Έντονες είναι οι αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, για τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά μεταναστών χωρίζονται από τους γονείς τους κατά τη σύλληψη τους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Επιπλέον, οι μετανάστες αντιμετωπίζουν και ποινικές διώξεις λόγω της «παράνομης» εισόδου στη χώρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα γίνουν καταυλισμός μεταναστών ούτε κέντρο κράτησης προσφύγων», ενώ ο ΟΗΕ σε μια γενική και αόριστη αναφορά υποστήριξε ότι «η ενότητα των οικογενειών πρέπει να προφυλαχθεί».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην κριτική που του έχει ασκηθεί σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική της Αμερικής στα σύνορα με το Μεξικό, και συγκεκριμένα τον διαχωρισμό παιδιών από τους ενήλικες γονείς τους, λογική που σύμφωνα με την κυβέρνηση στοχεύει στη μείωση των μεταναστευτικών ροών. «Θα μπορούσαν να είναι δολοφόνοι ή κλέφτες ή κάτι άλλο. Θέλουμε μια ασφαλή χώρα, και αυτό ξεκινάει από τα σύνορα» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η Kirstjen Nielsen, γραμματέας του Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, τόνισε ότι «οι γονείς που εισέρχονται παράνομα στη χώρα είναι εξ' ορισμού εγκληματίες», ενώ στη συνέχεια υποστήριξε πως «με το να μπαίνουν στη χώρα μας, πολλές φορές κάτω από άθλιες συνθήκες, βάζουν σε κίνδυνο τα παιδιά τους».
Ωστόσο, η Nielsen σχετικά με τα παιδιά που έχουν διαχωριστεί από τους γονείς τους επεσήμανε ότι βρίσκονται υπό κράτηση και ότι δέχονται καλή μεταχείριση, χωρίς ωστόσο να απαντήσει σε πιο λεπτομερής ερωτήσεις, όπως αναφέρουν οι New York Times.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν δημιούργησε πολιτική διαχωρισμού οικογενειών. Αυτό που άλλαξε είναι ότι δεν απαλλάσσουμε πλέον ολόκληρες κατηγορίες ανθρώπων που παραβιάζουν το νόμο» κατέληξε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι αντιδράσεις σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ για το διαχωρισμό παιδιών από τους γονείς τους, ξεκίνησαν έπειτα από δηλώσεις της Ροσάλίν Κάρτερ, συζύγου του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, η οποία υποστήριξε ότι «η πρακτική και η πολιτική του διαχωρισμού των παιδιών από τους γονείς, είναι απαράδεκτη και ντροπή για τη χώρα».
Σύμφωνα με το
Reuters, η κατακραυγή προέκυψε από την πολιτική «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με την οποία οι μετανάστες που έχουν συλληφθεί να εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ, κατηγορούνται για ποινική δίωξη σύμφωνα με το καταστατικό ποινικής εισόδου, γνωστό ως 1325. Οι γονείς που παραπέμπονται από τους συνοριακούς πράκτορες για ποινικές διώξεις κρατούνται σε ομοσπονδιακή φυλακή, ενώ τα παιδιά τους στέλνονται σε ξεχωριστές εγκαταστάσεις κράτησης. Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από την κυβέρνηση έδειξαν ότι τα παιδιά μεταναστών κρατούνται σε κλουβιά σύρματος.
Ωστόσο, οι Δημοκράτες και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι φέρονται να αντιδρούν στην εν λόγω μεταναστευτική πολιτική, η οποία έχεις διαχωρίσει περίπου 2.000 παιδιά από τους γονείς τους την περίοδο από τα μέσα Απριλίου μέχρι τα τέλη Μαΐου. Γερουσιαστής των Δημοκρατικών δήλωσε ότι «ο αυξημένος αριθμός των παιδιών που διαχωρίζεται από τους γονείς είναι φρικτός», και κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ ότι «κατηγορεί άλλους για τη δική του βαναυσότητα».
