Photo credit: cointelegraph.com

Νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης, διέρρευσε στα ΜΜΕ, μία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσησε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης διαθέτει ευρύτατη διακριτική ευχέρεια, να διατάξει ή όχι την έκδοση του εκζητουμένου. Ωστόσο η διαδικασία, όπως περιγράφεται από τον ίδιο μέσω της συνηγόρου του, Ζωής Κωνσταντοπούλου, θυμίζει έντονα απαγωγή.

«Κοιτάξτε αυτό που βρίσκεται εν εξελίξει είναι ντροπιαστικό για την χώρα μας. Πήραν τον Αλεξάντερ αστυνομικοί με απειλές και φωνές στους γιατρούς να εκδώσουν άμεσα εξιτήριο ότι εντέλονται να τον παραδώσουν. Αυτό έγινε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν είχε καν γραφτεί δεν ήταν έτοιμη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δεν είναι από μόνη της εκτελεστή ούτως ή άλλως. Αυτή τη στιγμή εγώ έχω αποδειχθεί πραγματικά σε έναν αγώνα να βρω πού βρίσκεται ο Αλεξάντερ. Ήρθα στο αεροδρόμιο και έχω την ενημέρωση ότι δεν είναι σε καμία, δεν μπήκε σε καμία από τις πτήσεις τις προγραμματισμένες. Την πτήση των 4.15 δηλαδή που ήταν και η μοναδική που θα μπορούσε να έχει προλάβει, δεν μπήκε. Εδώ προκύπτει ότι υπάρχει ένας επυπόγειος εξωδιαδικαστικός και παραδικαστικός συντονισμός μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Συμβουλίου της Επικρατείας, των αρμοδίων αρχών, υπάρχει ακραία παραβίαση δικαιωμάτων. Εγώ έχω να μιλήσω με τον Αλεξάντερ από εχθές το βράδυ. Έχει εμποδιστεί η επικοινωνία του μαζί μου, ενώ γνωρίζω, γιατί του είχα ζητήσει να με παίρνει τηλέφωνο, γνωρίζω ότι ο ίδιος ζήτησε να κάνει τηλέφωνα» κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, λίγη ωρα μετά τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ η κ.Κωνσταντοπούλου στο ραδιόφωνο του TPP.

Το βράδυ της Πέμπτης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ενημέρωσε, με ανάρτησή της στο facebook, ότι ο Βίννικ βρίσκεται στο Παρίσι και μέσω της γαλλίδας συνηγόρου του κατήγγειλε τα εξής:

1. Του απαγόρευσαν κάθε επικοινωνία απ´τις 9.30 το πρωί
2. Τον πήραν απ´το Νοσοκομείο στις 13.30, δηλαδή 2,5 ώρες πριν την καθαρογραφή της απόφασης
3. Χωρίς να ξέρει τι συμβαίνει τον έβαλαν σε αυτοκίνητο, χωρίς να του πούν πού πάει
4. Άρχισε να βλέπει πινακίδες αεροδρομίου κ κατάλαβε ότι τον πάνε στο αεροδρόμιο, χωρίς να ξέρει πού
5. Στο αεροδρόμιο είδε γάλλους αστυνομικούς και μπαίνοντας στο αεροπλάνο κατάλαβε ότι τον πάνε στη Γαλλία
6. Δεν υπήρξε ούτε Εισαγγελέας ούτε διερμηνέας ούτε ενημέρωσή του για τίποτε

«Είναι δεδομένο ότι μιλάμε για απαγωγή και όχι για έκδοση ανθρώπου. Αυτή τη στιγμή τον ανακρίνουν παρά τη θέλησή του, ενώ είναι εξαντλημένος στην 35η ημέρα απεργίας πείνας και άυπνος. Δεν του χορηγούν αναβολή, δεν του επιτρέπουν να επικοινωνήσει μαζί μου. Ούτε στο Μεσαίωνα…Τον πήρε αεροπλάνο που ήρθε ειδικώς απ’το Παρίσι. Μπράβο στην κα Σακελλαροπούλου και στους δικαστές που «προστάτευσαν» τόσο επάξια τα δικαιώματα αυτού του ανθρώπου και εξευτέλισαν κάθε έννοια ανεξάρτητης δικαιοσύνης και κράτους δικαίου.» σχολίασε η συνήγορός του.

