Οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν περίπου στις 5.20 π.μ., τοπική ώρα (20:50 GMT) από την επαρχία της Βόρειας Χουάνγκε και αφού διένυσαν μια απόσταση 500 περίπου χιλιομέτρων, κατέληξαν σε ύδατα ανατολικά της Ιαπωνίας και συγκεκριμένα βορειοανατολικά της νοτιοκορεατικής πόλης Γουονσάν.

Το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας δήλωσε πως «ο Στρατός παρακολουθεί στενά την κατάσταση και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε πρόκληση της Βόρειας Κορέας».

Μετά το συμβάν, η Ιαπωνία προχώρησε σε διαμαρτυρίας προς τη Βόρεια Κορέα με σχετικό διάβημα που κατέθεσε στην πρεσβεία της χώρας η οποία βρίσκεται στο Πεκίνο. 

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συγκάλεσε συμβούλιο έκτακτης ανάγκης.

Λίγο μετά τη διπλή εκτόξευση, η κυβέρνηση της Πιονγιάνγκ ανακοίνωσε πως «καταργεί» όλα τα έργα που πραγματοποιεί από κοινού με τη Νότια Κορέα και προχωρά σε κατάσχεση και ρευστοποίηση όλων των περιουσιακών της στοιχείων που βρίσκονται στη βιομηχανική ζώνη Kaesong.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο, μετά την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, η Νότια Κορέα είχε αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη ζώνη, κάτι που ο Κιμ Γιονγκ Ουν χαρακτήρισε ως «κήρυξη πολέμου» και την περιοχή Kaesong ως στρατιωτική ζώνη.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τρίτη ο βορειοκορεάτης ηγέτης είχε επαναλάβει την απειλή του για χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση που δεχθεί οποιαδήποτε πρόκληση από τις ΗΠΑ, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του έχει καταφέρει να κατασκευάσει μικρής κλίμακας πυρηνικές κεφαλές που μπορούν να τοποθετηθούν σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα την ίδια ακριβώς στιγμή που περισσότεροι από 300.000 στρατιώτες της Νότιας Κορέας και περίπου 15.000 Αμερικανοί συμμετέχουν στις δυο κοινές ασκήσεις Key Resolve και Foal Eagle που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν έως τις 30 Απριλίου, οι οποίες από την Πιονγκιάνγκ χαρακτηρίζονται ως ακραίες προκλήσεις και «πρόβα τζενεράλε» για μια τελική εισβολή σε αυτή, λόγω των «σεναρίων» τους που προβλέπουν χτύπημα στη Βόρεια Κορέα και φυσική εξόντωση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Για τις συγκεκριμένες ασκήσεις, καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσε και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, λέγοντας πως «χρησιμεύουν μόνο για να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την ένταση σε ολόκληρη την κορεατική χερσόνησο». Σε αντίστοιχες όμως δηλώσεις προχώρησε και η κυβέρνηση του Πεκίνου, λέγοντας συγκεκριμένα πως «για ό,τι συμβεί στην περιοχή, την αποκλειστική ευθύνη θα φέρουν οι ΗΠΑ».

Π.Κ.