«Ήταν μια κανονική Τρίτη. Δουλεύαμε κανονικά, σχεδιάζαμε το φύλλο της επόμενης μέρας» θα πει αρχικά. Αυτό που ακολούθησε κανείς δεν το περίμενε. «Ήρθε στα γραφεία ο οικονομικός υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ και μας είπε ότι από αυτή τη στιγμή αναστέλλεται το καθημερινό φύλλο, από αυτή τη στιγμή που μιλάμε δε θα ξανά κυκλοφορήσει το καθημερινό φύλλο της Αυγής μετά από 72 χρόνια. Και το μάθαμε τυχαία όσοι ήμασταν στον χώρο. Δε μας κάλεσε κανένας, δε μας είπαν ”θα γίνουν ανακοινώσεις στις 4:00”. Όσοι έτυχε να είμαστε στα γραφεία, το μάθαμε. Συνάδελφοί μας, οι οποίοι έκαναν ρεπορτάζ την ίδια ώρα και ετοίμαζαν τα ρεπορτάζ τους για την επόμενη μέρα, το έμαθαν από άλλα Μέσα ή από συναδέλφους που τους έπαιρναν τηλέφωνα και τους έλεγαν ”ρε συ κλείνει η Αυγή;”».

«Επικαλέστηκαν την έλλειψη της χρηματοδότησης για αυτή την εξέλιξη (σ.σ. το κλείσιμο του φύλλου)… Το κόστος του καθημερινού φύλλου δεν είναι τόσο μεγάλο για να δώσει την απαραίτητη ανάσα για την οικονομική εξυγίανση που επικαλούνται.» επισημαίνει ο ίδιος.

Για παρόμοιες παλιότερες συζητήσεις που σκίαζαν το Μέσο θα πει: «Μία παρόμοια συζήτηση είχε γίνει και το 2022 στην εφημερίδα, αλλά και στο παρελθόν αρκετές φορές. Tις προηγούμενες φορές υπήρχε μία διαβούλευση ανάμεσα στην διοίκηση της εφημερίδας και το κόμμα. Χθες, μας παρουσιάστηκε μία τετελεσμένη κατάστασh. Kι όχι μόνο μία τετελεσμένη κατάσταση, αλλά και μία κατάσταση η οποία δεν έχει πλάνο και σχέδιο. Τις προηγούμενες φορές υπήρχε ένα σχέδιο για το πού θα διοχετευτούν οι εργαζόμενοι. Τώρα μας λένε ”θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι δε θα απολυθεί κανένας και δε θα υπάρχουνε μειώσεις μισθών”. Εγώ εκτιμώ  -και νομίζω είναι εκτίμηση των περισσότερων συναδέλφων- ότι οικονομική εξυγίανση, όπως την ορίζει ο Στέφανος Κασσελάκης, αυτήν τη στιγμή χωρίς απολύσεις και μειώσεις μισθών δεν υπάρχει».

«Η πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται οικονομικό πρόβλημα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Αυγή κυκλοφορούσε την περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 4%, δηλαδή σε πολύ δεινότερη οικονομική κατάσταση. Πάντα ο Συνασπισμός και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκανε τρόπο να κυκλοφορεί αυτή η εφημερίδα. Επομένως, όταν με ένα 17% λες το επιχείρημα ”έχω οικονομικό πρόβλημα”, αυτό μου δείχνει ότι είναι πολιτική επιλογή το κλείσιμο της εφημερίδας. Στην τελική, νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία του κόμματος έχει επιλέξει να εκφράζεται μέσα από άλλα Μέσα…».

«Είμαστε εργαζόμενοι, όχι στελέχη κόμματος. Βιοποριζόμαστε από αυτό. Εμείς είμαστε ένα έντυπο το οποίο είναι το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, όμως δεν είναι κομματικό όργανο. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τις γνώμες μας, τις οποίες αρθρογραφούμε, έχουμε τα ρεπορτάζ μας, έχουμε ένα πλούσιο δημοσιογραφικό περιεχόμενο στην εφημερίδα, το οποίο προκύπτει μέσα από δημοσιογραφική δουλειά, δεν προκύπτει μέσα από κομματική γραμμή. Δεν είμαστε κομματικοί, δεν είμαστε πολιτικά στελέχη. Είμαστε δημοσιογράφοι και αυτό έχει και μία άλλη αξία» τονίζει ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης έλεγε πριν από έναν μήνα ότι κατανοεί πλήρως το ιστορικό φορτίο που κουβαλάει η εφημερίδα 72 χρόνων. Μία εφημερίδα που έκλεισε μόνο κατά την περίοδο της Χούντας (δεν το λέω για να συγκρίνω τη Χούντα με τον Κασσελάκη, σε καμία περίπτωση). Καμία άλλη στιγμή. Η εφημερίδα δεν έκλεισε ούτε την περίοδο του μετεμφυλιακού κράτους της Δεξιάς, που όποιος διάβαζε Αυγή τον πήγαιναν στη Μακρόνησο. Δεν έκλεισε ούτε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές του ’90, όταν έπεσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός. Δεν έκλεισε ούτε όταν ο συνασπισμός δεν μπήκε στη Βουλή το ’92. Δεν έκλεισε στο 4% του ΣΥΡΙΖΑ και κλείνει σήμερα» σημειώνει ο Αντώνης Ραυτόπουλος, ενώ για τις επόμενες κινήσεις των εργαζομένων θα πει:

«Έχουμε αποφασίσει ότι θα συνεχιστούν οι απεργίες μας μέχρι και την Παρασκευή και θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα και με εξωτερικές δράσεις, συνεχίζουμε και με απεργιακά πρωτοσέλιδα. Έχει μία αξία επειδή να πούμε για το πρωτοσέλιδο, για να δείτε πόσο σημαντική είναι η πολιτική παρέμβαση της εφημερίδας. Πολλοί μας λέγανε ότι ”πουλάγατε 500 φύλλα, δεν έχει και πολύ σημασία που κλείσατε ”. Η πολιτική διείσδυση, η ιδεολογική διείσδυση πλέον δε θα υπάρχει στα περίπτερα, δε θα υπάρχει στις τηλεοράσεις, όταν διαβάζουν τα πρωτοσέλιδα. Είναι τεράστιο πλήγμα και για το χώρο της Αριστεράς αλλά και για την δημοσιογραφία και την ενημέρωση γενικότερα».

Και το καταληκτικό του σχόλιο: «Είναι μία κατάσταση που δείχνει πάρα πολλά για τον ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πάρα πολλά για την στροφή που έχει πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δυστυχώς παρασέρνει και άτομα τα οποία ενδεχομένως υπάρχουν ακόμα εντός του κόμματος… γιατί είδαμε και πάρα πολλές εκφράσεις αλληλεγγύης από μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι η απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη και του Εκτελεστικού Γραφείου να κλείσουνε μία ιστορική εφημερίδα 72 χρόνων θα τους βαραίνει για το υπόλοιπο της ύπαρξής τους στην πολιτική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».