«Υπάρχει παρέμβαση στο αποτέλεσμα στα εκλογικά κέντρα. Η επιτροπή είναι υποχρεωμένη από το νόμο να δημοσιοποιεί τα έγγραφα αποτελεσμάτων με υπογραφές των παρατηρητών κάθε εκλογικού κέντρου να πιστοποιούν τα αποτελέσματα, και αυτό δεν έχει γίνει. Τα αποτελέσματα είναι πλαστά, είναι ψεύτικα», είπε σε συνέντευξη τύπου ο Οντίνγκα.

Με καταμετρημένο το 75% των ψήφων ο Κενυάτα προηγείται με δέκα μονάδες διαφορά του Οντίγκα συγκεντρώνοντας ποσοστό της τάξης του 55%.

Ο Ραφαέλ Τούγιου εκπρόσωπος του Συναπισμού στον οποίο ανήκει το κόμμα του Κενυάτα δήλωσε: «Οι ίδιοι έλεγαν ότι η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τους αξιωματούχους και τους παρατηρητές στις περιφέρειες είναι η τελική. Γι αυτό το θέμα υπήρξε και δικαστική απόφαση. Θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον ανόητο από την πλευρά τους να αλλάζουν στάση, θεωρούμε ότι είναι ανόητο να πούμε τουλάχιστον για αυτούς τώρα να αλλάξουν την προτίμησή τους».

Στις 06:00 (ώρα Ελλάδας) στον ιστότοπο της εκλογικής επιτροπής αναφερόταν ότι ο Κενιάτα προηγείται με 55,1% των καταμετρημένων ψήφων έναντι 44% του Οντίνγκα –μια διαφορά σχεδόν 1,4 εκατ. ψήφων με καταμετρημένες τις ψήφους του 80% των εκλογικών τμημάτων.

Η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε αργότερα στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων ότι «όλα πάνε καλά».

Ο Κενυάτα, ένας 55χρονος επιχειρηματίας που επιδιώκει μια δεύτερη πενταετή θητεία, είχε το προβάδισμα από την αρχή της καταμέτρησης μετά τη χθεσινή ψηφοφορία που διεξήχθη ειρηνικά και αποτέλεσε την κορύφωση ενός σκληρού προεκλογικού αγώνα ανάμεσα στους επικεφαλής δύο πολιτικών δυναστειών της Κένυας.

Σημειώνεται πως η εκλογική διαδικασία έγινε παρουσία 130 παρατηρητών. Η καταμέτρηση ενδέχεται να διαρκέσει μέρες.

Το 2007, οι εκλογές στην Κένυα κατέληξαν σε εφιάλτη. Το εκλογικό αποτέλεσμα αμφισβητήθηκε με καταγγελίες μαζικής νοθείας και βίας. Πάνω από 1.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 600.000 εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους κατά τις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτωνπου είχαν περιχαρακωθεί πίσω από τις δύο μεγαλύτερες φυλετικές κοινότητες στη χώρα: Τους Κικούγιου, στους οποίους ανήκει ο Ουχούρου Κενυάτα, και τους Λούου,στους οποίους ανήκει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα.