Μετά από πολύωρες συζητήσεις το βράδυ της Τετάρτης, οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να δώσουν στη Βρετανία πολύμηνη παράταση για το Brexit, μπροστά στο αδιέξοδο που αντιμετώπιζαν. Μια μέρα πριν την 12η Απριλίου, που ήταν η προθεσμία για την απόφαση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, στις Βρυξέλλες αποφάσισαν ότι οι Βρετανοί θα έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου προκειμένου να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα και να αποφασίσουν το πώς θα χειριστούν την έξοδο τους από την Ένωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, δήλωσε ότι οι 27 χώρες – μέλη της ΕΕ έλαβαν επαρκείς διαβεβαιώσεις ότι η Βρετανία δε θα χρησιμοποιήσει «πολιτικά τεχνάσματα» προκειμένου να μπλοκάρει αποφάσεις ή να υπονομεύσει τη λειτουργία της Ένωσης.
Υποστήριξε πως η πολύμηνη παράταση αποτελεί «μήνυμα προς τους φίλους μας Βρετανούς» και τόνισε ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να σπαταλήσει αυτή την ευκαιρία. «Σας παρακαλώ να μην σπαταλήσετε την ευκαιρία που σας παρουσιάζεται. Η εξέλιξη των γεγονότων βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των Βρετανών. Μπορούν ακόμα να επικυρώσουν την συμφωνία για την αποχώρηση και να μην κάνουν χρήση της ημερομηνίας παράτασης. Θέλω να πως στους φίλους μας τους Βρετανούς ότι η παράταση είναι όσο ευέλικτη περίμενα, αν και ανέμενα να δοθεί περισσότερος χρόνος».
LIVE NOW – my remarks following the special meeting of the European Council on the UK’s request to extend Article 50. #EUCO https://t.co/keXduhw2hq
— Donald Tusk (@eucopresident) April 11, 2019
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ,τόνισε τη σημασία της συμφωνίας των 28 ηγετών να συναντιούνται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου άτυπα οι υπουργοί των 27 χωρών, χωρίς τη Βρετανία, ώστε να προετοιμάσουν τις μελλοντικές πολιτικές.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ δήλωσε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν πάνω στο τραπέζι για τη Βρετανία, μετά την απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ τις πρώτες πρωινές ώρες να δώσουν άλλους έξι μήνες παράταση στο Λονδίνο για να άρει το αδιέξοδο όσον αφορά το Brexit.
Η Γαλλία αρνήθηκε την παράταση ενός έτους
Όπως αναφέρει ο Guardian, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θέλησαν να δοθεί παράταση ενός χρόνου στη Βρετανία, αλλά η Γαλλία επέμεινε πως δεν πρέπει να δοθεί μια τόσο μεγάλη παράταση και στο τέλος κατάφερε να γίνει δεκτή η πρόταση της στη Σύνοδο. Τη θέση της υποστήριξαν από την αρχή η Ισπανία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της, Εμανουέλ Μακρόν, η παράταση ενός έτους δεν θα έκανε καλό στη Βρετανία και στην ΕΕ. «Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία τασσόταν μάλλον υπέρ μιας πολύ μακράς παράτασης. Αλλά αυτό δεν ήταν λογικό κατά τη δική μου άποψη και, πάνω απ' όλα, δεν ήταν καλό ούτε για εμάς, ούτε για το Ηνωμένο Βασίλειο. Αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτή τη θέση, νομίζω ότι είναι για το κοινό καλό».
Συνεχίζει να ελπίζει για άμεση αποχώρηση η Μέι
Παρά την πολύμηνη παράταση που δόθηκε από την ΕΕ, η Τερέζα Μέι συνεχίζει να ελπίζει πως οι βρετανοί βουλευτές «θα ακολουθήσουν τη βούληση και την εντολή των πολιτών μας» και θα κάνουν δεκτή τη συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, παρά το ότι έχουν ήδη καταψηφίσει τρεις φορές την πρόταση.
Ανακοίνωσε ότι σήμερα θα ενημερώσει τη Βουλή των Κοινοτήτων και θα συνεχίσει τις συνομιλίες που διεξάγει με τους Εργατικούς (αξιωματική αντιπολίτευση) για να βρεθεί συμβιβασμός και να διαμορφωθεί πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης στο κοινοβούλιο. Παράλληλα, τόνισε ότι αν η συμφωνία ψηφιστεί μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, η Βρετανία θα έχει τη δυνατότητα να μην λάβει μέρος στις ευρωεκλογές και να αποχωρήσει από την ΕΕ στις αρχές Ιουνίου.