Την Πέμπτη αναμένεται να ψηφιστούν δύο νομοσχέδια που αφορούν τη μεταναστευτική πολιτική της χώρας και συγκεκριμένα θα περιορίζουν τον διαχωρισμό παιδιών από τους γονείς, θα χρηματοδοτούν το τείχος που φτιάχνει η κυβέρνηση στα σύνορα με το Μεξικό, και θα προστατεύουν τους νέαρής ηλικίας μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
Η πολιτική «μηδενικής ανοχής» της κυβέρνησης Τραμπ σχετίζεται με την επιχείρηση Streamline του 2005, την οποία είχαν υιοθετήσει οι κυβερνήσεις Ομπάμα και Μπους. Η επιχείρηση αφορά την άσκηση ποινικών διώξεων κατά των «παράνομων» μεταναστών που εισέρχονται στις ΗΠΑ. Μέχρι το 2010 είχαν ασκηθεί 44.000 ποινικές διώξεις κατά μεταναστών, ενώ μέχρι το 2013, οι διώξεις έφτασαν τις 97.000. Λόγω της επιχείρησης υπήρχαν παιδιά τα οποία χωρίστηκαν από τους γονείς τους και πριν την κυβέρνηση του Ντ. Τραμπ, όπως αναφέρει στο
CNN ο διευθυντής του αμερικανικού προγράμματος μεταναστευτικής πολιτικής του Ινστιτούτου Μετανάστευσης.
«Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν καταυλισμός μεταναστών»
Από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Ντ. Τραμπ έστρεψε τα βλέμματα στη Γερμανία τονίζοντας ότι «ο λαός της Γερμανίας στρέφεται κατά των ηγετών του καθώς η μετανάστευση ταρακουνά τον ήδη ασταθή συνασπισμό του Βερολίνου. Η εγκληματικότητα στη Γερμανία αυξάνεται ραγδαία. Μεγάλο λάθος σε όλη την Ευρώπη που πήραν εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι άλλαξαν βίαια τον πολιτισμό τους».
Λίγες ώρες αργότερα σε συνέντευξη τύπου πρόσθεσε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα γίνουν καταυλισμός μεταναστών ούτε κέντρο κράτησης προσφύγων. Δεν θα γίνουν. Δείτε τι συμβαίνει στην Ευρώπη, δείτε τι συμβαίνει σε άλλα μέρη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όχι όσο είναι δική μου ευθύνη»
Αντιδράσεις ΟΗΕ
«Ως ζήτημα αρχής, ο γενικός γραμματέας πιστεύει ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντα με σεβασμό και αξιοπρέπεια, και σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να προκαλείται τραύμα στα παιδιά με τον διαχωρισμό τους από τους γονείς. Η οικογενειακή ενότητα πρέπει να διατηρείται», είπε ο Στεφάν Ντουγιάριτς, εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. «Η ενότητα των οικογενειών πρέπει να προφυλαχθεί» πρόσθεσε.
«Δεν μοιραζόμαστε κοινές αξίες» με τις ΗΠΑ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γαλλίας, Benjamin Griveaux, δήλωσε σχετικά με την πολιτική των ΗΠΑ, ότι «δεν μοιραζόμαστε το ίδιο μοντέλο πολιτισμού, ξεκάθαρα δεν μοιραζόμαστε κοινές αξίες». Αναφορικά με το βίντεο που δημοσιεύθηκε από τις αρχές το οποίο απεικονίζει καταυλισμό στο Τέξας, ο Griveaux έκανε λόγο για «σοκαριστικές εικόνες».
Λίγες μέρες πριν, δημοσιεύθηκε η φωτογραφία του Τζον Μουρ, στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, η οποία, επίσης, προκάλεσε αντιδράσεις
.
Δεδομένη η αποχώρηση από το Συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΟΗΕ
Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι θεωρείται δεδομένη η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Συμβούλιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ΟΗΕ, καθώς οι συνομιλίες που διεξήγαγαν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέβησαν άκαρπες ως προς την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους.
Αν και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει κάποια απόφαση, η αναστολή της συμμετοχής των ΗΠΑ ή η αποχώρησή τους θα σηματοδοτήσει άλλη μια αθέτηση αμερικανικών δεσμεύσεων σε πολυμερή φόρα και συμφωνίες, μετά την αποχώρησή τους από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και την απόσυρσή τους από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.