Σε μετονομασία του εμβολίου της προχώρησε η AstraZeneca,  μια κίνηση που συμπίπτει χρονικά με τον αγώνα της εταιρείας να εξαλείψει τις αμφιβολίες που έχουν προκύψει σχετικά με την ασφάλεια του σκευάσματός της, έπειτα από την καταγραφή ανεπιθύμητων ενεργειών παγκοσμίως.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε στις 25 Μαρτίου τη μετονομασία του εμβολίου της φαρμακευτικής σε «Vaxzevria». Η αλλαγή ονόματος δεν συνεπάγεται αλλαγές στο ίδιο το σκεύασμα, σύμφωνα με την εταιρεία, ωστόσο, οι γιατροί πρέπει να ενημερώνονται για την νέα επωνυμία, καθώς η ετικέτα και η συσκευασία μπορεί να φαίνονται διαφορετικά.

Σε έγγραφο του ΕΜΑ γίνεται, επίσης, ειδική αναφορά στις θρομβώσεις, που έχουν προστεθεί πλέον στις παρενέργειες του εμβολίου. «Ένας συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοκυτταροπενίας [δηλαδή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων] που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από αιμορραγία έχει παρατηρηθεί πολύ σπάνια μετά από εμβολιασμό με το Vaxzevria. Σε αυτά τα περιστατικά συμπεριλαμβάνονται πολύ σοβαρές περιπτώσεις φλεβικών θρομβώσεων, μεταξύ άλλων θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων, θρόμβωση των μεσεντερικών φλεβών και αρτηριακή θρόμβωση, ταυτόχρονα με θρομβοκυτταροπενία» αναγράφεται στις νέες οδηγίες που συνοδεύουν την έγκριση.

Οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις, όπως αναφέρεται στις οδηγίες,  «παρατηρούνται το διάστημα 7 έως 14 ημερών μετά τον εμβολιασμό και καταγράφονται σε γυναίκες κάτω των 55 ετών. Μερικά περιστατικά ήταν θανατηφόρα. Οι επαγγελματίες της υγείας θα πρέπει να προσέξουν για ενδείξεις θρομβοεμβολισμού και/ή θρομβοκυτταροπενίας».

Οι σχετικές οδηγίες συνιστούν οι εμβολιασμένοι να ενημερωθούν να ζητήσουν άμεσα βοήθεια εάν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως πρόβλημα στην αναπνοή, πόνους στο στήθος, πρήξιμο ποδιών ή επίμονο κοιλιακό πόνο. Επιπλέον, όποιος διαπιστώσει νευρολογικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του δυνατού επίμονου πονοκεφάλου ή θολής όρασης μετά τον εμβολιασμό ή  δερματικές αλλοιώσεις (πετέχειες) σε σημείο άλλο από αυτό του εμβολιασμού, πρέπει να δουν άμεσα γιατρό».


Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων φορέων και των κυβερνήσεων, η δυσπιστία προς την AstraZeneca φαίνεται πως αυξάνεται διαρκώς. Περισσότερες από δώδεκα χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη σταμάτησαν προσωρινά την κυκλοφορία του εμβολίου μετά από αναφορές θρομβωτικών επεισοδίων σε εβολιασθέντα άτομα. Από την πλευρά της, η αμερικανική ρυθμιστική αρχή εξέφρασε την ανησυχία ότι τα δεδομένα δοκιμής που χρησιμοποιήθηκαν για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ήταν δυνητικά ξεπερασμένα και παραπλανητικά. Το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη για επείγουσα χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια δημοσκόπηση που δημοσίευσε η YouGov αποκάλυψε ότι μόνο το 23% των Γάλλων και το 32% των Γερμανών θεωρούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Ο Καναδάς εντάχθηκε, επίσης, στον κατάλογο των χωρών που θέσει περιορισμούς στη χρήση του εν λόγω εμβολίου ανακοινώνοντας ότι σταματά τη διάθεση εμβολίων της AstraZeneca στα άτομα κάτω των 55 ετών, λόγω «σημαντικής αβεβαιότητας».

Αξιωματούχοι υγείας της ΕΕ, καθώς και η ίδια η φαρμακευτική εταιρεία, υποστήριξαν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και δεν σχετίζεται με τα αυτά τα περιστατικά, ωστόσο ανακοίνωσαν την διενέργεια ενδελεχούς ελέγχου προκειμένου να εντοπιστούν οι ακριβείς συνθήκες που διευκολύνουν την εκδήλωση των παρενεργειών.

Σημειώνεται πως η ίδια η εταιρεία υποστηρίζει ότι η μετονομασία είναι ανεξάρτητη της χρονικής συγκυρίας και πως η αντίστοιχη αίτηση είχε υποβληθεί από τον Δεκέμβριο του 2020.