Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του υπουργείου του κατά την διαδικασία ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, επικεντρώθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Ελλάδα δεν πάσχει σήμερα από καταπάτηση δικαιωμάτων, από ασφάλεια υποφέρει».

Ο Μ.Χρυσοχοΐδης, αναφέρθηκε ακόμα στην ασκούμενη προς το πρόσωπό του κριτική, σχετικά με την υπαγωγή του χαρτοφυλακίου της μεταναστευτικής και σωφρονιστικής πολιτικής, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Ο υπουργός υποστήριξε ότι τόσο τα ζητήματα του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου όσο και αυτά με τα οποία ασχολείται το υπουργείο του έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την ασφάλεια, λέγοντας μάλιστα ότι «Όπου υπάρχει ασφάλεια υπάρχει και διασφάλιση των δικαιωμάτων».

Επίσης υπογράμμισε ότι ως στόχος του υπουργείου είναι «Ασφάλεια στο σπίτι, ασφάλεια στην πόλη, ασφάλεια στη χώρα. Και προϋπόθεση απαράβατη για να πετύχουμε την ασφάλεια, είναι μια: Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι το υπουργείο προστασίας των δικαιωμάτων του πολίτη».

Όσο αφορά την αστυνομία, επισήμανε την μεταφορά 500 αστυνομικών από τα γραφεία στο πεδίο δράσης και πρόσθεσε ότι πρόκειται ο αριθμός αυτός να αυξηθεί και να υπάρξει μέριμνα για την υλικοτεχνική αναβάθμιση και του εξοπλισμού της αστυνομίας, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι οι πολίτες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθεροι, όπως είπε. Επιπλέον θα καταπολεμηθούν όπως είπε οι διαρρήξεις  που μαστίζουν τις γειτονιές της χώρας με ένταση της αστυνόμευσης.Ως παράδειγμα μη ασφαλούς περιοχής για τους πολίτες έφερε τα Εξάρχεια, λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να μπορούν να πηγαίνουν στα Εξάρχεια με την ασφάλεια της ταυτότητάς τους.

Ακόμα πρόσθεσε ότι θα υπάρξει σύγχρονη πολιτική προστασία, σύγχρονη αντιμετώπιση της παραβατικότητας και του σωφρονιστικού συστήματος, αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων και της μετανάστευσης και αυτά θα πραγματοποιηθούν, όπως τόνισε, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μεταναστευτικό

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, δήλωσε ότι βασικός επιτηρητής των συνόρων είναι η αστυνομία. Για αυτό τον λόγο θα ενισχυθεί για να «ελεγχθούν» τα σύνορα από τις διάφορες ροές. Όπως τις ονοματίζει αυτές είναι η Τζιχάντ, τα όπλα, τα ναρκωτικά και η τρομοκρατία. Η φύλαξη των συνόρων όπως επισημαίνει αποτελεί «θέμα εθνικό» και θα πρέπει να συντονιστούν όλα τα σώματα ασφαλείας και ως προς την συλλογή των πληροφοριών, καθώς όπως αναφέρει «αυτές οι γραμμές περνάνε από τον δίαυλο της Τουρκίας».

Επιπλέον ο υπουργός διαβεβαίωσε για αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης μεταναστών στα νησιά, για την καταπολέμηση της εισροής μεταναστών από τον Έβρο και είπε ότι η επικείμενη δημιουργία νέων δομών στην ενδοχώρα, θα βοηθήσει στην ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

Πολιτική προστασία

Πρόληψη, πρόγνωση, διαχείριση και μείωση συνεπειών μετά από μια καταστροφή θα είναι το πλάνο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με την πολιτική προστασία. Βασικό στοιχείο, σύμφωνα με τον υπουργό. θα είναι η έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών, με θεσμοθέτηση ενιαίας αρχής πολιτικής προστασίας, με εθνικό σύστημα πολιτικής προστασίας που θα περιλαμβάνει όλους τους φορείς, με αναθεώρηση του σχεδίου Ξενοκράτης.

Μεταναστευτική πολιτική

Ο υπουργός σχετικά με την μεταναστευτική πολιτική δήλωσε ότι ανθρώπινα δικαιώματα και ασφάλεια δεν διαχωρίζονται κάνοντας λόγο για ένταση της φύλαξης των συνόρων. Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα πάρει όσα περισσότερα χρήματα μπορεί να βρει διαθέσιμα από ευρωπαϊκά κονδύλια ώστε να αντιμετωπίσει τις κακές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και θα κάνει σχετικές δηλώσεις όταν βελτιωθούν αυτές οι συνθήκες. Επίσης σχολίασε ότι οι υπάλληλοι στη Μόρια διαχειρίζονται δυσβάσταχτο έργο και χρειάζονται αναγνώριση. Παράλληλα υπογράμμισε, ότι η Ελλάδα δεν θα στοιβάζει μετανάστες αλλά ταυτόχρονα δεν θα παραιτηθεί από τη φύλαξη των συνόρων της και δεν θα αμελεί τους όρους διαβίωσης και ασφάλειας των πολιτών.

Σωφρονιστικό σύστημα

Ο υπουργός δήλωσε ότι η κατάσταση στις φυλακές «έχει ξεφύγει», καθώς εγκληματικές συμμορίες «δολοφονούν αθώους μέσα και έξω από τις φυλακές». Είπε επίσης ότι «τα δικαιώματα έχουν εξαχνωθεί από το οργανωμένο έγκλημα. Σχετικά με την κατάργηση των φυλακών Κορυδαλλού, υπογράμμισε ότι υπάρχει ήδη εν ενεργεία σχέδιο δημιουργίας φυλακών υψίστης ασφαλείας εκτός αστικού ιστού αλλά εντός της Αττικής και κοντά σε οδικό δίκτυο, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση.