Επιλογές υπουργού, ξεκάθαρα υποκειμενικά κριτήρια. Εξόφθαλμα, διά της ίδιας της ανακοινώσεως του υπουργού. Πρόεδροι ή υποψήφιοι των νομαρχιακών οργανώσεων της Νέας Δημοκρατίας, στενοί συνεργάτες σημερινών υπουργών, εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι ή αποτυχόντες υποψήφιοι τοπικοί άρχοντες, άνθρωποι του περιβάλλοντος του υπουργού Υγείας, πλήθος φίλων και… φίλων φίλων, ακόμα και έξι στρατιωτικοί. Μία λίστα εκατό και πλέον ονομάτων, των οποίων σχεδόν κάθε γκουγκλάρισμα έδινε άλλη διάσταση στις έννοιες της αριστείας και της αξιοκρατίας με την οποία πολιτεύτηκε το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η συνέχεια, ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Από την περασμένη Παρασκευή, το διαδίκτυο κυριολεκτικά ξεχείλισε από τις λίστες των ονομάτων των νέων διοικητών. «Στρατιωτική παραλλαγή σε γαλάζιο φόντο οι νέες ηγεσίες των νοσοκομείων του Κικίλια», «Κομματικοί διορισμοί Κικίλια στις διοικήσεις των Δημόσιων Νοσοκομείων», «Τι έγινε με τους διοικητές νοσοκομείων κ. Μητσοτάκη;», «Το ΕΣΥ στο «χακί»: Απόστρατοι επικεφαλής νοσοκομείων!», «Απο πρόεδροι ΝΟΔΕ, διοικητές νοσοκομείων!», «Αδιαφανείς διαδικασίες» σε διορισμούς διοικητών νοσοκομείων», μερικοί μόνο από τους τίτλους που πλημμύρισαν τα κοινωνικά δίκτυα, με την «αφρόκρεμα» βέβαια των μεγάλων ιστοσελίδων να «χάνουν» το τεράστιο θέμα. Για την τηλεόραση, ούτε λόγος!

Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, το θέμα των δεκάδων διορισμών με απολύτως κομματικά κριτήρια μονοπώλησε το ενδιαφέρον των αναγνωστών και των χρηστών, και δεν έπεφτε με τίποτα.

Ο κουμπάρος του βουλευτή Τζηκαλάγια στην Καστοριά, ο υπόδικος του ΠΑΓΝΗ, ο ρατσιστής της Κω, ο Οννεδίτης του Γεννηματάς, ο εκλεκτός Αβραμόπουλου και Γεωργιάδη στο Ογκολογικό Κηφισιάς, ο πρώην δήμαρχος Καρπενησίου στο νοσοκομείο της περιοχης, ο αποτυχημένος υποψήφιος της Φθιώτιδας στη Λάρισα, ο πρόεδρος της τοπικής Νέας Δημοκρατίας Άρτας στην Πρέβεζα, ο πρόεδρος της τοπικής της Πρέβεζας στην Άρτα, ο συνεργάτης του βουλευτή Οικονόμου στο Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ, η συνεργάτης του βουλευτή Γ. Βλάχου στο ΓΝΝΠ «ο Αγ. Παντελεημων-ΓΝΔΑ «η Αγ. Βαρβαρα», αποτυχημένος υποψήφιος Καλαμάτας στο ΚΑΤ, η φίλη της οικογένειας Μητσοτάκη στην Κομοτηνή, η σύζυγος του δημοσιογράφου Παπαχρήστου του ΔΟΜ στον Άγιο Σάββα. Και φυσικά, ο πιο εμπορικός από όλους, ο 80χρονος στην Καρδίτσα.

