Μετά και τα τελευταία γεγονότα με τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σε ουκρανικές πόλεις πραγματοποιείται η σύνοδος των G7, μέσω τηλεδιάσκεψης , κατά την οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει παρέμβαση και ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναμένεται να ζητήσει από τους ηγέτες ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και Ιαπωνίας να προμηθεύσουν την Ουκρανία με αντιαεροπορικά όπλα, μετά τις πυραυλικές επιθέσεις που δέχτηκε από τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη υποσχεθεί περισσότερη βοήθεια, καθώς οι ρωσικές επιθέσεις ως πιθανή απάντηση στην έκρηξη της γέφυρας της Κριμαίας, ενδέχεται να συνεχιστούν.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας αναμένεται να ζητήσει τη συνέχιση της υποστήριξης της προς την Ουκρανία, ενώ θα ζητήσει και επείγουσα διάσκεψη των ηγετών του ΝΑΤΟ. Η Τρας θα υποστηρίξει ότι η προώθηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων επιτεύχθηκε μερικώς από τη στρατιωτική και αμυντική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία η διεθνή κοινότητα, όπως επίσης και από τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας.

Την ίδια στιγμή οι ηγέτες των G7 αναμένεται να στείλουν προειδοποίηση προς τη Λευκορωσία, καθώς οι χθεσινές ανακοινώσεις του Λουκασένκο ερμηνεύονται ως επικείμενη εμπλοκή του Μινσκ στο πόλεμο ακόμα και αν διασαφηνίστηκε πως τελικά πρόκειται για αμυντική συμφωνία μεταξύ Λευκορωσίας και Ρωσίας.

Η θέση της Ρωσίας

Θέση για τη σημερινή συνεδρίαση των G7 πήρε και το Κρεμλίνο, με τον Ντμίτρι Πεσκόφ να εκτιμά ότι η Μόσχα δεν έχει ιδιαίτερες προσδοκίες από τη σημερινή διαδικτυακή σύνοδο.

«Το κλίμα πριν από αυτήν τη σύνοδο είναι πολύ σαφές και πολύ προβλέψιμο. Η αντιπαράθεση θα συνεχιστεί» είπε και συνέχισε δηλώνοντας πως «η Ρωσία θα επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει».

Πέρα από τα άλλα, επέκρινε τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, που υποσχέθηκε στον Ουκρανό ομόλογό του. Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «εξελιγμένα συστήματα» αντιαεροπορικής άμυνας. «Εκ των πραγμάτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη εμπλακεί στη σύγκρουση αυτή και οι παραδόσεις τέτοιων συστημάτων το μόνο που θα κάνουν είναι να καταστήσουν “τη σύγκρουση αυτή πιο μακρά και πιο επώδυνη για το ουκρανικό μέρος. Όμως αυτό δεν θα αλλάξει τους στόχους μας, ούτε το τελικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Όλα αυτά την στιγμή που ο Σεργκέι Λαβρόφ άφησε ανοικτό το παραθυράκι συνάντησης Πούτιν – Μπάιντεν στο περιθώριο των G20.