Το πρωί της Παρασκεύης με νεότερη ανάρτησή της, η κ.Κωνσταντοπούλου συνέχισε τις καταγγελίες, δίνοντας λεπτομέρειες για την συμπεριφορά των γαλλικών αρχών:

«Ο Αλεξάντερ ανακρίθηκε χωρίς να του δοθεί προθεσμία, στις 12 τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, ενώ δήλωσε εξαντλημένος και αποπροσανατολισμένος, σε αδυναμία να ανταποκριθεί. Του απαγορεύθηκε να επικοινωνήσει μαζί μου. Δεν έχει πρόσβαση στα προσωπικά του αντικείμενα και δεν του επετράπη να έχει μαζί του ούτε το βιβλίο προσευχής. Η γαλλίδα συνάδελφος περιγράφει συνθήκες Ιεράς Εξέτασης.

Από δικαστές που μέχρι χτες, στα επίσημα αιτήματά μας από το 2018, είχαν απαντήσει ότι «ο Αλεξάντερ δεν είναι διάδικος» και «δεν έχει πρόσβαση στο φάκελο»
Αν δεν είχαμε διορίσει τη γαλλίδα συνάδελφο από το 2018, ο Αλεξάντερ θα είχε ανακριθεί χωρίς συνήγορο και χωρίς να ξέρει κανείς τίποτε, ούτε πού βρίσκεται.
Με τις ελληνικές αρχές να δηλώνουν άγνοια για το πού βρίσκεται. Υπόθεση Οτσαλάν, απαγωγές Πακιστανών κλπ κλπ. Κάνουμε ήδη νομικές ενέργειες σε διεθνές επίπεδο

Θυμίζω ότι η νεφελώδης «κατηγορία» εναντίον του ήταν ότι….διέπραττε διαδικτυακά αδικήματα ενώ ήταν κρατούμενος (προφυλακισμένος για έκδοση, χωρίς κατηγορία ούτε ποινή) στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου, ως γνωστόν, δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο και βέβαια δεν διώκεται από τις ελληνικές αρχές για κάτι τέτοιο»

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάντερ Βίννικ, ο «Mr.Bitcoin», όπως αναφέρεται συχνά, κρατήθηκε για δυόμιση χρόνια στην Ελλάδα, καθ’υπέρβαση του 18μήνου που προβλέπει το Σύνταγμα, χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία, ενώ η πλευρά του έκανε πολλές φορές λόγο για βασανιστήρια, ακόμα και στην επικοινωνία του με την οικογένειά του και τους δικηγόρους του.

Σημαντικό ρόλο στην υπόθεσή του διαδραμάτισε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία, ως Πρόεδρος του ΣτΕ και λίγες μέρες πριν την ανακοίνωσή της υποψηφιότητάς της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κλήθηκε να αποφασίσει για την τύχη του. «Η κυρία Σακελλαροπούλου, κατά τις τελευταίες 22 ημέρες επέδειξε πλήρη διαθεσιμότητα να κάμψει τις βασικές αρχές λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του κράτους δικαίου και να παραβιάσει τα δικαιώματα ενός ανθρώπου, του Αλεξάντερ Βίννικ, εξυπηρετώντας την πολιτική ατζέντα του κ. Μητσοτάκη και τις πιέσεις από πλευράς των Κυβερνήσεων ΗΠΑ και Γαλλίας. Απέδειξε έτσι ότι δεν διαθέτει αυτήν την βασική αρετή της ικανότητας αντίστασης σε αντισυνταγματικές πολιτικές πιέσεις. Κι ακόμη περισσότερο, εμφανίσθηκε διατεθειμένη στην πράξη να σύρει ολόκληρο το Συμβούλιο της Επικρατείας στην κατεύθυνση μιας εξόφθαλμα αντισυνταγματικής σκοπιμότητας, θυσιάζοντας όχι μόνον τα δικαιώματα και ενδεχομένως τη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά και την ίδια την έννοια και το περιεχόμενο του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας, καθώς και της διάκρισης των εξουσιών» είχε καταγγέιλει η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αμέσως μετά την ανακοίνωση Μητσοτάκη.

Η Σακελλαροπούλου «έδωσε το κεφάλι μου επί πίνακι και τώρα την προτείνουν για Αρχηγό του Ελληνικού Κράτους. Τι ελπίδα έχω απέναντι σε τέτοιες εξουσίες, απέναντι στις Κυβερνήσεις ΗΠΑ και Γαλλίας; Δυο κρατών στα οποία δεν έχω πατήσει το πόδι μου, αλλά με θέλουν στο έδαφός τους για να με χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινο πολεμοφόδιο έναντι της χώρας μου, της Ρωσίας… Ζητώ τη βοήθεια κάθε ανθρώπου που έχει συνείδηση. Ζητώ να παρέμβουν όσοι υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα» είχε αναφέρει σε δημόσια δήλωσή του ο Βίννικ.