Δεκάδες χιλιάδες αναδημοσιεύσεις, θυμωμένος φάτσες, σχόλια. Εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες ειδήσεων, προσωπικών στάτους, σχολίων. Από αστεία για την τρίτη ηλικία έως το βίντεο του Κυριάκου, που ρωτούσε μια δημοσιογράφο, μόλις δεκαπέντε μέρες πριν τις εκλογές:

«Το να φέρεις έναν μάνατζερ από τον ιδιωτικό τομέα να διοικήσει ένα νοσοκομείο είναι μιας μορφής μεταφορά τεχνογνωσίας από τον ιδιωτικό τομέα στο Δημόσιο. Γιατί πρέπει να είναι κακό αυτό; Τι προτιμά δηλαδή ο κόσμος, να διορίζουμε αποτυχημένους βουλευτές στα νοσοκομεία μας ή τεχνοκράτες οι οποίοι θα λογοδοτούν και θα αξιολογούνται με βάση το συγκεκριμένο αποτέλεσμα».

Φυσικά, παρά τις αντιδράσεις, τίποτα από τα παραπάνω δεν βρήκε τον δρόμο για τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών και των μεγάλων ραδιοφώνων της χώρας, τις ενημερωτικές εκπομπές, ή έστω τα… μεσημεριανάδικα, που την τετραετία 2015-2019 ήταν ικανά να ασχοληθούν ώρες επί ωρών με μία ανάρτηση ενός μετακλητού. Τίποτα, λέξη, παρά μόνο κάποιες δειλές και μόνον ελαφρώς επικριτικές αναφορές, όπως τα άρθρα του Μαυρίδη στο Liberal ή του Γιαννακίδη στο Protagon, στο πλαίσιο του γνωστού damage control. «Απαπα, μα δεν προσέχετε κύριε πρόεδρε;». Κατά τα άλλα, κλασσικά, χρυσή σιωπή.

Ώσπου -ω του θαύματος- την Τρίτη το απόγευμα ένας 80χρονος από την Καρδίτσα -από το χωριό, που λέμε, δεν τον ξέρετε…- ανακοινώνει την παραίτησή του από τη διοίκηση του νοσοκομείου. Και τότε, κανάλια, εφημερίδες και ιστοσελίδες «ανακαλύπτουν» το ζήτημα, που προφανώς ξεκινάει και τελειώνει στον κομματάρχη και κολλητό του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα από την Καρδίτσα.

Ας μην είμαστε άδικοι. Πράγματι, η περίπτωση του Κωνσταντίνου Πατέρα από τα Τρίκαλα είναι αυτό που λέμε δημοσιογραφικά «sexy». Από τη Νέα Δημοκρατία στο ΛΑΟΣ, από εκεί στους Ανεξάρτητους Έλληνες και ξανά πίσω στο μαντρί, ο ίδιος φροντίζει από την επόμενη των εκλογών να ξεκαθαρίσει πως η διαδρομή του χαράσσεται προσεκτικά και με το αζημίωτο.

«Εμένα όταν με κάλεσε ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ζήτησε να βοηθήσω τη ΝΔ, εγώ του ζήτησα για μετά τις εκλογές δυο συγκεκριμένα πράγματα, δυο συγκεκριμένες θέσεις και πιστεύω ότι τη μια από τις δυο θα μου τις δώσει. Η μια είναι η θέση του Διοικητή του Νοσοκομείου Τρικάλων, και η δεύτερη είναι εξίσου σημαντική, ίσως και ανώτερη. Ελπίζω πως γρήγορα θα μάθω αν αξιοποιούμαι και πού» θα δηλώσει στις 10 Ιουλίου σε ραδιόφωνο των Τρικάλων ο Καρδιτσιώτης.

Μόνο που, τελικά, what happens in karditsa doesn’t stay in karditsa.  Κάπως έτσι, την Τετάρτη το πρωί, εφημερίδες, τηλεοπτικές εκπομπές, κυβερνητικοί βουλευτές και στελέχη της κυβέρνησης, άπαντες ασχολήθηκαν με την «μεμονωμένη» περίπτωση του κ. Πατέρα. Φρόντισε βέβαια και ο ίδιος, δίνοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και μάλιστα μετά την παραίτησή του:

«Εγώ θα γύριζα στη ΝΔ, γιατί είχα προσχωρήσει στους ΑΝΕΛ. Είχα πάρει χιλιάδες σταυρούς και είχα μια δύναμη και είχα ένα στρατό δικό μου στα Τρίκαλα. Με καλέσανε κάτω διότι με ήθελε τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και πραγματοποίησα το ραντεβού. Είπα “θα γυρίσω πίσω κύριε πρόεδρε να σας βοηθήσω αφού θέλετε τη βοήθειά μου, αν έχετε την ευγενή καλοσύνη όταν γίνετε πρωθυπουργός και μπορείτε και θέλετε, δώστε μου μια από αυτές τις θέσεις”». Στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ήταν τόσο αφοπλιστικός που έφερε σε δύσκολη θέση ακόμα και τους δημοσιογράφους.

