Η απόφαση αυτή, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη παρατηρητών του ΟΗΕ στο Χαλέπι για να επιβλέψουν τη διαδικασία απομάκρυνσης κυρίως των αμάχων, «αναμένεται επίσης να ανοίξει τον δρόμο σε μια ανακωχή και τη διαπραγμάτευση της πολιτικής λύσης που περιμένει με αδημονία ο συριακός λαός και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Ολάντ σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Το ΣΑ του ΟΗΕ αποφάσισε νωρίτερα ομόφωνα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, η οποία υποστηρίζει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, να αναπτυχθούν παρατηρητές του οργανισμού στο Χαλέπι για να επιβλέψουν τις απομακρύνσεις και να αποτιμήσουν την κατάσταση των αμάχων.

Επρόκειτο για την πρώτη ένδειξη ενότητας εδώ και καιρό ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις όσον αφορά μια ένοπλη σύρραξη που εκτιμάται ότι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 310.000 ανθρώπους από τον Μάρτιο του 2011.

Η Ρωσία, μόνιμο μέλος του ΣΑ, είχε απειλήσει να προβάλει βέτο.

Η απόφαση καλεί τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν να φροντίσει να αναπτυχθεί το ταχύτερο προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ που βρίσκεται ήδη στη Συρία προκειμένου να υπάρξει «επαρκής, αμερόληπτη και άμεση επίβλεψη» της διαδικασίας «απομάκρυνσης από τις περιοχές του Χαλεπιού (οι οποίες τελούν) υπό πολιορκία».

Με αυτή την «ανθρωπιστική απόφαση» ο στόχος της Γαλλίας, τόνισε ο γάλλος πρεσβευτής στα ΗΕ Φρανσουά Ντελάτρ, είναι να «αποφευχθεί μια νέα Σρεμπρένιτσα», αναφερόμενος στην πόλη της Βοσνίας όπου το 1995 διαπράχθηκε η χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το καθεστώς της Συρίας θα επιτρέψει την πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΗΕ στη ρημαγμένη πόλη.
«Αυτή είναι μια αφετηρία», είπε ο Ντελάτρ. «Πρέπει να δείξουμε τεράστια επαγρύπνηση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπαν εντέλλεται να αναφέρει στο ΣΑ μέσα σε πέντε ημέρες εάν παραχωρήθηκε η πρόσβαση από τις συριακές αρχές. Η Δαμασκός έχει κατηγορηθεί πως έχει επανειλημμένα εμποδίσει τη διανομή βοήθειας από τον ΟΗΕ στο ανατολικό Χαλέπι.

Πάνω από 5.000 άνθρωποι, που απειλούσαν η πείνα και το ψύχος, μπόρεσαν να φύγουν σήμερα από το πολιορκημένο τμήμα του Χαλεπιού πριν από την ψηφοφορία στα Ηνωμένα Έθνη.

Από την έναρξη των απομακρύνσεων, την Πέμπτη, από το ανατολικό Χαλέπι τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 4.000 αντάρτες, έχουν αναχωρήσει με λεωφορεία προς άλλες περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες στο βόρειο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με εκτιμήσεις της οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.