Συγκεκριμένα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα αλλά και ΗΠΑ καταδίκασαν την ενέργεια, καθώς αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της απαγορευμένης ανάπτυξης πυραυλικής τεχνολογίας.
Η κρατική τηλεόραση της χώρας έκανε λόγο για «εκτόξευση πυραύλου με την οποία τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά ένας δορυφόρος».
Την ίδια στιγμή, η Νότια Κορέα εκφράζει την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα συνομιλίες με τις ΗΠΑ προκειμένου να εγκαταστήσει στο έδαφός της σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας.
Όπως είπε ο νοτιοκορεάτης ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Άμυνας, Ryu Je-Seung, «μόνο το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, το οποίο θεωρείται ένα από τα πλέον προηγμένα παγκοσμίως, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την απειλή από τον βορρά».
Από την πλευρά της η Βόρεια Κορέα δείχνει να επιμένει πως οι ενέργειές της έχουν καθαρά επιστημονικό χαρακτήρα και αποτελούν αναγκαίο μέρος ενός διαστημικού προγράμματος.
Η «άποψη» αυτή ωστόσο της Πνομγιάνγκ δεν δείχνει να πείθει τη Δύση, με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα αλλά ακόμη και την ίδια την Κίνα η οποία φέρεται ως σύμμαχος της κυβέρνησης του Κιμ Γιονγκ Ουν, να θεωρούν πως οι συγκεκριμένες εκτοξεύσεις στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που είναι ικανός να χτυπήσει ακόμη και τις ΗΠΑ.
Υπενθυμίζεται πως είναι η δεύτερη φορά από την αρχή του χρόνου που η Βόρεια Κορέα προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας με τις στρατιωτικές της ενέργειες, καθώς, μόλις έναν μήνα πριν, συγκεκριμένα στις 6 Ιανουαρίου, είχε πραγματοποιήσει την τέταρτη στην ιστορία της δοκιμή πυρηνικής βόμβας.
Σύμφωνα με το BBC, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως είναι εξαιρετικά πιθανόν, ενέργειες όπως η σημερινή να κλιμακωθούν στις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα γέννησης του εκλιπόντα ηγέτη της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ιλ.