X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Η Βολταιρίν ντε Κλερ στα ελληνικά

Ο αιματηρός Μάης του 1886 στο Χεϊμάρκετ του Σιικάγο, οι σκληροί εργατικοί αγώνες για την οκτάωρη εργασία, η δολοφονία του Αμερικανού προέδρου Ουίλιαμ Μακ Κίνλεϊ, οι άγριες απεργίες, η ίδρυση της ένωσης των Βιομηχανικών Εργατών του Κόσμου (IWW), η δολοφονική απόπειρα εναντίον της Βολταιρίν ντε Κλερ, η επανάσταση των «πεόνες» το 1911 στο Μεξικό. Το βιβλίο αυτό ξετυλίγει την πιο ιστορική περίοδο της αμερικανικής Αναρχίας, μέσα από τη ζωή, τα πολιτικά κείμενα, τα διηγήματα και την ποίηση της φλογερής αυτής αγωνίστριας.
|

Η Βολταιρίν ντε Κλερ (1866 – 1912) είναι, κατά δήλωση της Έμμα Γκόλντμαν, «η πιο συγκλονιστική γυναικεία προσωπικότητα του αμερικανικού αναρχικού κινήματος». Υπήρξε δεινή ρήτορας –κάθε χρόνο εκφωνούσε τον πανηγυρικό για τους μάρτυρες του Σικάγο- και περιδιάβαινε την Αμερική αλλά και την Ευρώπη δίνοντας διαλέξεις που είχαν στόχο να αφυπνίσουν τους σκλαβωμένους ανθρώπους.

Η ιδεολογική διαδρομή της Βολταιρίν ντε Κλερ απεικονίζει και τις πνευματικές αναζητήσεις εκείνης της πρωτογενούς εποχής της συγκρότησης της Αναρχίας. Γι’ αυτό έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τα δομικά υλικά αυτής της συγκρότησης. Η Βολταιρίν στην αρχή ασπάζεται τον ατομικισμό αλλά αργότερα αποστασιοποιείται απ’ αυτόν, βλέποντας ότι κάποιες οικονομικές του εφαρμογές μπορεί να έβλαπταν το θέμα της ισονομίας. Όμως δεν ασπάζεται ούτε τον κομμουνισμό, θεωρώντας πως οι αυστηρά οικονομικές εφαρμογές του απαιτούν τη διαιώνιση βασικών εξουσιαστικών δομών και ένα πολύπλοκο γραφειοκρατικό σύστημα εξουσίας που μπορεί να έβλαπτε το θέμα της ελευθερίας. Η Βολταιρίν απορρίπτει κάθε εκ των προτέρων ρύθμιση, θεωρώντας πως μια μελλοντική κοινωνία δεν μπορεί να στηριχθεί σε θεσμίσεις που έγιναν χρόνια πριν, και βλέπει σαν μόνη αποδεκτή λύση την αυτοοργάνωση και την αυτοδιεύθυνση της κοινωνίας. Μόνον αυτή η λύση εγγυάται την ελευθερία και την εξέλιξη του ανθρώπου. Μόνον ένας ελεύθερος – εξεγερμένος άνθρωπος μπορεί να θεσμίσει μια ελεύθερη κοινωνία. Έτσι η Βολταιρίν ντε Κλερ υιοθετεί την «άμεση δράση» και δηλώνει ότι είναι «αναρχική χωρίς επιθετικούς προσδιορισμούς».

Το βιβλίο  των εκδόσεων Σοφίτα με τίτλο «Βολταιρίν ντε Κλερ – Γιατί είμαι Αναρχική» περιλαμβάνει ένα βιογραφικό σημείωμα που απεικονίζει μέσα από τη ζωή της  όλη εκείνη την κρίσιμη πρώιμη περίοδο της αμερικανικής Αναρχίας, ρίχνοντας φως στις πιο ξεχωριστές προσωπικότητές της. Περιλαμβάνει επίσης τρία βασικά της κείμενα, «Γιατί είμαι αναρχική», «Η κυρίαρχη ιδέα», «Άμεση δράση», τον φανταστικό διάλογο «Ο ατομικιστής και ο κομμουνιστής» που έγραψε μαζί με την Όλγα Σλομποντίνσκι, καθώς και ένα μικρότερο κείμενο «Μια ματιά στον κομμουνισμό» που αποτελεί ένα πρόσθετο διευκρινιστικό κείμενο με αφορμή τον παραπάνω διάλογο. Περιλαμβάνει επίσης τις περίφημες διακηρύξεις της «Μια απαραίτητη διευκρίνιση» και «Η παρούσα στάση» που καταδεικνύουν επακριβώς το πνεύμα της και τη μαχητικότητά της. Επίσης δύο μικρά διηγήματα, «Εκεί που το λευκό ρόδο χάθηκε» και «Η αλυσοδεμένη μπάντα». Τέλος έξι ποιήματά της (με παράθεση του πρωτότυπου) που αποκαλύπτουν  τη μεγάλη ποιητική της αξία.


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις