«Η τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας. Η αλυσίδα του πολιτισμού έχει ανάγκη από τους κρίκους της, γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας» μας υπενθυμίζουν καλλιτέχνες με κείμενο τους που μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ξεπερνάει τις 800 υπογραφές.
Παράλληλα, σε διαδικτυακό ψήφισμα έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 36 χιλιάδες υπογραφές κόσμου που ζητά το κράτος να δείξει τον αυτονόητο σεβασμό στους ανθρώπους του πολιτισμού. «Η καθησυχαστική και ανέξοδη διαβεβαίωση για το πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός όταν “Μένουμε σπίτι” είναι κατώτερη των περιστάσεων, όταν κινδυνεύουμε να καταστραφούμε ολοκληρωτικά και, μαζί μας, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κι άλλο και να ασθενήσει βαριά ο σύγχρονος πολιτισμός της χώρας σημειώνεται, μεταξύ άλλων.
Τα δικαιώματα εργαζομένων στον πολιτισμό σε απόδοση στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) από την ομάδα Hand Stories, μία πρωτοβουλία του «Μένουμε Ενεργοί – υγεία, συλλογικότητα, αλληλεγγύη».
«Μαύρο», σιωπή και δράση
Οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού βρίσκονται σε αναβρασμό, γεγονός που δε φαίνεται να θορυβεί το αρμόδιο υπουργείο προς ώρας καθώς δεν έχει υπάρξει καμία νεώτερη ενημέρωση.
Πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες επέλεξαν το «μαύρο» και τη σιωπή μέχρι να παρθούν μέτρα στήριξης για τον κλάδο τους έτσι ώστε να μπορούν να επιβιώσουν. Φοίβος Δεληβοριάς, Νατάσσα Μποφίλιου, Φωτεινή Βελεσιώτου, μεταξύ αυτών.
Παράλληλα, δημοσιεύτηκε κοινό κάλεσμα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα Ακρόαμα, του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών, προς όλους τους χώρους των καλλιτεχνών-δημιουργών, τους εικαστικούς, τους λογοτέχνες, τους χορευτές και χορογράφους, τους τεχνικούς, προς όλα τα σωματεία και τους συλλογικούς φορείς της τέχνης και του πολιτισμού να «μη μείνουν σιωπηλοί».
Καλούν σε κινητοποίηση όλου του χώρου της Τέχνης και του Πολιτισμού έξω από τη βουλή την Πέμπτη στις 12:00 με αιτήματα:
- Επίδομα ενίσχυσης ύψους 535 ευρώ μηνιαία για όλους τους μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες καλλιτέχνες και εργαζόμενους στο Θέαμα Ακρόαμα και στο χώρο της τέχνης γενικότερα, με επιπλέον ποσό για κάθε παιδί και για όσο διάστημα δεν θα μπορέσουμε να εργαστούμε λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
- Άμεση και καθολική ενίσχυση χωρίς όρους και προϋποθέσεις όσων καλλιτεχνών και εργαζομένων δεν έλαβαν τα 800 ευρώ της πρώτης φάσης στήριξης, αναδρομικά.
- Κατάργηση του φόρου Επιτηδεύματος και της προκαταβολής φόρου για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο χώρο της τέχνης.
- Μέτρα στήριξης, όπως επιδότηση ενοικίου, φοροελαφρύνσεις, αναστολή πληρωμής φόρων και δανείων για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του πολιτισμού, μισθωτούς, με μπλοκάκι, με εργόσημο, ή όσους εισπράτουν με απόδειξη δαπάνης (τίτλο κτήσης).
- Κατοχύρωση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων για όσο διάστημα αξιοποιούνται διαδικτυακές παραγωγές παλιότερες ή και νέες εν μέσω καραντίνας, αλλά και μετά.
- Αγορές και αναθέσεις καλλιτεχνικών έργων κάθε είδους τέχνης, καθώς και καλλιτεχνικών υπηρεσιών από το κράτος και τους φορείς του με Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος ή με Πανελλήνιους Καλλιτεχνικούς Διαγωνισμούς που δεν θα αποκλείουν τους δημιουργούς – φυσικά πρόσωπα.
Έναν ιδιαίτερο τρόπο ακολούθησε ο γνωστός ράπερ, Βέβηλος, να διαμαρτυρηθεί, πρωτοβουλία την οποία ακολούθησαν και άλλοι καλλιτέχνες. Συγκεκριμένα, επέλεξε να αποσύρει τα τραγούδια του από όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες «ως ένδειξη διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους ανθρώπους κυρίως που κρύβονται πίσω από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και που αυτή τη στιγμή είναι ξεχασμένοι από όλους κι όλα», όπως σημειώνει.
Από πλευράς του, ο ράπερ Anser με ανάρτηση του ενημέρωσε ότι όλα τα έσοδα που προκύπτουν από τις ψηφιακές πλατφόρμες που διατίθεται η μουσική του (youtube,spotify) , από τη Δευτέρα (2/5) και για τους επόμενους μήνες, μέχρι να βρεθεί μια λύση , θα δωθούν για τη στήριξη των ανθρώπων του καλλιτεχνικού χώρου που το κράτος δε συμπεριέλαβε στα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης.
https://www.facebook.com/syllogos.mousikon/posts/2322190151216640?__xts__%5B0%5D=68.ARCGVe4mWHMMcvO6o30qFGA8Unmal17yCfyt6Zg1NNHZ8bhwB4K4RC9qub9Kpws20QroKuy0AMX3ieqLf84iQKaot2Bvuy5DuO6q_NDrbQmNhVfhhwPsjFwvC24P38nHxJreqXAXESZ3YBoDX-7FqpoFEwu_mMHwPCExO6rHFQD3-Vo7iF7u1SQdQqCBYc9eqVJ2ws9Z1fTu5WPWW0vg-y7esJRNsQ9RpM3NWDbxyuI0XUwSWqQssndIjMci4Qjpr_PO63nSWTIrfzcrGgjaGYx5mQXJuIx6CyWI7qZHYPA79UU-ohDEmlb0C2kwKEdkHe9l2WytXnJBg_kNMm1gg9uXJA78O6RJF8wKpxpMz0MOnMezxPggVrRZty9Tj6aV_uPIfhMf7WEeihCAi2LEmls4dHW5sOL8KBf4FJF9ipA24aWe36ssC9swD8FlB4T_vYqsuXU97eS4MTkqUJY0iW6Ki50Z9VvPOFRN5jFN8d9h6hd6nAwgk8sJ&__tn__=-R
«Επίδομα απαγόρευσης εργασίας λόγω κορονοιού»
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες και όσοι συνδέονται με τις δραστηριότητες τους περιγράφουν εύγλωττα στα παρακάτω βίντεο ο κωμικός, Στέλιος Ανατολίτης και ο μουσικός, Μιθριδάτης. Επισημαίνουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης να αντιληφθεί τις ιδιομορφίες του κλάδου, την εποχικότητα και τις προκλήσεις που βιώνουν.