Σύμφωνα με το υπόμνημα η κυβέρνηση επεξεργάζεται 500 μελέτες και πρότζεκτ που σχετίζονται με το Brexit και ενδέχεται να χρειαστεί 30.000 επιπλέον προσωπικό για να ανταπεξέλθει. Ωστόσο, η έννοια της κοινής στρατηγικής είναι ανύπαρκτη, εξαιτίας «των διαφωνιών εντός του υπουργικού συμβουλίου».
Άμεση ήταν η αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης για το υπόμνημα. «Δεν πρόκειται για μία κυβερνητική έκθεση και δεν αναγνωρίζουμε τους ισχυρισμούς που περιέχει το υπόμνημα. Έχουμε επικεντρωθεί στο να προχωρήσουμε στο Brexit και να επιτύχουμε», δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ειδικότερα, ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας, Κρις Γκρέιλινγκ, δήλωσε ότι δεν έχει ιδέα από πού μπορεί να προήλθε αυτή η έκθεση.
Το υπόμνημα, το οποίο φέρεται να είχε επεξεργαστεί μη κατονομαζόμενος σύμβουλος και έχει ημερομηνία 7 Νοεμβρίου, τιτλοφορείται «Ενημέρωση για το Brexit». Υπαινίσσεται ότι θα χρειαστεί ένα ακόμη εξάμηνο προτού η κυβέρνηση αποφασίσει ακριβώς τι θέλει να επιτύχει με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ ή προτού συμφωνήσει στο ποιές θα είναι οι προτεραιότητες. Παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική στην Βρετανή πρωθυπουργό, η οποία εμφανίζεται ως μία πολιτικός που έχει την τάση να παίρνει αποφάσεις και να καταλήγει σε λεπτομέρειες για να διευθετήσει μόνη της το όλο ζήτημα της αποχώρησης από την ΕΕ.
Ο δημοσιογράφος και πολιτικό αναλυτής του BBC, Κρις Μέισον, ο οποίος είδε και διάβασε το υπόμνημα, δήλωσε πως καταδεικνύει πόσο «περίπλοκη, σύνθετη, αγωνιώδης και γεμάτη προκλήσεις θα είναι η διαδικασία του Brexit».
Οι Times επικεντρώνονται κυρίως στις ενδοκυβερνητικές διαφωνίες μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, του υπουργού αρμόδιου για θέματα Brexit, Ντέιβιντ Ντέβις, του υπουργού Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, του υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ και του υπουργού Ανάπτυξης, Γκρεγκ Κλαρκ. «Κάθε υπουργείο έχει αναπτύξει το δική του έκθεση για τις επιπτώσεις του Brexit και το δικό του σχέδιο για το χειρότερο σενάριο», γράφουν οι Times του Λονδίνου.