Το τι ακριβώς σήμαινε αυτή η υπόθεση για την κυβέρνηση και το σύστημα μέσων ενημέρωσης που την περιβάλει, το αποκαλύπτει ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδης, που παρότι δηλώνει αναρμόδιος -σε αντίθεση με τη στάση σε υποθέσεις όπως της «ανομίας» και «δικαιοσύνης»- ήταν και το πρωί της Τετάρτη εξόχως γλαφυρός:

«Ωραίος ο κανιβαλισμός, αλλά πρέπει να έχει και κάποια όρια. Ο κ. Πατέρας επελέγη από μια διαδικασία, πήρε τη θέση, έγινε η φασαρία και παραιτήθηκε. Ο κ. Κικίλιας έχει βάλει στη συγκεκριμένη διαδικασία κάτι πολύ σημαντικό που δεν υπήρχε πριν. Κάθε τρεις μήνες οι διοικητές των νοσοκομείων θα αξιολογούνται βάσει αποτελεσμάτων και θα μπορούν να παύονται αζημίως. Αυτή είναι μια σημαντική ασφαλιστική δικλείδα που θα δώσει στον υπουργό Υγείας τη δυνατότητα να παρακολουθεί τη χρηστή διοίκηση των νοσοκομείων. Όλοι μπορούν να μας ασκήσουν κριτική, ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτά που έχει κάνει, δεν μπορεί».

Πράγματι, σημαντική η δικλείδα του υπουργού, λαμπρή έμπνευση. Μένει να φανεί εάν και πως θα λειτουργήσει. Μέχρι τότε όμως, υπάρχουν μερικά συμπεράσματα που μας κάνουν κατά τι πιο σοφούς. Με απλά λόγια λοιπόν:

  • Η επιλογή του εν λόγω διοικητή ήταν του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είναι πλέον έκθετος για ξεκάθαρη υπόθεση ρουσφετιού.
  • Όπως και σε άλλα υπουργεία, ο υπουργός, όταν δεν επιλέγει φίλους, επικυρώνει τους διορισμούς των φίλων των άλλων.
  • Εάν ένα θέμα δεν υπάρχει για την κυβέρνηση, δεν υπάρχει και για τον ΣΚΑΪ, το Πρώτο Θέμα και τους υπόλοιπους.
  • Όταν, δε, ένα θέμα ξεφεύγει του ελέγχου, η τακτική είναι η γνωστή: Κόβουμε το πόδι για να γλιτώσει το σώμα, στην προκειμένη, ο υπερήλικας πολιτευτής της Καρδίτσας θυσιάστηκε για τα μάτια των υπολοίπων 111.

Κυριότερο όλων, αυτό που αποδείχτηκε με την καταδίκη του συμβούλου Μητσοτάκη, Νίκου Γεωργιάδη για ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, με την μετονομασία του μετρό «Μπακογιάννης» και με σειρά αντίστοιχων περιστατικών. Για ακόμα μία φορά, η δύναμη των πολιτών και των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης κατάφερε να σπάσει την ομερτά των μεγάλων μήντια.

Βέβαια, υπάρχει και ένα καλό από όλη αυτή την ιστορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατάει τις υποσχέσεις του. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι γαλάζιοι κρατούν τις θέσεις τους. Τέλος καλό, όλα καλά και ανθηρά.

ΥΓ. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τους mythbasters του διαδικτύου να μας φωτίσουν με τις αποκαλύψεις τους για όλα τα παραπάνω ψεύδη. «Fake news ο διορισμός 80χρονου με κομματικά κριτήρια μέσα σε όργιο κομματικών διορισμών. Ήταν μόλις 78 ετών!».