«Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εξάγουν την ανεργία τους στην Αυστρία» φέρεται να δήλωσε ο Κερν την Τετάρτη, σύμφωνα με το BBC, κατά την δημοσιοποίηση ενός δεκαετούς οικονομικού σχεδίου που επικεντρώνεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας.
 
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO) αγωνίζονται να ξανακερδίσουν τους ψηφοφόρους που στρέφονται προς το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPO), το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος εξαιτίας της αντιμεταναστευτικής του ρητορικής και της ανεργίας.
 
«Καταλαβαίνω την απογοήτευσή σας» είπε απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους του κόμματός του, σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Kurier. «Δεν έχετε απομακρυνθεί εσείς, εμείς απομακρυνθήκαμε. Δεν είναι δικό σας λάθος, είναι δικό μας» δήλωσε, επιχειρώντας να διασκεδάσει την γενική δυσαρέσκεια.
 
Μάλιστα, ο Κερν υποσχέθηκε να δημιουργήσει περί τις 200.000 θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η δέσμευσή του αυτή θεωρείται ως μία προσπάθεια να κερδίσει ξανά υποστήριξη για τους Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι αποκλείστηκαν την περσινή χρονιά από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.
 
Υπενθυμίζεται πως στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου επικράτησε οριακά ο ανεξάρτητος και πρώην πράσινος υποψήφιος, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν, έναντι του ακροδεξιού, Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ για πρώτη φορά τα δύο μεγάλα κόμματα της Αυστρίας, Σοσιαλδημοκράτες και Λαϊκό Κόμμα, έμειναν εκτός κούρσας.

Γερμανία, η πρώτη διδάξασα

 
Η πρόταση της Αυστριακής κυβέρνησης μπορεί να προκαλεί αίσθηση, όμως δεν είναι η πρώτη συναφής που κατατίθεται στον δημόσιο διάλογο. Από τον περασμένο Οκτώβριο, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να εμποδίσει πολίτες από άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως από την ανατολική Ευρώπη, που μεταναστεύουν εκεί, να έχουν πρόσβαση στις κοινωνικές παροχές της χώρας.
 
Ένας τέτοιος νόμος θα σήμαινε πως οι πολίτες της ΕΕ δεν θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις κοινωνικές παροχές, εκτός εάν εργάζονται ήδη ή έχουν εξασφαλίσει αυτές τις παροχές από την εργασία τους. «Είμαστε κοντά σε μία έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο» είχε δηλώσει ο υπουργός Εργασίας, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο, οι μετανάστες θα έχουν αυτομάτως πρόσβαση στις παροχές μετά την παραμονή πέντε ετών στη χώρα.
 

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Η Γερμανία μπορεί να αρνηθεί κοινωνικές παροχές σε ανέργους από την ΕΕ

 

Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί το 2014 πως η Γερμανία μπορεί να αρνηθεί τις πληρωμές κοινωνικής πρόνοιας σε άνεργους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν εκδίκασε την υπόθεση γυναίκας από τη Ρουμανία που ζει στη Γερμανία.
 
Το Δικαστήριο αποφάνθηκε πως η Γερμανία θα μπορούσε να μην καταβάλλει τις βασικές κοινωνικές παροχές, που δικαιούνται όλοι οι πολίτες, εάν διαπιστωθεί πως κάποιος ταξίδεψε στη χώρα με αποκλειστική πρόθεση να εξασφαλίσει τις εν λόγω παροχές.
 
Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην Deutsche Welle, το Δικαστήριο έκρινε τότε πως οι κανονισμοί της ΕΕ απαιτούν «οι μετανάστες άνευ εργασίας, οφείλουν να έχουν επαρκείς πόρους δικούς τους για τα πρώτα πέντε έτη που περνούν σε κάποια άλλη χώρα».

επιμέλεια: Μηνάς Κωνσταντίνου