«Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα κατήγγειλε την περασμένη Τετάρτη τη συμφωνία που διέπει, από το 2018, την παρουσία των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφός της», ανέφερε το AIB, προσθέτοντας ότι οι αρχές έδωσαν στη Γαλλία προθεσμία ενός μήνα για να ολοκληρώσει την αποχώρησή της.

Μια πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση διευκρίνισε ότι «δεν πρόκειται για διακοπή των σχέσεων με τη Γαλλία. Η κοινοποίηση αφορά μόνο τις συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας»

Η Γαλλία έχει 400 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, επικαλούμενη μια ισλαμιστική εξέγερση, αλλά οι σχέσεις με τη Μπουργκίνα Φάσο έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες.

Πηγές που γνωρίζουν το θέμα δήλωσαν στο AFP ότι η προτιμώμενη επιλογή της Γαλλίας θα ήταν να μεταφέρει τις δυνάμεις της στο νότιο τμήμα του γειτονικού Νίγηρα, όπου ήδη σταθμεύουν σχεδόν 2.000 Γάλλοι στρατιώτες.

Αρκετές εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική πλατεία, απαιτώντας να αποσυρθούν τα γαλλιά στρατεύματα. Αν η αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων πραγματοποιηθεί, θα πρόκειται για τη δεύτερη περίπτωση, μετά την αποχώρησή τους από το Μάλι. Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Μπουρκίνας Ουαγκαντούγκου την Παρασκευή για να απαιτήσουν να φύγει ο Γάλλος πρεσβευτής από τη χώρα και να κλείσει η γαλλική στρατιωτική βάση εκεί.

Η Μπουρκίνα Φάσο ευχαρίστησε το Σάββατο τον βόρειο γείτονά της Μάλι για τη βοήθειά του στην πρόσφατη διάσωση 66 γυναικών, παιδιών και βρεφών από ύποπτους τζιχαντιστές μετά από μια εβδομάδα αιχμαλωσίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Jean-Emmanuel Ouedraogo δήλωσε επίσης στην κρατική τηλεόραση RTB ότι και οι 66 απελευθερωμένοι αιχμάλωτοι, μεταξύ των οποίων 27 ανήλικοι και τέσσερα μωρά, είναι καλά.

«Είμαστε ένα παναφρικανικό κίνημα και θέλουμε τη συνεργασία μεταξύ της Μπουρκίνα Φάσο και της Ρωσίας, αλλά και την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας με τη Γουινέα και το Μάλι», σημείωσε ο Μοχάμεντ Σινόν, ένας από τους κύριους ηγέτες της συλλογικότητας που κάλεσε στη διαδήλωση.