για τυχόν λάθη στην ιστοσελίδα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα «δεν θα ξαναγράψουμε εμείς στην Επιτροπή “Ελλάδα 2021” την Ιστορία. Ούτε θα σβήσουμε κάποιους ανθρώπους και κάποια γεγονότα, ούτε θα προβάλλουμε άλλα. Η Ιστορία μας είναι αυτή που είναι».

Ως ηγέτες του κράτους εμφανίζονται Παπαδόπουλος και Μαρκεζίνης στην επίσημη ιστοσελίδα του «2021»

Υπενθυμίζεται πως στην επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού «Ελλάδα 2021», που σύμφωνα με τους διοργανωτές σκοπός του είναι ο συντονισμός των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, υπάρχει λίστα με τους «αρχηγούς του κράτους», ωστόσο σε αυτή εμφανίζεται κανονικά τα ονόματα δικτατόρων συνταγματαρχών. Μάλιστα, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η παρουσίαση του Μεταξά και του Παπαδόπουλου μεταξύ άλλων στους αρχηγούς του ελληνικού κράτους από την ιστοσελίδα, ανάγκασε τους διαχειριστές της σελίδας να προσθέσουν διευκρινίσεις σχετικά με την ιδιότητά τους κάτω όμως μόνο από τα ονόματα των Παπαδόπουλου, Μαρκεζίνη και Ανδρουτσόπουλου, αφήνοντας ως έχει τον Μεταξά και άλλους.

Αναφορικά με την κριτική για το σήμα της επετείου είπε «η Ιστορία μας είναι κυματιστή όπως το σήμα μας», προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, «δεν υπήρξε κάν η σκέψη να υποκατασταθεί η σημαία ή ο σταυρός».

Παράλληλα, η Γ. Αγγελοπούλου απορρίπτει τα περί «καθεστωτικής νοοτροπίας» στην προσέγγιση της Επετείου, αναφέροντας ότι ήδη η Επιτροπή έχει επικοινωνήσει με 330 Δήμους και υπογραμμίζοντας «είμαστε ανοιχτοί σε όλους, χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις».

Τέλος, η Γ. Αγγελοπούλου αναφέρει ότι ως «ενεργός πολίτης» αποφάσισε να αναλάβει εκ νέου ένα τέτοιο ρόλο, χωρίς να έχει μετανοιώσει για το κόστος στην υγεία της που της στοίχισε η προσπάθεια του 2004, και δεν παραλείπει να υποστηρίξει πως «ότι έκανα, το έκανα για τη χώρα μου και δεν ζήτησα τίποτα σε αντάλλαγμα».