X
Πατήστε εδώ για να γίνεται συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η Αχτσιόγλου ισχυρίζεται ότι βάζουν τέλος στην καταχρηστικότητα των απολύσεων

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, δήλωσε ότι στην Ελλάδα ακολουθείται πλέον το ευρωπαϊκό κεκτημένο σχετικά με τις αιτιολογημένες απολύσεις και με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση βάζει φρένο στην καταχρηστικότητα των απολύσεων και τις καθιστούν «πολύ πιο δύσκολες». Αναφερόμενη στην επαναφορά της 13ης σύνταξης που είχε προαναγγείλει ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η υπουργός Εργασίας αρκέστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τον δημοσιονομικό χώρο που διαμορφώνεται.
George Vitsaras / SOOC
|

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7», η Ε. Αχτσιόγλου ρωτήθηκε για τις αιτιολογημένες απολύσεις και υποστήριξε ότι πλέον η χώρα ακολουθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο και για τον λόγο αυτό μπαίνει «φρένο στην καταχρηστικότητα των απολύσεων» και την ίδια στιγμή «οι απολύσεις θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες».

Όπως τόνισε, αυτό που αλλάζει είναι ότι μέχρι τώρα ο εργαζόμενος έπρεπε να καταφύγει στο δικαστήριο για να αποδείξει ότι η απόλυση του είναι καταχρηστική, ενώ πλέον θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι υπήρξε βάσιμος λόγος και αν δεν το αποδείξει θα πάρει ο εργαζόμενους και μισθούς υπερημερίας.

«Πλέον ακολουθούμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα πρέπει να υπάρχει βάσιμος λόγος που να σχετίζεται είτε με την απόδοση του εργαζομένου είτε με τις ανάγκες της επιχείρησης για να γίνει απόλυση. Μέχρι τώρα ο εργαζόμενος έπρεπε να πάει στο δικαστήριο για να αποδείξει ότι η απόλυσή του είναι καταχρηστική. Στο εξής θα πρέπει ο εργοδότης να αποδείξει ότι υπήρξε βάσιμος λόγος και αν δεν το αποδείξει θα πάρει ο εργαζόμενους και μισθούς υπερημερίας. Οι απολύσεις θα γίνουν πολύ πιο δύσκολες. Βάζουμε φρένο στην καταχρηστικότητα των απολύσεων».

Ερωτηθείσα για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την οποία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, η Ε. Αχτσιόγλου απέφυγε να απαντήσει ευθέως και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τον δημοσιονομικό χώρο που διαμορφώνεται από το Πρόγραμμα Σταθερότητας του 2019. «Διαμορφώνεται νέο πεδίο δημοσιονομικού χώρου και γι αυτό θα γίνουν επιπλέον φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές. Αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο θα τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο».

Τη Δευτέρα το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Η υπουργός ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι 120 δόσεις για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, επισημαίνοντας ότι ο ασφαλισμένος από το 2002 και μετά θα υπολογίζεται ότι χρωστά το ελάχιστο, δηλαδή 160 ευρώ το μήνα, ενώ θα γίνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Η ελάχιστη δόση θα είναι 50 ευρώ και σύμφωνα με την Ε. Αχτσιόγλου μπορούν να ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι που χρωστούν μέχρι και 60.000 ευρώ.

«Σε ό,τι αφορά τα ταμεία, θα έχουμε κούρεμα κεφαλαίου, για πρώτη φορά θα έχουμε κούρεμα της βασικής οφειλής. Ο ασφαλισμένος από το 2002 και μετά θα υπολογίζεται ότι χρωστά το ελάχιστο, δηλαδή 160 ευρώ το μήνα. Θα γίνει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%. Η ελάχιστη δόση είναι 50 ευρώ. Μπορούν να ωφεληθούν 1.300.000 άνθρωποι που χρωστούν μέχρι και 60.000 ευρώ, οι περισσότεροι κινούνται στις 20.000 ευρώ. Ειδικά για τους αγρότες θα έχουμε κούρεμα προσαυξήσεων κατά 100%.

Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα αυξηθεί το όριο οφειλών από 4.000 στις 6.000 για τους αγρότες για να πάρουν σύνταξη. 80.000 άνθρωποι έχουν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν εγκλωβιστεί. Με το κούρεμα οφειλής διευκολύνονται και λαμβάνουν την επόμενη μέρα σύνταξη. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι έτοιμη, άρα μετά τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ θα τεθεί σε λειτουργία. Μέσα σε 24 ώρες θα δίνεται η απάντηση στους αιτούντες, ποια είναι η δόση που θα πληρώσουν. Θα μπορεί να επιλέξει κανείς ανάμεσα στην κουρεμένη οφειλή και τις δόσεις ή μόνο τις δόσεις».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις