«Η απόφαση είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και συνιστά ένα είδος ψυχολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας», υπογράμμισε το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας με ανακοίνωσή του.
 
Η Βόρεια Κορέα, το Τσαντ και η Βενεζουέλα, προστέθηκαν στον κατάλογο των χωρών του αμερικανικού αντιμεταναστευτικού διατάγματος, το οποίο αρχικά έθετε στο στόχαστρο χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.
Τα μέτρα, που προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ τη 18η Οκτωβρίου, ποικίλουν στην εύρος της εφαρμογής, ανάλογα με τις χώρες που αφορούν. Η απαγόρευση εισόδου ισχύει για όλους τους πολίτες της Βόρειας Κορέας και του Τσαντ, ενώ αναφορικά με την Βενεζουέλα, η επιβολή του μέτρου περιορίζεται σε μια μακρά λίστα μελών κυβερνητικών θεσμών και των οικογενειών τους.
 

«Οι πολίτες μας τιμωρούνται για το σεβασμό τους σε άλλες θρησκείες»
 

Η Ουάσιγκτον έχει ήδη επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην λατινοαμερικανική χώρα και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε προειδοποιήσει στις αρχές Αυγούστου ότι οι ΗΠΑ εξετάσουν αρκετές επιλογές – ανάμεσά τους και τις στρατιωτικές – για να θέσουν ένα τέλος στην πολιτική κρίση που μαστίζει τη Βενεζουέλα.
 
«Οι πολίτες μας τιμωρούνται με κυρώσεις εξαιτίας της φιλειρηνικού τους χαρακτήρα, καθώς και για την ανεκτικότητά τους και το σεβασμό για τις διαφορετικές θρησκείες και πεποιθήσεις», πρόσθεσε η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Βενεζουέλας.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι το Καράκας θα «εξετάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα εθνικά της συμφέροντα και την κυριαρχία της», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
 
Στη θυελλώδη ομιλία που εκφώνησε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τραμπ απείλησε να «καταστρέψει πλήρως» τη Βόρεια Κορέα και προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ έχουν προετοιμαστεί προκειμένου να αναλάβουν «περαιτέρω δράση» εάν η κυβέρνηση της Βενεζουέλας συνεχίζει να επιβάλλει την αυταρχική εξουσία της σε βάρος των πολιτών της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα τόνισε σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι ο Τραμπ χρησιμοποίησε το βήμα των Ηνωμένων Εθνών για να κηρύξει πόλεμο.
 
«Είμαστε ανοιχτοί σε έναν διάλογο με την αμερικανική κυβέρνηση, αλλά αν δεχτούμε επίθεση θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο», διεμήνυσε ο επικεφαλής της βενεζουελανής διπλωματίας, προσθέτοντας ότι «Ελπίζουμε αυτό να μην συμβεί ποτέ».